Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με εισαγόμενα καύσιμα

Στις 1.430 μονάδες ο ΓΔ με δεικτοβαρή blue chips (Mytilineos, ΔΕΗ, Helleniq Energy, ΜΟΗ) να δείχνουν το δρόμο. Κέρδη και για την Alpha Bank. Στα 132,8 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με «πλούσια» δραστηριότητα σε πακέτα.

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με εισαγόμενα καύσιμα

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών του 5,25% με 5,5%. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την Οικονομία δείχνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται με ρυθμό 2,6% στο τέλος του έτους, έναντι 2,4% στις προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, 10 από τους 19 αξιωματούχους της Τράπεζας βλέπουν τα επιτόκια να μειώνονται κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2024. Για το 2025 προβλέπουν επίσης πτώση κατά 0,75 μονάδες, όσο και το 2026. Τον Δεκέμβριο έβλεπαν πτώση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2025. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% για τη φετινή χρονιά, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1,4% τον Δεκέμβριο.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο Τζερόμ Πάουελ σημείωσε ότι “είναι πιθανό να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος, αλλά το outlook είναι αβέβαιο και η Fed είναι διατεθειμένη να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, για μεγαλύτερο διάστημα, αν χρειαστεί”.

Όλα τα παραπάνω έτυχαν θετικής υποδοχής από τις Αγορές, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους δείκτες – σηματωρούς να κατακτήσουν νέες κορυφές.

Πιο συγκεκριμένα, η λήξη των χθεσινών συναλλαγών, βρήκε σε νέα ιστορικά υψηλά τους δείκτες DAX, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, ενώ σήμερα το πρωί, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε και ο Ιαπωνικός Nikkei, αφήνοντας πίσω του και τις 40800 μονάδες.

Στον απόηχο των νέων επιδόσεων των διεθνών δεικτών, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινάει τις συναλλαγές με “gap” και “flying start”, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές των 1434 μονάδων, για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια, καθώς βρήκε στον δρόμο του μπαράζ πωλήσεων.

Τις κινήσεις των πρωινών πωλητών, τις “πρόδωσε” ο τζίρος του πρώτου ημιώρου, όταν και σημειώθηκαν και τα υψηλά ημέρας, καθώς έφτασε τα 14 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ).

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, οι 1445 – 1455 μονάδες συνεχίζουν να δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη. Μέχρι να υπερκεραστούν, το όποιο ενδιαφέρον θα συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, από τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες και από την συνεχιζόμενη φημολογία για πιθανά deals.

Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 1426 μονάδων, καθώς συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από το εν λόγω επίπεδο, θα δώσουν κάποιους παραπάνω πόντους στο αισιόδοξο σενάριο.

Η προσοχή και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα). Οι “μάχες” των κεφαλαιοποιήσεων αναμένεται να ενταθούν στο ξεκίνημα του επόμενου μήνα.

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, μάλλον επιφυλακτικές παρέμειναν οι “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και λίγοι ήταν οι τίτλοι που διεκδίκησαν υψηλότερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας και σχετικά ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.

Η σχετική αισιοδοξία των traders που βλέπουν να πλησιάζει η πρώτη μείωση επιτοκίων από τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, επόμενο ήταν να έχει αντίκτυπο και στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,58% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,255% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 1433,5 μονάδες (+1,11%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1429,66 (+0,84%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1430,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος στα 131,8 εκατ., από τα οποία τα 29,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ, ΑΔΜΗΕ, ΔΑΑ, ΑΛΦΑ, ΕΠΣΙΛ, ΝΑΥΠ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 131,8 εκατ., τα 118,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η απόφαση της Federal να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, διατηρώντας την πρόβλεψη για τρεις μειώσεις το 2024, προκάλεσε ευφορία στη Wall Street. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης με πρώτο στόχο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1427 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι Αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τη συνεδρίαση της FED, ενώ τα Αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά τις ώρες συνεδρίασης των Αγορών στην Ασία. Ως εκ τούτου περιμένουμε ότι το ισχυρό σήμα από τη Wall Street θα επηρεάσει και το Χ.Α. και η Αγορά μπορεί να δοκιμάσει ξανά τα πρόσφατα υψηλά της”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Ανοδικά κινήθηκε χθες ο ΓΔΧΑ, με την Ευρώπη να συσσωρεύει και τους βασικούς μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ να κερδίζουν περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα μετά την FED. Φαίνεται ότι περισσότερες πληροφορίες για την πορεία των επιτοκίων θα έχουμε μετά και την παραλαβή των μακροοικονομικών δεδομένων Μαρτίου - Απριλίου, ενώ οι πρώτες μειώσεις πιθανολογούνται τον Ιούνιο. Από την άλλη, η Αγορά της Κίνας διατηρεί τον ανοδικό της βηματισμό, με τον Shenzhen CSI 300 να συγκλίνει με τον ΚΜΟ 200 ημερών μετά από 8 μήνες. Στο εσωτερικό, το Χ.Α. παραμένει σε ανοδική τροχιά, αν και με επιδείνωση της ανοδικής κλίσης, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται τα εταιρικά αποτελέσματα. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ τοποθετείται μεταξύ των 1440 και 1350 μονάδων, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η οποία φλερτάρει με την ύφεση, συντηρούν την φετινή υπεραπόδοση και το δομικό ράλι του Χ.Α. σε πολυετή υψηλά, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η Ελληνική Αγορά έχει την ισχύ να απορροφά "αναίμακτα" τις όποιες, έως τώρα, μικροδιορθώσεις.

Στο προσκήνιο έχουν βγει πλην των large caps και οι Εισηγμένες "ξεχασμένων" για τους πολλούς κλάδων, όπως η Πληροφορική, με deals που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σε premium.

Σε μια συγκυρία που το ΤΧΣ αποδεικνύει ότι δύναται να αποεπενδύει με άνεση ποσοστά στον αναγεννηθέντα Τραπεζικό κλάδο, εκτιμούμε ότι η επανένταξη του Χ.Α. στο "κλαμπ" των Ανεπτυγμένων Αγορών αποτελεί, παρά την τελευταία ετυμηγορία της Moody's, κάτι περισσότερο από εφικτό στόχο για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Τα funds που θα "αναγκαστούν", ακολουθώντας διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, να επενδύσουν στο Χ.Α. προσφέροντάς ρευστότητα και “σοβαρότητα” στο ταμπλώ, είναι σε θέση να "σύρουν το κάρο" των αποτιμήσεων στο μέλλον και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβούν εγχώρια, ή διεθνή "ατυχήματα" που θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των διαπραγματευόμενων.

Ο Τραπεζικός δείκτης της Λεωφόρου Αθηνών αποτυπώνει, με τα πολυετή υψηλά, τις προοπτικές συνέχισης της υψηλής κλαδικής κερδοφορίας.

Η αύξηση της "φθηνής" καταθετικής βάσης των Ελληνικών Τραπεζών, σε αναγκαίο συνδυασμό με την αξιοποίηση συνετών επιπέδων μόχλευσης κατά τη διαδικασία της πιστωτικής επέκτασης, μπορεί να ενδυναμώσει την επενδυτική και καταναλωτική δραστηριότητα στη Χώρα και να κλείσει μέρος από το δημιουργηθέν στην κρίση “gap” της προηγούμενης δεκαετίας.

Από την πλευρά της διαγραμματικής ανάλυσης παρακολουθούμε και τους ταλαντωτές RSI σε διάφορα χρονικά πλαίσια, προκειμένου να είμαστε ενήμεροι για τις ‘ακραίες’ συμπεριφορές των τιμών, εν μέσω του Ελληνικού και Διεθνούς ‘bull market”, όπως σημειώνει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,8), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (6,7), EΥΡΩΒ (6,7), ΟΠΑΠ (6,1), ΟΤΕ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (5), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (4,1), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή περιήγηση από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΑΛΦΑ (+1,94%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΠΕΙΡ (+0,61%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-1,15%) και ΕΥΡΩΒ (-0,03%).

Μεταξύ 1240,91 (+1,11%) και 1224,91 μονάδων (-0,19%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1230,23 (+0,24%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1229,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1269 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124, 1099, 1064 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1057 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “έτοιμο προς τιτλοποίηση ή πώληση (η απόφαση τελεί εν αναμονή), σε περίπτωση που δεν επαρκέσουν οι εγγυήσεις του ‘Ηρακλή ΙΙΙ’, είναι το πακέτο ‘Frontier III’ της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 620 εκατ. ευρώ και με την κίνηση αυτή η Εθνική βάζει τέλος στα NPE. Η τελική απόφαση, για το αν το πακέτο θα τιτλοποιηθεί μέσω του μηχανισμού των Κρατικών εγγυήσεων ‘Ηρακλής ΙΙΙ’, ή εντέλει επιλεγεί το ‘plan b’ της πώλησης, εξαρτάται από το πόσες εγγυήσεις θα είναι διαθέσιμες, αφού προηγηθεί η κάλυψη της περιμέτρου που θα αποφασίσει να εντάξει ο εν δυνάμει 5ος πόλος (Attica Bank και Παγκρήτια)”.

Σαφέστατη υπεροπλία των “buyers” δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-0,16%), ΚΟΥΕΣ (-0,68%), ΟΠΑΠ (-0,60%), ΟΤΟΕΛ (-0,30%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,94%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+3,48%). Η επόμενη αντίσταση στα 12,67 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 11,18 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+2,24%). Η επόμενη αντίσταση στα 8,42 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στη ζώνη 7,65 – 7,60 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,97%) που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 24 και πλέον ετών. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 17,80 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,94 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+89,14%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+72,19%), MONTA (+71,73%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+63,74%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), ΒΙΟΤ (+55%), REALCONS (+53,61%), ΚΥΡΙΟ (+48,29%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+47,73%), ΕΒΡΟΦ (+47,5%) και ΓΚΜΕΖΖ (+43,03%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΠΤΚ (+8,11%), ΜΟΝΤΑ (+9,33%), ΒΟΣΥΣ (+3,51%), ΦΛΕΞΟ (+1,83%), ΙΛΥΔΑ (+1,51%), ΠΑΙΡ (+1,93%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+7,52%).

Με εμφανή την διάθεση περαιτέρω βελτίωσης της αποτίμησης ο ΟΛΠ (+2,17%), εν όψει των πιθανών αλλαγών στον FTSE25, σε νέα υψηλά 16 ετών.

Σε υψηλά 34 μηνών ο Κυριακούλης (+13,01%), με εμφανή την παρουσία “δυνατών χεριών”, με την στήλη να έχει εντοπίσει από την τιμή των 1,00 ευρώ την παρουσία τους.

Ξαφνική εμφάνιση “bid” σε Προοδευτική (+2,74%) και Fieratex (+3,93%).

Επιστροφή αγοραστών σε Centric (+3,85%), Παπουτσάνη (+2,21%) και ΑΔΜΗΕ (+1,09%).

Προσοχή αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 32,20 ευρώ η Λάμψα (+4%).

Σε υψηλά διμήνου η Space (+1,53%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΧΑΕ (+2,40%).

Αύξησαν συναλλαγές ΕΥΑΘ (-1,16%) και Έλτον (+2,96%).

Δεν έχει τελειώσει ο πωλητής στην ΕΚΤΕΡ (+1,01%).

Σε υψηλά 3,5 μηνών η Attica Group (+1,65%).

Στο χαμηλότερο κλείσιμο από τότε που μπήκε στο Χ.Α. ο ΔΑΑ (-1,16%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” και επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, αντέδρασε η Ιντεάλ (+4%).

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΠΣΙΛ (-5,37% και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), είχαν προεξοφληθεί από την Αγορά.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1383, 1375, 1319, 1294 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1281 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και 1445 - 1455 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο πωλητικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3143 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3109 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με ανοδικές διαθέσεις η Ευρώπη, προς νέα ιστορικά υψηλά κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Διορθώνει από τα πρόσφατα υψηλά πενταμήνου το Πετρέλαιο, προς το 1,0863 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Ο Ινδικός Όμιλος Reliance Industries, Διαχειριστής του μεγαλύτερου Συγκροτήματος Διυλιστηρίων στον Κόσμο, δεν θα αγοράζει Ρωσικό Πετρέλαιο που μεταφέρεται από δεξαμενόπλοια που διαχειρίζεται η Ρωσική Ναυτιλιακή Μεταφορική Εταιρεία, Sovcomflot (SCF), μετά τις πρόσφατες Αμερικανικές κυρώσεις”, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Προς τα $2175 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $24,90 το Ασήμι.

Προς τα $66500 προσπαθεί να αντιδράσει το Bitcoin, προς τα $3495 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αιφνιδίασε τις Αγορές, με την απόφασή της να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%, λέγοντας ότι “ο εθνικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από το 2% για το προσεχές μέλλον”.

“Η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,50%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές και επανέλαβε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αρχίσουν να μειώνονται από το Φθινόπωρο”, σύμφωνα με το Reuters.

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Bank of England, η οποία διατήρησε τα επιτόκια της στο υφιστάμενο επίπεδο του 5,25%. Στη δήλωσή του για την απόφαση, ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, επισήμανε ότι “έχουν προκύψει περισσότερες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά πρόσθεσε πως απαιτείται μεγαλύτερη βεβαιότητα για το ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν τεθεί πλήρως υπό έλεγχο”.

Ενισχύθηκε τον Μάρτιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ζώνη του Ευρώ, με τον σχετικό δείκτη PMI να φτάνει μια ανάσα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας της S&P Global. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει Μεταποίηση και Υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών τον Μάρτιο στις 49,9 μονάδες, από 49,2 μονάδες το Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,7 μονάδες, σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείστηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο. Ο καθαρός δανεισμός του Δημόσιου τομέα ήταν 8,4 δισ. Στερλίνες τον συγκεκριμένο μήνα, 3,4 δισ. Στερλίνες λιγότερες από ότι τον Φεβρουάριο του 2023. Ωστόσο, ο δανεισμός ήταν υψηλότερος από τα 5,9 δισ. Στερλίνες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές παρέμεινε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν 210000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος, ελαφρώς λιγότερες από τις ανοδικά αναθεωρημένες 212000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν για 215000 νέες αιτήσεις.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν άνοδο τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις ενισχύθηκαν 9,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,38 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα 4 εκατ. μονάδες.

Μήνυση κατά της Apple υπέβαλε το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη Εταιρεία Τεχνολογίας στον Κόσμο ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 99 δισ. ευρώ.

H Optima bank συνεχίζει με συστάσεις “buy” για τις Ελληνικές Τράπεζες και τιμές - στόχους τα €2,41 για τη Eurobank και τα €5,00 για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αυτές οι δύο είναι οι κορυφαίες επιλογές της στον κλάδο. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή - στόχος είναι τα €9,20, ενώ για την Alpha Bank είναι τα €2,10.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Quest, ΟΠΑΠ και στο υψηλό η ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ μόλις 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.886 συμβόλαια).

Στα 4.797 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.821 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.412 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.412 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 90 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 618, 573 για τον Απρίλιο και 45 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.458), κινήθηκε μεταξύ 3.434,5 και 3.465 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.254,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.432,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.992), Πειραιώς (2.500), Εθνική (839), ΔΕΗ (694), Alpha Bank (5.974), Ελ. Πετρέλαια (230), ΑΔΜΗΕ (190), Ιντρακόμ (287), Ελλάκτωρα (146), Αεροπορία Αιγαίου (260), ΟΤΕ (223), ΓΕΚ (349), ΕΧΑΕ (548), Viohalco (147), Μυτιληναίο (143).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 182.310, Πειραιώς 76.471, Eurobank 41.603, ΑΔΜΗΕ 28.012, ΓΕΚ 15.366, ΔΕΗ 28.937, Εθνική 14.068, Τέρνα Ενεργειακή 27.273.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.759.166 τεμ., (από 60.834.044 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.134.605 τεμ. (34.124.762), ΟΠΑΠ 1.789.772 τεμ. (1.650.861), Εθνική 13.765.135 τεμ. (14.248.612), ΟΤΕ 1.795.959 τεμ. (1.795.174), Πειραιώς 10.646.382 τεμ. (13.761.649).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v