Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε τροχιά επαναφοράς τα blue chips

Συνέχεια στην ανοδική κίνηση επιθυμούν οι long, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα στις αγορές μετά τη Fed. Τα δεδομένα για Πειραιώς και Εθνική. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Σε τροχιά επαναφοράς τα blue chips

Σε νέα ρεκόρ η Wall Street, δια χειρός Fed. Στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων επένδυσαν χθες οι long, με αποτέλεσμα τα νέα ιστορικά υψηλά με τον S&P500 με 0,89% στις 5.224 μονάδες. Τη θετική πλευρά των χθεσινών δηλώσεων θέλουν να δουν οι επενδυτές και αυτήν βλέπουν, αρκούνται στην προοπτική 3 μειώσεων, όταν μέχρι πριν από τρεις μήνες ορισμένοι αναφέρονταν ακόμη και σε 7 -μάλιστα υπήρχαν οίκοι που προεξοφλούσαν την πρώτη για τον Απρίλιο.

Προφανές πως στην αγορά των αγορών θέλουν -και μπορούν- να τραβήξουν τη long φορά τόσο όσο, συνεκτιμώντας τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αφορμής δοθείσης από τη Νέα Υόρκη, σε Φρανκφούρτη, Παρίσι οι αγοραστές επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση κόντρα στα σοβαρά εγγενή προβλήματα και παθογένειες που κατατρύχουν την Ευρώπη. Στη μέγγενη αγροτών και... Ουκρανίας οι ηγέτες της Ε.Ε, σημείωνε νωρίτερα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, διακριτική η πολιτική πίεση -ενόψει ευρωεκλογών Ιουνίου-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και οικονομικά, επενδυτικά.

Πάντως, στα κύρια ευρωπαϊκά είναι κυρίως μετοχές αμυντικών βιομηχανιών, παρασκευής πολεμικού υλικού κ.α. που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των funds. Στις 18.015 μονάδες ο DAX, στις 8.161 ο CAC και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με επανενεργοποίηση αγοραστών η χθεσινή αποκατάσταση ισορροπιών. Τόσο τεχνικά, με τον ΓΔ στις 1.417,72 μονάδες, με τον FTSE25 στις 3.416,97, με τον ΔΤΡ στις 1.227,26 μονάδες, όσο και ουσιαστικά. Το συν 4,23% της μετοχής της Πειραιώς στα 3,946 ευρώ, όπως και το συν 2,19% της Εθνικής στα 7,46 ευρώ, με συναλλαγές 75 εκατ. -από τα συνολικά 140 εκατ.-, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης των πρωταγωνιστών της Τετάρτης.

Στη μεν περίπτωση της Πειραιώς, η άμεση επαναφορά πάνω από τα 3,9 ενισχύει την εκτίμηση αναλυτών πως το χαμηλό των 3,782 ευρώ της Τρίτης ήταν ειδικών συνθηκών και ότι η ζωτική περιοχή απορρόφησης της εύλογης προσφοράς μετά το placement είναι μεταξύ 3,9-4,05 ευρώ. Το πιθανότερο, με το που θα απορροφηθεί η προσφορά, η μετοχή θα «δει» υψηλότερες τιμές. Πιο απλή η συνθήκη για την Εθνική, το ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων, η χθεσινή υπερ-άνετη έκδοση του ομολογιακού εξηγούν το γιατί είναι δεύτερη σε όρους κεφαλαιοποίησης με 6,823 δισ., αφήνοντας τη Eurobank με 6,689 δισ. στην τρίτη.

Παράλληλα, το 2,22% της μετοχής του ΟΠΑΠ στα 16,58 ευρώ, το 0,23% της Jumbo στα 25,86 ευρώ, το 0,96% της Mytilineos στα 35,84 ευρώ, το 2,78% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 18,14 ευρώ, όπως και οι περιπτώσεις των ΤΙΤΑΝ (25,90), ElvalHalcor (1,964), Motor Oil (26,66) κ.α. επιβεβαιώνουν την ενεργό παρουσία των «ισχυρών χεριών». Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους και όπως σημειώναμε χθες (και στον Εκηβόλο για το μήνυμα της JPMC), εάν και εφόσον η κυβέρνηση δείξει πως θα επισπεύσει τα χρειώδη, δεν έχουν λόγους να αποσυρθούν από το παιχνίδι. Ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε την «οικονομικίστικη» διάσταση του «ελληνικού στοιχήματος», αναφερόμενος σε αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις που έγιναν (και υλοποιούνται) ύψους 7,1 δισ. Μόνο οι προμήθειες και οι business as usual αρκούν για να συντηρήσουν τα «ισχυρά χέρια» εντός παιδιάς. Για αυτό και πιθανότατα η «βουτιά» της Τρίτης -με αφορμή το διπλό μήνυμα από Moody's & JPMC- να ήταν μία καλή ευκαιρία για επαναγορές.

Επίσης, με την αγορά διεθνώς σε αυτό το κλίμα και τα large caps στο ΧΑ σε λογική επαναφοράς, το πιθανότερο είναι ότι η μόχλευση σε επιλεγμένα mid & small caps θα έχει συνέχεια.

Η AVE του Νικόλαου Βαρδινογιάννη επενδύει σε δίκτυο 70 Carrefour και άνοιγμα στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη.

Η Austria Card ανακοινώνει μεγέθη 2023, ακολουθούν ΕΧΑΕ, Lavipharm, ενώ την προσεχή Τετάρτη συγκαλείται η γενική συνέλευση μετόχων της Mytilineos.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v