Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Για ποιες μετοχές «δίπλωσε» η διόρθωση

Δεύτερη ημέρα προβλημάτισε η εγχώρια αγορά, αν και κάλυψε στο τέλος εν μέρει τις απώλειες. Αθροιστικές απώλειες 5,33% για τον τραπεζικό δείκτη. Η εικόνα σε τράπεζες, blue chips και mid caps.

Χρηματιστήριο: Για ποιες μετοχές «δίπλωσε» η διόρθωση

Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου στο ξεκίνημα των συναλλαγών και εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων, επιχειρήθηκε μία προσπάθεια ήπιας αντίδρασης, μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση, όμως μετά τις 12.30 οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τα “ηνία” της Αγοράς, τα οποία και διατήρησαν μέχρι τέλους, βυθίζοντας ακόμα χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έστω και αν οι τελευταίοι αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών καταγράφει έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,33%, ενώ δοκιμάζει τιμές που παραπέμπουν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 30/1 και στις 1151,86 μονάδες).

Μετά τη χθεσινή διόρθωση και τη σημερινή εικόνα της Αγοράς, απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι απόψεις των αναλυτών, με αρκετούς να μην αποκλείουν περαιτέρω υποχώρηση, μέχρι να βγει η επόμενη είδηση – ανοδικός καταλύτης και άλλους να βλέπουν πως δικαιολογείται μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Η στήλη, εδώ και πολύ καιρό είχε επισημάνει πως “η Αγορά θα προσέχεται, μέχρι να ολοκληρωθεί το placement της Πειραιώς, όμως από εκεί και πέρα θα χρειαστεί ανοδικούς καταλύτες, προκειμένου να κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.) σύμφωνα με τις οποίες, “μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, η Αγορά δεν δείχνει την ίδια διάθεση να συνεχίσει ανοδικά, ίσως και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για γρήγορες αποδόσεις μετά από τις προηγούμενες πρόσφατες επιτυχείς διαθέσεις μετοχών, να τερματίστηκαν με έναν μάλλον ‘άγαρμπο’ τρόπο. Η αδυναμία της Αγοράς να ακολουθήσει τις ανοδικές συνεδριάσεις του εξωτερικού, ήταν μια ένδειξη μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας που βρήκε διέξοδο σε πωλήσεις στην πρώτη σοβαρή καθοδική ημέρα των Διεθνών Αγορών. Επί του παρόντος αναζητείται καταλύτης, το νέο που θα ξαναβάλει ρευστότητα στην Αγορά και η κοινή συνισταμένη των απόψεων των επαγγελματιών είναι ότι η εξέλιξη θα έρθει από το μέτωπο των εξαγορών. Τα καλά αποτελέσματα των Εταιρειών, τα μερίσματα και η θετική οπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, περιορίζουν το καθοδικό περιθώριο πολλών Δεικτοβαρών τίτλων”.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή και στενό συνεργάτη της στήλης, “η εν εξελίξει διόρθωση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα αναμενόμενη. Αν ο Γενικός Δείκτης δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 1379 – 1370 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1358 μονάδες, ενώ αν ο ΔΤΡ δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 1150 μονάδων, θα δρομολογήσει κίνηση προς τις 1120 μονάδες”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., ανακοινώνουν αποτελέσματα 2023 οι Motor Oil και Quest.

Η προσοχή και στις μετοχές που εμπλέκονται στα σενάρια εισόδου, ή αποχώρησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του Απριλίου και όχι με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της τελευταίας συνεδρίασης που ίσχυε μέχρι τώρα). Από σήμερα θα αρχίσει να μετράει η μέση κεφαλαιοποίηση, ώστε τέλος Απριλίου να ανακοινωθούν οι αλλαγές, αλλά όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους, μόλις επιστρέψει η ηρεμία στην Εγχώρια Αγορά.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με την βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της στήλης σύμφωνα με τις οποίες, “οι 1445 – 1455 μονάδες δείχνουν σαν δυσκολοκατάβλητη ζώνη”, ενώ η εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά, αν ο Δείκτης συνεχίσει να παραμένει χαμηλότερα των 1400 μονάδων και κινηθεί προς το “gap” των 1382 – 1376 μονάδων.

Οριακά καλύτερη της χθεσινής, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, όχι όμως τέτοια που θα μπορούσε να επαναδραστηριοποιήσει τους “κωδικούς λιανικής”, σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ.

Μετά την σημαντική ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,69% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,38% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,344% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75%, από 3,83%.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ 1395,84 (+0,14%) και 1378,93 μονάδων (-1,07%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1384,25 (-0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1383,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Ο τζίρος στα 127,2 εκατ., από τα οποία τα 13,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΔΑΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΛΑΜΔΑ, ΙΝΚΑΤ, ΟΤΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 127,2 εκατ., τα 110 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η διάσπαση του 1414 έδωσε το έναυσμα ο ΓΔ να δοκιμάσει το 1395 που ήταν και το ανοδικό του trend. Μία επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1380, 1371, ή στο 1360. Το 1415 γίνεται κοντινή αντίσταση στην παρούσα και σε κάθε περίπτωση το 1437 είναι κύρια αντίσταση, που θα κάνει την διαφορά σε περίπτωση που σπάσει. Οι διορθώσεις είναι υγεία στην Αγορά και πολλές φορές καλύτερες από μία παρατεταμένη ανοδική κίνηση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. O τίτλος της ΙΝΚΑΤ, μετά από το ράλι που είχε κάνει, έρχεται και πάλι στις πολύ σημαντικές στηρίξεις γύρω από τα 5 ευρώ. Το γράφημα σε μεγάλη εικόνα συνεχίζει και είναι άκρως τασικό θυμίζοντας ότι ο Απρίλης μπορεί να του δώσει και μία θέση στον FTSE25, γεγονός που μπορεί να φέρει νέες εισροές στον τίτλο. Πρώτο μέλημα να κλείσει το σημερινό πτωτικό ‘χάσμα’ στο 5,15. H επιτυχία της Πειραιώς να μαζέψει κεφάλαια σε τόσο ψηλή τιμή ήταν τεράστια. Ο εγκλωβισμός του 4 που είναι και το ‘στοπ’ στο ‘short’ σε ημερήσιο, δίνει απώλειες μέχρι τώρα της τάξεως του 8%. Η διάσπαση του 3,80 την οδηγεί στην ζώνη του 3,60, που πιθανότατα ο τίτλος να κάνει προσπάθεια αντίδρασης, ή απορρόφησης της προσφοράς. Πρώτος ο ΔΤΡ έδωσε έξοδο στην Αγορά, ενώ παράλληλα έχει και τον μεγαλύτερο, σε ποσοστό, τζίρο στο ταμπλώ. Η διάσπαση του 1207 έδωσε την αφορμή να κινηθεί στην ζώνη του 1145 που έχει στήριξη”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές επαναλαμβάνουν τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από τη FED”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η χθεσινή σημαντική υποχώρηση δικαιολογούσε μία ήπια αντίδραση σήμερα, κάτι που δεν έγινε, ενώ στην Ευρώπη τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού το Μάρτιο θα καθορίσουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Παραμένει αδύναμη η εσωτερική ειδησεογραφία”, επισημαίνει η Beta Sec.

Οι Motor Oil και Infoquest ανακοινώνουν σήμερα τα ετήσια αποτελέσματά τους. Η ένταση στο πολιτικό σκηνικό και η έλλειψη θετικών καταλυτών ήταν αναπόφευκτο να έχουν τον αρνητικό απόηχο και στην επενδυτική ψυχολογία, αυξάνοντας τη διάθεση για ‘profit taking’ στους επενδυτές. Στις 1386 - 1382 μονάδες του ΓΔ η εγγύτερη στήριξη και ακολουθεί η ισχυρότερη των 1350 - 1340 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στην Αμερική το βασικό ‘story’ που αγαπάει η Αγορά είναι ο αυξανόμενος ρυθμός κερδοφορίας των Εταιρειών. Η άψογη πολιτική της FED, όσον αφορά τα επιτόκια, διατηρεί την αισιοδοξία των επενδυτών για την επερχόμενη ισορροπία μεταξύ της macro-economy και της micro-economy. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι Διεθνείς Επενδυτές θα λέγαμε μεταφορικά ότι την αντιμετωπίζουν ως την ‘Κίνα της Ευρώπης’. Στην Ελληνική Αγορά, οι τρεις προσπάθειες που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο να διασπάσουν την δύσκολη περιοχή των 1430 - 1450 μονάδων, δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η περιοχή του Γενικού Δείκτη στις 1386 - 1378 μονάδες, θα καθορίσει την τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Η Αγορά, μετά το πεντάμηνο ράλι, εξακολουθεί να πραγματοποιεί δίμηνη συσσώρευση μεταξύ 1385 - 1435 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του Γιώργου Πήττα. Τους τελευταίους μήνες, κάθε φορά που ο Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τις 1400 μονάδες η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά.

Παρόλα αυτά, η διόρθωση στις περισσότερες μετοχές είναι σημαντικά μεγαλύτερη, ενώ μερικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι όπως ΟΤΕ, ΤΙΤC και ΜΟΗ βρίσκονται πολύ κοντά στο τοπικό υψηλό.

Γενικότερα πάντως, η Αγορά φαίνεται ότι έχει μπει σε φάση διόρθωσης μετά το ισχυρό ράλι. Άλλωστε, αυτό το ράλι από μόνο του αποτελεί αφορμή για διόρθωση. Επιπλέον παράγοντες επιφυλακτικότητας αποτελούν η μείωση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2024, η μίνι πολιτική αναταραχή και βέβαια η μείωση των προσδοκιών για τον χρόνο και το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων.

Εκτιμάται ότι, σε περίοδο ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων 2023, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί περισσότερο στην πορεία επιμέρους μετοχών, παρά στο σύνολο της Αγοράς γενικότερα”, σημειώνει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic - American Sec.).

Περιήγηση στα “ρετιρέ” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,6), ΕΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), ΟΤΕ (5,7), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), TITC (2,1), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,4), CENER (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή περιήγηση από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΤΕ (-0,53%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (-1,27%), ΕΥΡΩΒ (+0,65%) και ΠΕΙΡ (-1,27%).

Μεταξύ 1171,45 (+0,12%) και 1150,00 μονάδων (-1,71%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1162,16 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1163,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1241 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1269 και 1300 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1124 - 1120, 1099, 1069 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1065 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,92%), ΕΛΧΑ (+1,27%), ΟΤΟΕΛ (+0,30%), CENER (+0,14%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “τις ισχυρές προοπτικές του Ομίλου τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για τα επόμενα χρόνια επιβεβαίωσε ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy, Αλέξανδρος Μπένος, στα πλαίσια της παρουσίασης της Εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Με βάση τις προβλέψεις, το φετινό EBITDA θα κυμανθεί μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ (στα 216 εκατ. ευρώ πέρυσι, όταν το αρχικό guidance μιλούσε για μια επίδοση μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ). Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων έκλεισε το 2023 στα 3,15 δισ. ευρώ και συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία λόγω των νέων συμβολαίων που υπογράφονται. Να σημειωθεί ότι στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις υπέργειων καλωδίων (παραγωγή στη Βοιωτία). Οι φετινές επενδύσεις θα κυμανθούν γύρω στα 130 εκατ. ευρώ και θα αφορούν τόσο το διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας της Μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στην Κορινθία, όσο και το project αύξησης του capacity υπέργειων καλωδίων στη Βοιωτία, με την εμπλοκή και του νέου Ακινήτου (πρώην εργοστάσιο της Πετζετάκις) που αποκτήθηκε το 2022. Ο Όμιλος έχει πάντα στο ραντάρ του το ενδεχόμενο παραγωγικής παρουσίας στις ΗΠΑ, είτε στον τομέα των υποβρυχίων καλωδίων (σε συνεργασία με την Δανέζικη Orsted, ή με άλλον “Παίκτη”), ενώ σενάρια εξετάζονται και για επένδυση στα υπέργεια καλώδια. Το θέμα ενός ενδεχόμενου placement, αποτελεί ζήτημα που εξαρτάται από το Μητρικό Όμιλο (Viohalco)”.

Λίγο πάνω από τα 7,10 ευρώ, δείχνει να συσσωρεύει ο τίτλος της CENER (+0,14%), κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 6,42 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 6,76 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,54 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 7,39 ευρώ.

Η μετοχή του Σαράντη (0%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 11,98 ευρώ (+2,74%), διεκδικώντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά έκλεισε αμετάβλητη. Η πρώτη στήριξη στα 10,46 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ιδιαίτερα θετικός καταγράφεται ο απολογισμός της επιβατικής κίνησης για την Αεροπορία Αιγαίου κατά το 1ο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας ισοδύναμη αύξηση κίνησης 11% τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού. Ειδικότερα η ΑΡΑΙΓ, στο παραδοσιακά πιο αδύναμο τρίμηνο του έτους, μετέφερε συνολικά περίπου 2,9 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 279 χιλ. σε σχέση με το 2023, έχοντας προσφέρει περίπου 3,5 εκατ. διαθέσιμες θέσεις.

Ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (+1,92%), κατά την τελευταία διόρθωση δεν έχασε τα 12,00 ευρώ, σε κλείσιμο, ενώ σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, που έφερε τη μετοχή μέχρι τα 11,82 ευρώ (-1,5%). Το ημερήσιο “stop short” στα 12,96 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 11,76 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΚΟΥΑΛ (+131,91%), ακολουθούμενη από ΦΒΜΕΖΖ (+66,03%), MONTA (+63,87%), ΣΑΤΟΚ (+59,32%), REALCONS (+54,75%), ΚΥΡΙΟ (+50,24%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+47,25%), ΕΒΡΟΦ (+40,83%), ΔΟΜΙΚ (+40,18%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+40,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,64%), MED (+3,74%), ΔΡΟΜΕ (+1,16%), ΙΝΤΕΤ (+0,77%), ΝΑΥΠ (+0,48%), ΜΟΤΟ (+0,66%), ΑΤΤ (+2,28%), ΞΥΛΠ (+11,24%), ΚΑΜΠ (+1,71%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (-0,45%), τέσσερις για REALCONS (-3,10%), ΑΒΑΞ (-3,72%), ΦΡΛΚ (-3,95%) και έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για ΙΝΚΑΤ (-1,93%), ΙΝΤΚΑ (-0,71%) και ΠΛΑΘ (-0,99%).

Μετά από πτωτικό τρίο αντέδρασε η ACAG (+0,16%).

Δίπλωσαν τις πτωτικές συνεδριάσεις ΟΛΠ (-0,37%), ΠΡΟΦ (-1,18%), ΑΣΤΑΚ (-4,01%), ΙΝΛΟΤ (-0,35%).

Αντίδραση από τα χαμηλά τετραμήνου για ΕΚΤΕΡ (+0,26%), αλλά ο πωλητής καιροφυλακτεί.

Επιστροφή αγοραστών σε Centric (+6,31%), ΟΡΙΛΙΝΑ (+1,24%), Lavipharm (+2,35%), Q&R (+13,71%), Ίλυδα (+2,35%) και ΚΛΜ (+2,74%).

Συνεχίζεται η κίνηση – ασανσέρ στην ΦΡΙΓΟ (+8,28%).

Αυξομειώνει τους ημερήσιους όγκους η ΠΡΔ (+6,16%).

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο ΔΑΑ (-0,65%).

Σε χαμηλά 4,5 μηνών η ΙΝΤΕΚ (-1,64%), σε χαμηλά 5μηνου η ΕΛΣΤΡ (-0,41%).

Μαζεύεται η ελάχιστη προσφορά στην Λάμψα (0%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Optima bank (+3,54%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1437 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1379 - 1370, 1319, 1298 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1288 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1431 και η επόμενη στις 1445 - 1455 μονάδες. Τείνει να κλείσει το “gap” στις 1382 – 1376 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3495 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3200, 3180, 3152 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3126 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3500 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με διαθέσεις ισχνής αντίδρασης στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Σε θετικό βηματισμό το Πετρέλαιο, προς το 1,0826 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Ο ΟΠΕΚ+ επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική όσον αφορά την προσφορά Αργού Πετρελαίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει σε ισχύ η απόφαση για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πάνω από τα $2285 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός, προς τα $26,85 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $66000 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $3330 αντιδρά το Ethereum.

Στην Ευρωζώνη ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως, από το 2,6% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο, χωρίς μεταβολές σε σχέση με το ποσοστό του Ιανουαρίου και μειωμένο από το 6,6% που είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο του 2023, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,0%, αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση του Ιουνίου”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ, Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος.

Οι προσλήψεις στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ επιταχύνθηκαν τον Μάρτιο. Οι νέες θέσεις εργασίας στις Αμερικανικές Επιχειρήσεις αυξήθηκαν, σύμφωνα με την ADP, κατά 184000 τον περασμένο μήνα, από 155000 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα ενισχυθούν κατά 148000 τον περασμένο μήνα.

Ο δείκτης Υπηρεσιών στις ΗΠΑ, του Ινστιτούτου ISM, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 51,4 μονάδες, από τις 52,6 έναν μήνα νωρίτερα. Αυτός ήταν ο δεύτερος διαδοχικός μήνας πτώσης.

“H Fed θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα κατάλληλο να προχωρήσει μόνο σε μία μείωση επιτοκίων τη φετινή χρονιά. Η κίνηση της Fed θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο” επανέλαβε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Ράφαελ Μπόστιτς.

“Η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στη δημιουργία ακόμη μιας ‘φούσκας’ στις Αμερικανικές Κεφαλαιαγορές”, σύμφωνα με στρατηγικό αναλυτή που “διάβασε” το κραχ του dot-com το 2000, Άλμπερτ Έντουαρντς της Société Générale.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ., στα 96 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Χώρα μας κινήθηκε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,4% ετησίως, μετά το 3,2% ένα μήνα πριν, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο στη σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου παρουσίασε ισχυρή αύξηση 1,8%.

“Όντας μια Επιχείρηση που λειτουργεί με παραχωρήσεις ορισμένης διάρκειας ζωής, ο ΟΠΑΠ είναι πολύ πιο περίπλοκο να αποτιμηθεί από ότι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι επενδυτές” σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της με την οποία δίνει σύσταση “buy” και τιμή - στόχο τα 17,9 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 91 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και νέα αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.320 συμβόλαια).

Στα 4.584 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.878 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 1.187 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.384 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 90 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 919, 900 για τον Απρίλιο και 19 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.340), κινήθηκε μεταξύ 3.323,25 και 3.366,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.163,5), κινήθηκε μεταξύ 1.163,5 και 1.174,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.298).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.057 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.090), Πειραιώς (9.374), Εθνική (2.901), ΔΕΗ (314), Alpha Bank (15.006), Ελλάκτωρα (170), ΑΔΜΗΕ (1.140), Ιντρακόμ (406), Τέρνα Ενεργειακή (238), ΓΕΚ (378), Cenergy (182), Viohalco (122), ΕΧΑΕ (250), ΕΛΠΕ (101), ΕΛΧΑ (191), Ιντρακάτ (469), Μυτιληναίο (203), ΟΤΕ (389).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 189.890, Πειραιώς 74.453, Eurobank 42.417, ΑΔΜΗΕ 28.409, ΓΕΚ 15.832, ΔΕΗ 29.617, Εθνική 14.915, Τέρνα Ενεργειακή 28.786.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 61.097.800 τεμ., (από 60.915.932 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.119.211 τεμ. (34.119.211), ΟΠΑΠ 1.819.295 τεμ. (1.820.667), Εθνική 13.613.769 τεμ. (13.654.778), ΟΤΕ 1.971.191 τεμ. (1.793.887), Πειραιώς 10.638.157 τεμ. (8.968.846).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v