Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί είναι win-win η συμφωνία Mytilineos-ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά

Οι σχεδιασμοί των δύο ομίλων και η συμφωνία για το ντιλ που θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Το portfolio μεγάλων έργων που αποκτά η Επιχείρηση. Το διεθνές προφίλ που μεγεθύνει η Mytilineos.

Γιατί είναι win-win η συμφωνία Mytilineos-ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά

Σάρκα και οστά παίρνει ο σχεδιασμός της ΔΕΗ που περιλαμβάνει την ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ενώ, από την άλλη, για τη Μυτιληναίος συνεχίζεται η εφαρμογή του Asset Rotation Plan.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε δημιουργεί αξία και για τα δύο μέρη, ενώ αφορά δυο μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή αντίκτυπο, που διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Δεν πάει αρκετός καιρός που η διοίκηση της ΔΕH, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Στρατηγικού Σχεδίου για την τριετία 2024-2026, τόνισε πως στόχος είναι να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία βοηθάει τη ΔΕH να χτίσει ένα portfolio μεγάλων έργων.

Σύμφωνα με την Επιχείρηση, βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος θα παρέχει πρόσθετες συνέργειες.

Το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο ανέφερε πως οι διασυνδέσεις μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των χαρτοφυλακίων διαχείρισης ενέργειας, παρέχοντας οικονομίες κλίμακας και διαφοροποίηση των κινδύνων.

Η ΔΕΗ, από τη μια, δημιουργεί συνέργειες στο trading, με σκοπό να τις αξιοποιήσει στο έπακρο, από την άλλη, με την παρουσία της σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, θα πετυχαίνει με το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων διασπορά του κινδύνου, εκμεταλλευόμενη τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από την ενίσχυση των διασυνδέσεων στην περιοχή, καθώς ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ή εξετάζει επέκταση των υφιστάμενων ή κατασκευή νέων διασυνδέσεων με το σύνολο των χωρών στα βόρεια σύνορα της χώρας. Άλλωστε, ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση και για κατασκευή τρίτης.

Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, για τη ΔΕH, η συμφωνία είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής της καθώς μπαίνει σε τρεις νέες χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία) και διαμορφώνει ένα διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ.

Το κέρδος για τη Mytilineos

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Mytilineos, με τη συμφωνία αυτή υλοποιείται το Asset Rotation Plan και με την αναχρηματοδότηση έργων επεκτείνει το διεθνές προφίλ της. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση, η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 MW.

Παράλληλα, ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της συμφωνίας (γεωγραφικό εύρος, χρονισμός έργων) αναδεικνύει το βάθος του χαρτοφυλακίου της M Renewables.

Να σημειωθεί πως η κατασκευή του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Μυτιληναίος σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Μυτιληναίος αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕH με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Τα έργα αυτά «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπων CO2.

Σημειώνεται ότι χθες οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τα εξής: 

Ο Όμιλος ΔΕH και η MYTILINEOS Energy & Metals ανακοινώνουν ότι υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο (Cooperation Framework Agreement - CFA) για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως €2 δισ. με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW), τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η MYTILINEOS αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕH με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Η εμπειρία της MYTILINEOS στην υλοποίηση σύνθετων έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό αποτέλεσε καταλύτη για την εμπιστοσύνη της ΔΕH προς τη συνεργασία των μερών και είναι εχέγγυο για την επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας.

Η συμφωνία-πλαίσιο των δύο πλευρών αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. H συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκ. τόνους ρύπους CO2.

Ομιλος ΔΕH: Ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη

Για τον Όμιλο ΔΕH, η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε πρόσφατα στην επενδυτική κοινότητα για ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με βασικό πυλώνα την πράσινη ενέργεια. Με τη συμφωνία αυτή, ο Όμιλος ΔΕH θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ εκτός από τη Ρουμανία, στην οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία, και σε τρεις νέες χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία.

Η στρατηγική του Ομίλου ΔΕH περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕH σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Ο Όμιλος ΔEΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

MYTILINEOS Energy & Metals: Διαρκής ανάπτυξη της M Renewables

Για τη MYTILINEOS, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1.500 MW με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου η MYTILINEOS χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων την διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της συμφωνίας (γεωγραφικό εύρος, χρονισμός έργων) αναδεικνύει το βάθος του χαρτοφυλακίου της M Renewables.

Η MYTILINEOS κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνια εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκιo, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά, διαμορφώνεται σε 10.500 MW.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αγορά της Ιταλίας η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την MYTILINEOS, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της MYTILINEOS στην Ιταλία με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕH, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Η συμφωνία που υπογράψαμε, δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη και εδραιώνει την παρουσία του ομίλου μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η σταδιακή προσθήκη των νέων έργων στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕH, σε νέες χώρες, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, μας δίνει νέες δυνατότητες μόχλευσης στο συνολικό μας πλάνο δημιουργίας ενεργειακών διαδρόμων στην ευρύτερη περιοχή. Η εμπειρία της MYTILINEOS σε σύνθετα έργα ΑΠΕ και οι προηγούμενες επιτυχημένες συνεργασίες είναι η εγγύηση για την άρτια και έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας».

Ο Energy Chief Executive Director της MYTILINEOS, Γιάννης Καλαφατάς, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία δύο κορυφαίων ελληνικών εταιρειών, με διεθνή αντίκτυπο, καθώς διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την εξέλιξη αυτή, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τη ΔΕH για την ανάπτυξη έργων «πράσινης» ενέργειας, μάλιστα διεθνώς, δείχνοντας τις δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και να είναι καταλύτες της δυναμικής αυτής, για ένα βιώσιμο «πράσινο» μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαπέτρου, Executive Director M Renewables, χαιρέτισε τη συμφωνία με τη ΔΕH, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία για τη στρατηγική ανάπτυξης ΑΠΕ και των δύο εταιρειών και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες εργασίας τόσο της ΔΕH όσο και της MYTILINEOS -M Renewables και Strategy and M&A- για τη συμβολή τους στην επίτευξη αυτής της σύνθετης συμφωνίας. Ειδικά για την M Renewables, δίνω ιδιαίτερα εύσημα για την ολοκλήρωση ενός οροσήμου στην πορεία μας, προσδοκώντας ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v