Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Θέμα ημερών ή και ωρών, εκτιμούν οι ΗΠΑ, είναι το χτύπημα σε ισραηλινό έδαφος ως αντίποινα για την επίθεση στη Δαμασκό. Από τι θα κριθεί το πόσο θα κλιμακωθεί η περιφερειακή σύγκρουση.

Φόβοι για ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο που -όπως πιστεύουν Αμερικανοί αξιωματούχοι- θα μπορούσε να υλοποιηθεί εντός ολίγων ωρών: την πιθανότητα απευθείας επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος από το Ιράν ως αντίποινα για το χτύπημα πριν από δύο εβδομάδες που σκότωσε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς. Το Ιράν έχει ορκιστεί να εκδικηθεί το Ισραήλ για τον θάνατο των αξιωματούχων του, οι οποίοι χτυπήθηκαν την 1η Απριλίου από επίθεση εναντίον της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CBS News ότι μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται ίσως και τις επόμενες ώρες, και πιθανώς θα περιλαμβάνει τριψήφιο αριθμό drones και δεκάδες πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της χώρας.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι θα ήταν δύσκολο για τους Ισραηλινούς να αμυνθούν σε μια επίθεση τέτοιου μεγέθους.

Η Τεχεράνη δεν έχει δηλώσει δημοσίως πώς και πότε θα ανταποδώσει -επομένως δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσουν οι Ιρανοί ηγέτες. Εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν απευθείας επίθεση στο Ισραήλ, υπάρχει φόβος ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε πολύ ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, συμμάχου του Ιράν.

Με τα ιρανικά αντίποινα εν αναμονή ανά πάσα στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τους Αμερικανούς στο Ισραήλ να μην ταξιδεύουν εκτός μεγάλων πόλεων, τις οποίες προστατεύει καλύτερα από τις εισερχόμενες ρουκέτες το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος». Η πιο πρόσφατη οδηγία σημείωσε ότι τα ταξίδια των υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω.

«Θα χτυπήσουμε όποιον μας χτυπήσει», δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος στρατεύματα σε αεροπορική βάση των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. «Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».

Οι συνέπειες και το κλειδί για τη (μη) κλιμάκωση

Η Σίμα Σάιν, εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας και πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, είπε στο CBS News ότι πρόκειται για την πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή. Το άγχος για ολοκληρωτικό πόλεμο είναι πιθανότατα εξίσου υψηλό «και στις δύο πλευρές, σε Ισραήλ και Ιράν», εκτίμησε.

Εάν το Ιράν όντως επιλέξει να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, πιθανώς θα περιλαμβάνει συνδυαστική επίθεση με πυραύλους και drone σαν αυτή που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας το 2019.

«Θα προσπαθήσουν να το κάνουν με κάποιο στρατιωτικό μέσο», προέβλεψε η Σάιν. «Αλλά το ερώτημα θα είναι η ζημιά. Εάν θα υπάρξουν πολλοί νεκροί ή τραυματίες... νομίζω ότι δεν αποκλείεται η εκθετική κλιμάκωση».

Η Σάιν τόνισε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως στην ουσία καμία πλευρά δεν επιθυμεί περιφερειακή σύγκρουση.

Το δίλημμα για το Ιράν, είπε, είναι να βρει τρόπο να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση, όπως δεσμεύτηκε, αλλά χωρίς να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ομοίως, η Σάιν είπε ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει τον δρόμο της αυτοσυγκράτησης όταν απαντήσει τελικά το Ιράν.

Εάν κάποια από τις δύο πλευρές διαταράξει την ισορροπία, οι συνέπειες για την περιοχή, ακόμη και τον κόσμο, μπορεί να είναι τρομερές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v