Προς τις 4.200 με "ατμομηχανή" τα blue chips

Προς την περιοχή των 4.180-4.200 μονάδων επιχειρεί να κινηθεί η αγορά. Με καλό ρυθμό για μεγάλη κεφαλαιοποίηση και ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό. Υπεραπόδοση για 3Ε, MPB, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και αρκετούς ακόμα ισχυρούς παίκτες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προς την περιοχή των 4.180-4.200 μονάδων κινείται η αγορά. Με «ατμομηχανή» τον FTSE 20, εμφανή τη διάθεση για «μόχλευση» σε ένα μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό και υποστηρικτικές τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Εθνική, όπου οι αγοραστές επανέρχονται υψηλότερα των 37 ευρώ, η Marfin Popular Bank που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή, ακόμη και η Alpha Bank που παρά την τεχνητή προσαρμογή της μετοχής χαμηλότερα αντιδρά από τα 21,18 προς τα 21,40 ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που επαναπροσεγγίζει τα 12 ευρώ, δίνουν τον τόνο στα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης.

Όχι πως υστερούν βέβαια Κύπρου (με ηχηρά εφοπλιστικά ονόματα στο μετοχικό κεφάλαιό της), Eurobank στα 20,08 ευρώ, η Πειραιώς στα 20,42 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι όμως πως εκτός από τις τράπεζες η «μόχλευση» συντηρείται με βιαστικούς ξένους αγοραστές στη μετοχή της Coca Cola Hellenic, που με την αντίδραση του 5,3% στα 30,62 ευρώ «στοχεύει» στην ιστορικά υψηλή τιμή.

Θετικοί εμφανίζονται οι παίκτες και στην περίπτωση του Μυτιληναίου, με την τιμή να έχει «πιάσει κορυφή» στα 8,84 ευρώ, ενώ από τα «βαριά χαρτιά» χρήζουν αναφοράς η αντίδραση της ΕΧΑΕ προς τα 16,92 ευρώ, της προσπάθειας της Ελληνικής Τεχνοδομικής να περάσει τα 8 ευρώ, της Motor Oil, που «πατά» στα 14 ευρώ, των Τιτάν, Intralot, ΓΕΚ, Βιοχάλκο, που εκμεταλλεύονται την θετική αφορμή.

Από την κατηγορία, υποτιμημένων κατά την εκτίμησή μας, μετοχών, θα σταθούμε στον Ρόκα, καθώς η απαξιωτική διόρθωση της εταιρείας από τα υψηλά μέχρι την βάση των 10 ευρώ θα μπορούσε να αποδοθεί σε οικονομικό παράδοξο.

Λίγο ως πολύ γνωστά τα συμβαίνοντα στον χώρο της ενέργειας, και δη της αιολικής. Ωστόσο ο Ρόκας στην αποτίμηση των 250 εκατ. ευρώ πριν από 10 ημέρες «έβγαζε μάτια» (…και συγνώμη για την έκφραση) κρύβοντας μια κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής αντίδραση προς τα 12,8 ευρώ. Η εταιρεία παρουσιάζεται μεθαύριο (9/4) το πρωί στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ανοδικά αντιδρούν Τέρνα, Φουρλής, Χατζηιωάννου, ΕΥΔΑΠ, Intracom, Υγεία, Altec και αρκετές ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Οι συναλλαγές στα 50-55 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε μια προς ώρας χαμηλού κόστους ανοδική αντίδραση (κάτι που κατά την εκτίμησή μας λειτουργεί υπέρ της συντήρησης μιας βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς).

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές στο περίπου 5 προς 1, με την Δομική Κρήτης στα 1,15 ευρώ, την ΕΒΖ στα 4,94 ευρώ, τη ΝΕΛ στα 0,65 ευρώ, τη Lavipharm στα 2,38 ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 4,06 ευρώ, τη ΓΕΒΚΑ στα 0,74 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v