Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κεντρικός αμυντικός ο… ΟΤΕ

Την άμυνά τους στις έξωθεν πιέσεις οργανώνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι. Κορυφώνεται το ενδιαφέρον για ΟΤΕ, στηρίζει τον FTSE 20 ο ΟΠΑΠ, ενώ συντηρείται η «μόχλευση» στα ΜΜΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στο γνώριμό μας ρευστό διεθνές περιβάλλον γίνεται εμφανής πλέον η προσπάθεια εξισορρόπησης της τάσης βασικών δεικτών και μετοχών και ει δυνατόν προσαρμογής στην ειδησεογραφία των ημερών.

Ούτως ή άλλως ήταν γνωστό πως οι αγορές αυτή την περίοδο επηρεάζονταν και θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από στοιχεία που αφορούν στην τιμή του πετρελαίου, τις παρενέργειες της κρίσης και σταδιακά από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α’ τριμήνου.

Η τελευταία παράμετρος έχει επεισέλθει στο παιχνίδι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa, με τους επενδυτές να αναμένουν με εύλογο ενδιαφέρον των Citigroup, Merrill Lynch, την επόμενη εβδομάδα.

Κατά συνέπεια, η αβεβαιότητα, οι συνεχείς εναλλαγές τάσης και διάθεσης θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις σε ένα εύρος που ορίζεται από το χθεσινό ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 4.052,7 μονάδων και το ενδοσυνεδριακά υψηλό της προηγούμενης Πέμπτης (3/4) των 4.193,5 μονάδων.

Δεδομένου ότι την ίδια περίοδο για την Εθνική το σχετικό εύρος διαμορφώνεται από τα χαμηλά των 34,30 ευρώ μέχρι τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 36,50 ευρώ (8/4), αναζητώνται εναλλακτικές στηρίξεις από μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης (από τον ίδιο δείκτη).

Τις προηγούμενες συνεδριάσεις η «επιστράτευση» του ΟΠΑΠ έφερε τη μετοχή του Οργανισμού από τα χαμηλά των 21,46 ευρώ (3/4) μέχρι τα 23,32 ευρώ χθες (που ήταν και η μέγιστη τιμή συνεδρίασης).

Στον ΟΤΕ φαίνεται πως ολοκληρώθηκε μια ευρείας έκτασης απορρόφηση προσφοράς-συσσώρευσης από τα χαμηλά των 18 ευρώ και η μετοχή του Οργανισμού, μετά από συναλλαγές περίπου 8 εκατ. τεμαχίων, δείχνει έτοιμος να κινηθεί προς υπέρβαση των 20 ευρώ. Να σημειωθεί πως η μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώθηκε χθες στην υψηλή τιμή των 19,16 ευρώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Η μετοχή του ΟΤΕ μπορεί να αποτελέσει για τις επόμενες συνεδριάσεις μια χρήσιμη στήριξη για τον FTSE 20, που έχει ως χαμηλή τιμή τις 2.136,8 μονάδες στη συνεδρίαση της 8ης Απριλίου.

Χθες παρατηρήθηκε «μόχλευση» και σε μετοχές της Eurobank (στα 20,10 ευρώ), Ελληνικών Πετρελαίων (στα 8,80 ευρώ), Marfin Popular Bank (στα 5,52 ευρώ), αλλά και Coca Cola Hellenic (30,92 ευρώ), αλλά και ακόμα ορισμένων τίτλων από τον ίδιο δείκτη, με τη ΔΕΗ στα 27,50 ευρώ, το ΤΤ στα 11,56 ευρώ, το Marfin Investment Group στα 4,96 ευρώ.

Η εκτίμηση που επικρατεί μεταξύ παραγόντων της αγοράς είναι πως χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το πτωτικό σενάριο (αναφερόμαστε πάντα στην βραχυπρόθεσμη τάση), διαπιστώνονται αξιόμαχες αντιστάσεις που κρατούν την αγορά υψηλότερα των 4.050 μονάδων.

Όσον αφορά στα επιμέρους, οι εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από την πλευρά του Ρόκα, την Τέρνα Ενεργειακή, όσο και στον Μυτιληναίο.

Στα μέσα ενημέρωσης συνεχίζεται η «μόχλευση», όπου πέρα από τον ΔΟΛ (θα πρέπει να ενισχύεται η θέση του Β. Ρέστη), στον Τεγόπουλο απορροφάται η όποια προσφορά εκδηλώνεται από τις 26/3 με ένα θετικό σερί που έχει φέρει την τιμή της μετοχής από τα 1,78 στα 2,33 ευρώ, με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες.

Ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες και η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, καθώς πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές σε ένα στενό εύρος μεταξύ 7,7 και 8,08 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v