3Ε: Έτος-ορόσημο το 2008-Έτοιμη για εξαγορές

Έτος εξαγορών και ενίσχυσης της θέσης σε κατηγορίες προϊόντων αναμένεται να είναι το 2008 για την 3E. Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει στο μέτωπο των εξαγορών, των γραμμών παραγωγής και των δαπανών.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
3Ε: Έτος-ορόσημο το 2008-Έτοιμη για εξαγορές
Έτος εξαγορών και ενίσχυσης της θέσης της στις κατηγορίες του φυσικού μεταλλικού νερού και των χυμών αναμένεται να είναι το φετινό για την Coca Cola 3E, η οποία πέτυχε το πρώτο τρίμηνο του έτους αύξηση του όγκου των πωλήσεών της.

Την ίδια ώρα έντονη αναμένεται να είναι η κινητικότητα και σε επίπεδο αύξησης της παραγωγικής της δυναμικότητας μέσω της ενίσχυσης του παραγωγικού της ιστού, της δημιουργίας νέων μονάδων αλλά κυρίως μέσω της προσθήκης νέων γραμμών παραγωγής.

Παράλληλα, εντός του έτους, στην εκπνοή του (τον Δεκέμβριο του 2008), λήγει η συμφωνία που ανανέωσαν το 2003 οι σημαντικότεροι μέτοχοι της βάση της οποίας περιορίζεται η πώληση μετοχών που κατέχουν, προκειμένου να διατηρηθεί το συναθροιζόμενο ποσοστό άνω του 50%.

Ως πιθανότεροι αγορές-στόχοι για την περαιτέρω επέκταση της Coca Cola 3E φαίνεται να είναι η Ουκρανία, η Πολωνία στο κομμάτι των χυμών και η Ιταλία και η Ρωσία στο κομμάτι του φυσικού μεταλλικού νερού, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλες χώρες.

Το πλήθος των εταιριών που εξετάζει το διάστημα αυτό το επιτελείο της Coca Cola 3E είναι μεγάλο ενώ μεταξύ αυτών που ελέγχει περιλαμβάνονται και εταιρίες που δημοπρατούνται.

Οι πρωτοβουλίες της 3Ε σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των κατηγοριών στα αναψυκτικά και στη διεύρυνση τω υποδομών σε ψυγεία, ώστε μέσω αυτών να προαχθεί ο όγκος και η αξία των πωλήσεων στο 2008, με κεφαλαιουχικές δαπάνες 550 εκατ. ευρώ περίπου.

Επίσης, εντός του 2009 πρόκειται να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο της εταιρείας, το 14ο στη σειρά, στη Ρωσία στην περιοχή του Rostov. Στη συγκεκριμένη χώρα,πάντως, η εταιρία πρόκειται να αντιμετωπίσει μέσα στους επόμενους μήνες έναν ακόμη ανταγωνιστή, πέραν της Pepsi, τη Red Bull Cola.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που ανανέωσαν το 2003 οι βασικοί της μέτοχοι:
1. Boval s.a. και μια συνδεδεμένη με αυτή εταιρία, μέσω της οποίας κατέχει μετοχές στην 3E (The Kar-Tess Group).
2. Ορισμένες συνδεδεμένες εταιρίες της The Coca Cola Company, μέσω των οποίων κατέχει μετοχές στην CCHBC, είναι σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008.

Βάσει της συμφωνίας, χρειάζεται προηγούμενη τρίμηνη ενημέρωση για οποιαδήποτε κίνηση των μετόχων, ενώ σε περίπτωση που δεν τερματιστεί θα παραμείνει σε ισχύ ως έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας θα μειώσουν τα ποσοστά τους ούτε ότι θα υπάρξει αλλαγή πλεύσης.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η TCCC έχει προβεί σε συμφωνίες εμφιαλώσεων με τη CCHBC οι οποίες εκτείνονται μέχρι το 2013 και μπορούν να ανανεωθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια της TCCC μέχρι το 2023.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (μικρής σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία), συνεχίστηκε η ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Από την άλλη πλευρά, η κερδοφορία επηρεάστηκε όπως αναμενόταν από τα έξτρα κόστη των πρώτων υλών και από τα κόστη για την προώθηση των νέων προϊόντων που παρουσίασε  το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά η εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v