Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι 3 σωματοφύλακες vs τραπεζών

Ο 20άρης -πλην τραπεζών- τα πηγαίνει καλά, με αιχμή τις 3Ε, MIG, Motor Oil, Μυτιληναίο και τους… «τρεις σωματοφύλακες» ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Υποτονικό παραμένει το κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το πετρέλαιο «καίει» τις μετοχές. Η βραχυπρόθεσμη τάση επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ακραίες τιμές που καταγράφονται για τον μαύρο χρυσό, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα αποτελέσματα τριμήνου αμερικανικών επιχειρήσεων.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως δεδομένου του κερδοσκοπικού χαρακτήρα της αγοράς συμβολαίων στο πετρέλαιο, δεν θα πρέπει να αποκλείονται συχνές ανατροπές σήμερα-αύριο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η κατοχύρωση τραπεζικών θέσεων από την πλευρά ορισμένων ξένων συνεχίζεται, τάση που αποτυπώνεται σε Εθνική (-3,8%), Eurobank (-4,1%), Alpha Bank (-2,9%), Πειραιώς (-2,9%).

Ο τραπεζοβαρής FTSE 20 είναι λογικό να υποχωρεί κατά 1,9% προς τις 2.121 μονάδες, με πρώτη «γραμμή άμυνας» τις 2.110 μονάδες.

Στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιούνται συναλλαγές ενός και πλέον εκατομμυρίου τεμαχίων, με την τιμή μέχρι τα 33,8 ευρώ, με κρίσιμη περιοχή «στήριξης» τα 33,3 ευρώ και έσχατη γραμμή άμυνας τα 32,9 ευρώ.

Για όσο συντηρούνται αυτές οι περιοχές (για τον FTSE 20 και την Εθνική), η βραχυπρόθεσμη τάση δεν ακυρώνεται και πρακτικά αυτό μπορεί να «κρύβει» ανοδική αντίδραση.

Μέχρι τώρα όμως η συνεδρίαση εξελίσσεται με τον Γενικό Δείκτη μέχρι και 1,5% χαμηλότερα, καθαρό τζίρο στα 180 εκατ. ευρώ και τους… τρεις σωματοφύλακες του 20άρη, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, να λειτουργούν σε κάποιο βαθμό αντισταθμιστικά.

Από τις τρεις μετοχές, που αναφέρονται, ο ΟΠΑΠ δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες για ανοδική αντίδραση, ενώ για τον ΟΤΕ επιβεβαιώθηκε σήμερα η αντίσταση των 19,7 ευρώ, με την τιμή να υποχωρεί στη συνέχεια.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ θεωρείται πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο της υπέρβασης των 20 ευρώ, καθώς συνεχίζεται η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ενδιαφέρουσα, από τεχνικής πλευράς, δείχνει και η αντίδραση της ΔΕΗ, με υψηλό ημέρας τα 28,6 ευρώ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση χρήζει αναφοράς η αντίδραση της Marfin Investment στα 5,06 ευρώ (2,1%), του ΤΤ στα 11,60 ευρώ (0,4%), του Μυτιληναίου στα 8,42 ευρώ (0,3%).

Από την ίδια ομάδα, ξεχωρίζει η Coca Cola Hellenic στα 31,60 ευρώ (2,20%), περίπου 0,6 ευρώ χαμηλότερα από την ιστορικά υψηλή τιμή.

Για τη Motor Oil συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά, με την τιμή στα 14,6 ευρώ και σημειωτέον πως με συνολικό μέρισμα 1,2 ευρώ ανά μετοχή η εισηγμένη δίνει μερισματική απόδοση κοντά στο 9%.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, απόδοση μεγαλύτερη του 2% σημειώνεται για ΕΚΤΕΡ, Κεραμεία Αλλατίνη, Ικτίνος, Ναυτεμπορική, Νίκας, ΝΕΛ, Ατέρμων, Βωβός και ορισμένων ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v