Deals, λιμάνια και ΟΤΕ στο επίκεντρο του ΧΑ

Κάτι φαίνεται να κινείται στην αγορά, από επιχειρηματικής πλευράς. ΟΤΕ, λιμάνια, ενδεχομένως «νερά» δίνουν τον τόνο τους στην αγορά. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συντήρησης «μόχλευσης» σε ένα ικανό μέρος του ταμπλό.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η συμφωνία Δημοσίου – Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ είναι πλέον γεγονός.

Στα «λιμάνια» μετά τον ΟΛΠ όλα δείχνουν πως «κλείνει» και ο φορέας της Θεσσαλονίκης, με τον διαγωνισμό να περνά στη δεύτερη και τελική, όπως όλα δείχνουν, φάση.

Και το ερώτημα που… πλανάται πλέον στην αγορά, είναι κατά πόσο οι εξελίξεις σε ΟΤΕ, λιμάνια θα έχουν συνέχεια, με τα «νερά».

Σε σχετικό θέμα της Ελευθεροτυπίας (της Χαράς Τζαναβάρα) γίνεται λόγος για «παρουσία Eurobank και Ελβετών της UBS στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ».

Το πιθανότερο είναι πως οι αρμόδιοι θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη θετική διάθεση, που όπως εκτιμούν, έχει διαμορφωθεί μεταξύ ορισμένων ξένων για να προωθήσουν τη ρύθμιση και άλλων εκκρεμοτήτων.

Στον χώρο της παραδοσιακής βιομηχανίας, η καταρχήν συμφωνία Σιδενόρ – Νucor αποτελεί από χθες το απόγευμα αντικείμενο… ερμηνείας για το παρόν, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του ομίλου Βιοχάλκο.

Ο όμιλος Πειραιώς ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα, υψηλότερα των προβλέψεων που είχαν κάνει οι αναλυτές, ενώ σήμερα το MIG μεταβιβάζει το ποσοστό που έχει στον ΟΤΕ στους Γερμανούς της DT.

Κινητικότητα, όμως, παρατηρείται και στα επιμέρους, είτε με τη στοχοθέτηση μετοχών είτε με τεχνικής μορφής κινήσεις.

Για παράδειγμα η Citigroup υποβαθμίζει την τιμή – στόχο για τον ΟΤΕ στα 23 ευρώ (από τα 27 ευρώ), η Εθνική – Π&Κ προβλέπει αύξηση κερδών κατά 14,3% για τη Frigoglass, η Marfin εκτιμά θετική 9μηνο για την Jumbo, η HSBC ανεβάζει τον πήχη στα 32,8 ευρώ για τον Τιτάνα, η Εθνική – Π&Κ χαμηλώνει στα 13 τον πήχη για τα ΕΛΠΕ, ενώ στον δείκτη Eurobank MID Cup 50 εντάσσονται Μυτιληναίος και Σιδενόρ.

Όμως και στο ευρύτερο μέρος της αγοράς παρατηρείται σχετική «ζύμωση».

Ο Κορρές (με θετική ανάλυση Εθνικής – Π&Κ), αντιδρά προς τα 14 ευρώ, η Χαλκόρ προς τα 2,6 ευρώ, η Σιδενόρ στα 12,46 ευρώ, η Βιομηχανία Ζάχαρης στα 4,22 ευρώ, καθώς οι συζητήσεις με τον στρατηγικό συνεργάτη βρίσκονται σε καλό δρόμο, η Intralot στα 12,24 ευρώ, η Νεοχημική στα 19 ευρώ, αλλά και ο ενισχυμένος κατά 3,3 εκατ. ευρώ Inform Lykos στα 3,68 ευρώ, η S&B με ένα εξαιρετικό ανοδικό σερί, ο Ρόκκας στα 12,76 ευρώ με επίμονους και γνώστες αγοραστές και αρκετές ακόμη εισηγμένες δίνουν έναν τόνο στην αγορά.

Το ζητούμενο σε αυτήν τη συγκυρία είναι για τον FTSE-20 να μην «χαθούν» οι 2.210 μονάδες, για τη μετοχή της Εθνικής οι αγορές – πωλήσεις να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τουλάχιστον από τα 35,02 ευρώ, προκειμένου να συντηρηθεί η αγορά σε επίπεδο Γ.Δ. πάνω από τις 4.190 – 4.205 μονάδες.

Σε αυτήν τη περίπτωση, είναι πιθανή η συντήρηση της ανοδικής αντίδρασης και στις επόμενες 3-4 συνεδριάσεις με τον Γ.Δ. να δοκιμάζει την επόμενη αντίσταση πέραν των 4.340-4.350 μονάδων.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξουν θεαματικές ανατροπές στα ξένα χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v