Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι απώλειες στη Wall προμηνύουν καταιγίδα στο ΧΑ

Στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, που κρέμεται από μία…κλωστή, έρχεται να προστεθεί και ένας αστάθμητος παράγοντας. Οι πιθανές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο είναι ο joker αυτής της παρτίδας. Αρνητικά τα μηνύματα από τη Wall.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Παραμένει «πονηρό» το μείγμα στις αγορές. Με σημαντικό «γύρισμα», χθες το βράδυ της Wall, διαμόρφωση του S&P 500 χαμηλότερα των 1.250 μονάδων και τον αστάθμητο…γεωπολιτικό παράγοντα να εισέρχεται στο παιχνίδι.

Ενδεχομένως τυχαία και χωρίς καμία σύμπτωση τα όσα συνέβησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, έρχονται, όμως, μόλις μία ημέρα μετά την δοκιμαστική ρήξη πυραύλου από το Ιράν.

Λίγες ημέρες μετά την σπερμολογία για πιθανές κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα. Είναι εμφανές πως το Σύστημα, ή ένα μέρος του ή καλύτερα μία ομάδα συμφερόντων του, βάζει το χαρτί της γεωπολιτικής ρευστότητας και του αναπάντεχου στο οικονομικό παιχνίδι. Και αυτό αλλάζει τα δεδομένα, επιτείνοντας περισσότερο τη μεταβλητότητα των αγορών.

Σε εξαιρετική προσέγγιση του Bloomberg, γίνεται αναφορά για περιθώριο υποχώρησης του S&P 500 μέχρι και 12% χαμηλότερα, δηλαδή επιστροφής του στα χαμηλά του Αυγούστου του 2004. Είναι εμφανές πως «ψήνεται» το παιχνίδι με μία ομάδα συμφερόντων, διεθνώς, να ποντάρει σε έναν ανοδικό κύκλο πέραν των 1.500 μονάδων, τη στιγμή που μία άλλη έχει την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής στις ευρωπαϊκές αγορές, αποθαρρυντικά, καθώς ο DAX υποχωρεί κατά 1,8%, παρά την σχετική σταθερότητα του πετρελαίου στα 136,07 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο ΧΑ το «παιχνίδι» θα δοθεί από εκείνους τους ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους και παίκτες (μεταξύ αυτών και πολλά τραπεζικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια) που μετρούν ήδη λογιστικά υπεραξίες από την τελευταία τεχνικής μορφής αντίδραση κυρίως του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό πως η Εθνική «μετρά» ποσοστό αντίδρασης από τα χαμηλά των 24,96 ευρώ, περίπου 14,2%, ο Μυτιληναίος 21,5%, η Πειραιώς 16,9%, η Alpha Bank 16,8%, η Κύπρου 18,3%, η Eurobank 14,8%.

Είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο, τουλάχιστον στην αρχή της συνεδρίασης ένα μέρος αυτών των θέσεων θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί στις καλύτερες δυνατές τιμές. Μένει να διαπιστώσουμε την έκσταση αυτής της κατοχύρωσης και τον βαθμό ψυχραιμίας των εμπλεκόμενων. Μένει να φανεί, από την αρχή κιόλας, κατά πόσο τα χαμηλά των τελευταίων μία-δύο ημερών μπορεί να αποτελέσουν σημεία στήριξης.

Σε βάθος διόρθωσης, σημείο αναφοράς παραμένει ο πυθμένας των 3.107 μονάδων, η προσέγγιση του οποίου προφανώς και θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, κυρίως της Wall τις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις.

Παρακολουθούμε, λοιπόν, την τακτική, που θα ακολουθήσουν οι εγχώριοι ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι, τις διαθέσεις τους όσον αφορά στην έκταση κατοχύρωσης θέσεων που έχουν λάβει από την προηγούμενη εβδομάδα και επανερχόμεθα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v