Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άμυνα σε δύο ζώνες για Σοφοκλέους

Μεταξύ... μικρής και μεγάλης περιοχής οργανώνεται η άμυνα στο ΧΑ. Το αν θα αποκρουστούν οι επιθέσεις των… πωλητών στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές και τη στάση των ισχυρών εγχώριων επενδυτικών κύκλων.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ήταν εκ των προτέρων γνωστό σε όλους μας πως και η σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαζόταν εξαιρετικά πονηρή.

Από την αρχή κιόλας είχε προεξοφληθεί πως πέραν του κλίματος που επικρατεί διεθνώς πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ισχυρών εγχώριων επενδυτικών κύκλων.

Περισσότερο ψύχραιμη μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την τακτική που ακολουθήθηκε στα πρώτα 50 - 55 λεπτά της συνεδρίασης, καθώς η υποχώρηση της αγοράς προς τις 3.344 μονάδες πραγματοποιήθηκε με μάλλον συγκριτικά λίγες συναλλαγές, δηλαδή με προσφορά.

Εκ των πραγμάτων, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί για σήμερα σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Επιχειρήθηκε μία προσπάθεια αντίδρασης ενδοσυνεδριακά προς τις 3.385 μονάδες, καθώς μαζεύονταν από το αρχικό 1,8 στο 1,2% οι απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη και παρέμενε κοντά στα 136 δολ. το πετρέλαιο.

Ο FTSE-20 πιο κάτω κατά 1,3%, με χαμηλότερο σημείο για σήμερα τις 1.808 μονάδες, συντηρείται εν μέρει με την απόδοση μετοχών όπως Μυτιληναίος, Coca Cola και Motor Oil, κυρίως με το 1,5% του ΟΠΑΠ και τις ελεγχόμενες απώλειες του ΟΤΕ (-0,4%) και τη ΔΕΗ που μένει σταθερή στα 20,26 ευρώ.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα κατοχύρωσης θέσεων ακόμη και στο εκ νέου γύρισμα της αγοράς προς τις 3.370 μονάδες, σε σχετικά καλές τιμές στην Εθνική, στη Eurobank και στην ΜΡΒ.

Δεδομένης της ευμετάβλητης κατάστασης στα ξένα χρηματιστήρια, αυτό που αποτελεί ζητούμενο για σήμερα (και συνολικότερα σε συνεδριάσεις όπου θα δοκιμάζονται οι αντοχές του Χ.Α.) είναι η συντήρηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από το χαμηλό των τελευταίων 1 - 2 συνεδριάσεων και κατ’ επέκταση του πυθμένα των 3.107 μονάδων.

Αυτό που κατά την εκτίμηση φίλων της στήλης έχει σημασία είναι η συμπεριφορά, στη συνέχεια, του S&P 500 αλλά και του Dow Jones.

Στο εξαιρετικό ενδιαφέρον θέμα, όπου καταγράφεται η εκτίμηση αναλυτών για επιπλέον πτώση 12% του S&P 500, επιχειρείται σφαιρικότερη προσέγγιση αυτής της παραμέτρου.

Αυτό γιατί κατά την άποψη των ίδιων πηγών ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτού του αρνητικού σεναρίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει και νέο πτωτικό κύκλο στο Χ.Α.

Μέχρι τότε όμως σημασία έχει να διατηρηθούν τα οχυρά αντίστασης κοντά στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v