Σοφοκλέους: "Άμυνα" στο χαμηλό των 1.603 μονάδων

Προβλημάτισαν χθες Εθνική, τράπεζες και άλλες μετοχές με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Σιδενόρ. Να προστατευθεί το χαμηλό των 1.603,9 μονάδων προκειμένου να μείνει ζωντανό το ενδεχόμενο μιας ανοδικής αντίδρασης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στις 8.122 μονάδες διαμορφώθηκε χθες το βράδυ ο Dow Jones. Γεγονός που κρατά «ζεστό» το ενδεχόμενο μη υποχώρησης των αγορών προς τα χαμηλότερα, κρίσιμα επίπεδα στήριξης.

Αυτά ισχύουν σε Νέα Υόρκη και τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει απλωθεί γκρίζα η σκιά που δημιουργούν οι τελευταίες εκδόσεις ομολόγων, ελληνικών τίτλων.

Η Ελενα Λάσκαρη αναφέρει πως… χωρίς τέλος μοιάζει η εκρηκτική αύξηση των spreads στα ομόλογα, με την επιβάρυνση στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου να συνοδεύεται χθες και από μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση συνετών ανθρώπων της αγοράς, πως δυστυχώς το «ελληνικό προϊόν» έχει σταματήσει εδώ και καιρό να ελκύει ξένους, να πουλά στις αγορές. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, αυτή η επενδυτική αποστροφή των ξένων αποτυπώνεται με τη μορφή… μαρτυρίου της σταγόνας και στο ταμπλό.

Πρακτικά η αγορά έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει θνησιγενείς βραχύβιες αντιδράσεις «καίγοντας» όμως πολύ συχνά τα «δάκτυλα» των βραχυπρόθεσμων.

Η αγορά χθες δεν αντέδρασε, όπως περιμέναμε, απεναντίας θα λέγαμε μας διέψευσε πανηγυρικά, καθώς γύρισε από τις 1.743 μονάδες στα χαμηλά των 1.661,6 μονάδων για να διαμορφωθεί τελικά περί τις 10 μονάδες υψηλότερα.

Είναι ενδεικτικό πως η διαμόρφωση χθες της τιμής της Εθνικής κυμάνθηκε από τα υψηλά των 12,68 ευρώ μέχρι τα ελάχιστα των 11,52 ευρώ, που ήταν και η χαμηλή τιμή ημέρας. Με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές προς το κλείσιμο, κάτι που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα.

Δεν είναι όμως μόνο η Εθνική, είναι οι όλο και χαμηλότερες τιμές για Eurobank, στα 4,64 ευρώ χθες (σε κλείσιμο), της Alpha Bank στα 5,60 ευρώ, παρά την αντίδραση της Τετάρτης, της Πειραιώς στα 5,50 ευρώ, αλλά και άλλων μετοχών εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η και διαγραμματικά απαξιωτική εικόνα για παράδειγμα της Σιδενόρ που από τις 7 Ιανουαρίου μετρά ένα εντυπωσιακό αρνητικό σερί, με τη μετοχή να κυλά από τα 3,86 ευρώ μέχρι τα 2,71 ευρώ. Πλέον η αποτίμηση της Σιδενόρ περιορίζεται στα 260 εκατ. ευρώ, δίνοντας τροφή σε σενάρια και φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά για θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο. Σενάρια που αναφέρονται μέχρι και στο ενδεχόμενο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου ή και ολόκληρης θυγατρικής.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της αγοράς, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης, ουσιαστικής πληροφόρησης για το τι γίνεται στα ενδότερα των βιομηχανικών ομίλων και βεβαίως των τραπεζών.

Κατά την εκτίμησή μας, η «έκκληση για στήριξη της Ανατολικής Ευρώπης», όπως διαφωτιστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, μπορεί να κρύβει πολλά και να δίνει τροφή για περισσότερα, όσο το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, των επενδυτών παραμένει στο σκοτάδι. Στο σχετικό δημοσίευμα των FT γίνεται λόγος για εννέα ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής EFG Eurobank, που επιθυμούν ενεργότερο, άμεσο ρόλο –δηλαδή οικονομική στήριξη- από ΕΚΤ και Βρυξέλλες προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτή τη συγκυρία μόνο… κερδοσκοπικά συνεχίζουμε να ποντάρουμε στις ανοδικές αντιδράσεις δεικτών, μετοχών.

Θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη συνέχεια την μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από το χαμηλό της Τετάρτης, δηλαδή τις 1.603,9 μονάδες και ει δυνατόν της αντίδρασης σήμερα, έστω την Δευτέρα, προς τη χθεσινή κορυφή των 1.742,6 μονάδων.

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη στάση μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v