Σοφοκλέους: Βγήκαν οι ...πωλητές σεργιάνι!

Με τους επενδυτές να εκλαμβάνουν κάθε ανοδική αντίδραση ως ευκαιρία πώλησης και με εμφανή απουσία αγοραστών, ο ΓΔ από κέρδη +2,35% οδηγήθηκε στο -1,86%. Κερδισμένες ΔΕΗ, Alpha, στο -5,4% η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Στο έλεος της μεταβλητότητας, ή αλλιώς προσοχή οι εν δυνάμει πωλητές μας βλέπουν (!).

Έτσι ο Δείκτης από το +2,35% έκλεισε τελικά στο -1,86% και ο Τραπεζικός δείκτης από το πρωινό +3,49% έκλεισε τελικά στο -3,72%. Μάλιστα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινές απώλειες του εν λόγω δείκτη ακύρωσαν και τα χθεσινά του κέρδη (+3,01%)

“Ζούμε μέρες δοκιμασίας” γράφει σε πρωινό report της η HSBC και δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα των Αγορών.

Τα “δόντια της καταιγίδας” που την συνθέτουν τα συνεχή αρνητικά μακροοικονομικά νέα και οι αρνητικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των εταιρειών, δείχνουν πολύ ισχυρά (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) για να μπορέσουν να απαγκιστρωθούν από αυτά Αγορές και ψυχολογία.

Έτσι και σήμερα διατηρήθηκε η “νηοπομπή” αρνητικών ειδήσεων που ξεκίνησε με την πτώση ρεκόρ 26% των Βιομηχανικών παραγγελιών στην Ευρωζώνη, για να ακολουθήσουν τα χειρότερα των προβλέψεων αποτελέσματα (και η αναθεώρηση προβλέψεων) από την Nokia και βέβαια σαν επιστέγασμα ήλθαν και τα νέα από την πέραν του Ατλαντικού όχθη σύμφωνα με τα οποία οι κατασκευές νέων οικιών μειώθηκαν 15,5% τον Δεκέμβριο στις 550.000, που είναι αρνητικό ρεκόρ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νεόδμητες κατοικίες θα διαμορφωθούν στις 605.000 από 625.000 στην προηγούμενη μέτρηση.

Επίσης, ο αριθμός των ατόμων που κατέθεσαν αίτηση επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 62.000 στους 550.000 (χαμηλά 26 ετών). Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των επιδομάτων στις 545.000.

Επίσης και τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της Microsoft που ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, δεν κατόρθωσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες, ενώ θετική εξαίρεση αποτέλεσαν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Apple.

Έτσι μετά το ισχυρό ανοδικό ξεκίνημα (στον απόηχο των χθεσινών σημαντικών κερδών της Wall Street), στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέστρεψε η επιφυλακτικότητα και οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, κάτι που έγινε σαφώς εμφανέστερο στην Σοφοκλέους και ιδιαίτερα στο Τραπεζικό ταμπλό.

Μάλιστα για όσο τουλάχιστον οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές διατηρούσαν κάποια από τα αρχικά κέρδη τους, οι εγχώριοι επαγγελματίες αναφερόντουσαν για πολλοστή αρνητική αυτονόμηση του Χ.Α. και για εθισμό στην πτώση (!!!).

Και πώς να μην ισχύει κάτι τέτοιο Αφού στις πρώτες 14 συνεδριάσεις του 2009, στις 9 ο Δείκτης (και σε σαφώς περισσότερες η Αγορά) έχουν κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής στην Σοφοκλέους οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις εκλαμβάνονται μόνο σαν ευκαιρίες ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών και “εκθέτουν” όσους προχωρούν σε τοποθετήσεις με ορίζοντα πέραν της μία συνεδρίασης ή σε αρκετές περιπτώσεις λίγων ωρών.

Με την πρώτη ευκαιρία οι εν δυνάμει πωλητές ρευστοποιούν τις θέσεις τους, πέρα από την ειλημμένη απόφαση των ξένων να αδειάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους από Ελληνικές μετοχές.

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται σε ομιχλώδες τοπίο, τα όποια αρνητικά σενάρια δείχνουν ισχυρά και με δεδομένη την εξαιρετικά φτωχή εγχώρια ειδησεογραφία η πρόσδεση στο “άρμα” των διεθνών Αγορών αδιάσπαστη.

Και αν κατά το πλείστον στον Τραπεζικό κλάδο υπερισχύουν οι πωλητές, εξ ίσου προβληματική δείχνει η εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό που απαρτίζεται από την μικρή κεφαλαιοποίηση. Οι συναλλαγές αποτελούν έως και “σπάνιο είδος” και οι ημερήσιες μεταβολές (σε αρκετές περιπτώσεις ακραίες) διαμορφώνονται με ελάχιστο όγκο.

Γυρίζοντας στον FTSE ασφαλώς χρήζει ιδιαίτερης μνείας η κίνηση της ΔΕΗ όχι μόνο γιατί έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη, αλλά και γιατί κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Κίνηση με θετικό πρόσημο, κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, και για τον τίτλο της Alpha Bank, που έκλεισε τελικά με θετική μεταβολή, αλλά σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, η επιστροφή των πωλητών στον τραπεζικό κλάδο "ανάγκασε» την Εθνική να κλείσει με απώλειες 5,42%, διευρύνοντας την απόστασή της από τον ΟΠΑΠ στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν Eurobank και Κύπρου.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Πειραιώς, ΜΡΒ και Motor Oil και των 2 ποσοστιαίων μονάδων ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και MIG.

Τέλος, με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Coca Cola 3E, Ελλάκτωρας, Τιτάνας και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα αρνητικές διαθέσεις, φτάνοντας πολύ γρήγορα στο υψηλό ημέρας των 1742,67 μονάδων (10:33), στις 12:55 απώλεσε αρχικά κέρδη και θετικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1661,61 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1671,12 μονάδες με απώλειες 1,86%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφτασε τα 112 εκατομμύρια από τα οποία τα 3,1 αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς χειρότερη της αρχικής η τελική εικόνα με 71 ανοδικές μετοχές έναντι 114 πτωτικών και 33 τίτλοι με απώλειες από 4% έως 9,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v