Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βαρίδι" οι τράπεζες για τη Σοφοκλέους

Εντείνονται οι πιέσεις, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, που υποχωρούν μέχρι και 4%, παρασύροντας προς την ισχυρή στήριξη των 1.200 μονάδων, τον FTSE-20. Πρώτο στην Ευρώπη σε αρνητική απόδοση το ΧΑ. Προς τα 19,2 ευρώ η ΕΤΕ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πρωτοστατεί το ΧΑ στη διόρθωση, όπως ακριβώς πρωτοστατούσε και στις ανοδικές αντιδράσεις.

Με τον Γ.Δ. να χάνει μέχρι και 2%, τον FTSE-20 να διορθώνει προς την ισχυρή στήριξη των 1.200 μονάδων και την Εθνική να «γεμίζει» το χάσμα στα 19,2 ευρώ (της 1ης Ιουνίου), σε αντίθεση με το αυστριακό χρηματιστήριο που υποχωρεί 0,8%, αλλά συγχρονισμένο περισσότερο με αυτό της Μόσχας, που διορθώνει μέχρι 1,6%.

Το πρόβλημα παραμένει, όπως τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις στις τράπεζες, όπου καλώς ή κακώς το κλίμα έχει… χαλάσει εν μέρει, μετά και τα όσα έχουμε προαναφέρει σε άλλες αναφορές μας.

Σημαντική πίεση στη μετοχή της Εθνικής, εντονότερη, όμως, στη Eurobank, Πειραιώς, ΜΡΒ, Αγροτική, Κύπρου και Αlpha Bank, που διορθώνουν μέχρι 4%.

Στο κόκκινο το σύνολο των μετοχών του FTSE-20, πλην του ΟΤΕ (στα 12,3 ευρώ), καθώς ήταν εμφανές από νωρίς πως ο Οργανισμός από μόνος του δεν μπορούσε να κρατήσει για πολύ τον 20άρη.

Θα μείνουμε λίγο στον 20άρη, καθώς ο δείκτης έχει διασπάσει καθοδικά την τιμή στήριξης των 1.220 μονάδων και «απειλείται» με περαιτέρω υποχώρησή του, με τη ισχυρότερη στήριξη των 1.200 μονάδων.

Ενδο-συνεδριακά ο FTSE-20 επιχειρήθηκε τρεις φορές να φύγει πάνω από τις 1.250-1.255 μονάδες, απέτυχε, κάτι που αποτέλεσε ένδειξη – έναυσμα για εντονότερες πωλήσεις, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

Οι μέχρι τώρα συναλλαγές φτάνουν τα 170 εκατ. ευρώ, με το ΧΑ να «ταλαιπωρείται» και δοκιμάζεται χαμηλότερα των 2.380 μονάδων, τη στιγμή που η εικόνα των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών είναι σαφώς καλύτερη.

Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν το ΧΑ λειτουργεί για ακόμη μία φορά ως… προπομπός και των άλλων ευρωπαϊκών και μίας πιθανής περαιτέρω υποχώρησης των βασικών δεικτών, τουλάχιστον σήμερα, στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v