Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζεται η συναλλακτική απαξίωση

Αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα με τη Σοφοκλέους να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών. ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο διασώζονται με θετικό πρόσημο από τον 20άρη, συναλλακτική απραξία για τα 2/3 του ταμπλό.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ με σημαντικές απώλειες συμπληρώνει την πρώτη ώρα συνεδρίασης η Σοφοκλέους.

Η αδύναμη εικόνα των δεικτοβαρών τίτλων και πολύ περισσότερο η συναλλακτική απραξία της πλειονότητας των μετοχών δίνουν μια εικόνα που σίγουρα θα δοκιμάσει την υπομονή όσων θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα μέχρι τέλους.

Είναι ενδεικτικό ότι από το ταμπλό του 20άρη με θετικό πρόσημο διασώζονται ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο, ενώ πολύ μεγαλύτερο προβληματισμό δημιουργεί η συναλλακτική δραστηριότητα ακόμα και στα blue chips.

Εξαιρουμένων των Εθνική και ΜΡΒ που έχουν διακινήσει περισσότερο από 500.000 κομμάτια και του ΤΤ που η συναλλακτική του δραστηριότητα κινείται υψηλότερα των 400.000 τεμαχίων, εξαψήφιο όγκο συναλλαγών έχουν ακόμα να επιδείξουν MIG, Κύπρου και ΔΕΗ.

Αντίθετα, με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών κινούνται Alpha Bank, Αγροτική, Eurobank, Πειραιώς, Intralot, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Λίγο πάνω από τα 10.000 τεμάχια η συναλλακτική δραστηριότητα για τον Τιτάνα που κατορθώνει να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 3%, ενώ ακόμα χειρότερη συναλλακτικά είναι η εικόνα για τα υπόλοιπα blue chips.

Με 7.763 κομμάτια η Βιοχάλκο, 8.255 τεμάχια η Coca Cola, 6.843 τεμάχια η Ελλάκτωρ, με λίγο πάνω από 9.000 κομμάτια τα Ελληνικά Πετρέλαια και μόλις ξεπέρασε τα 5.000 κομμάτια η Motor Oil.

Καθίσταται ευνόητο ότι αφού παρουσιάζουν τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα τα χαρτιά του 20άρη, θεωρείται περίπου φυσιολογικό τα 2/3 του ταμπλό να μην έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα, πολλά για τον FTSE 20 θα παιχτούν στην στήριξη των 1.044 μονάδων, η οποία βεβαίως διεσπάστει καθοδικά ενδοσυνεδριακά, αλλά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο δείκτης δείχνει να ανακάμπτει ελαφρώς.

Το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφώνεται στα 1,03 ευρώ (-4,63%) έχοντας διακινήσει 3.508.925 τεμάχια και το δικαίωμα της Γενικής στα 0,06 ευρώ (-40%), έχοντας διακινήσει 1.056.535 τεμάχια. Την ίδια ώρα οι αντίστοιχοι τίτλοι κινούνται της Εθνικής στα 16,14 ευρώ με απώλειες 1,47% και της Γενικής στα 0,81 ευρώ με απώλειες 3,57%.

Οσον αφορά τους επιμέρους τίτλους ουδείς μέχρι στιγμής (πλην ΑΝΕΚ) κατορθώνει να συνδυάσει αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη με «πειστικό» όγκο συναλλαγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v