Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στοίχημα η συντήρηση των 2.200 μονάδων

Με την αγορά πάνω από τις 2.200 μονάδες και τις τράπεζες σε τρoχιά ανάκαμψης το ΧΑ φαίνεται να βρίσκει τα… πατήματά του. Στον ρυθμό ανακοίνωσης αποτελεσμάτων η Wall, που συντηρεί την βραχυπρόθεσμη φορά αντίδρασης.

Με προίκα τα εβδομαδιαία κέρδη 5,9% για τη Σοφοκλέους, όπως αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.200 μονάδες και την Wall να κινείται στον ρυθμό των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου, ξεκινά ακόμη ένας γύρος συνεδριάσεων.

Με τη φορά των βασικών αμερικανικών δεικτών εμφανώς ανοδική (ο DJIA στις 8.744 και ο S&P 500 στις 940 μονάδες) η τάση στη Wall…συναρτάται με την προεξόφληση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη λόγου χάρη της Morgan Stanley (στις 22/7) ή της Wells Fargo ή της e-trade και άλλων εισηγμένων εταιρειών.

Σε ανάλογη τάση και οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να έχει κάνει βάση υψηλότερα των 2.050 μονάδων (με επιβεβαίωση του χαμηλού στις 13/7 και τις 2.071 μονάδες) ο FTSE 20 να έχει ισχυροποιήσει τις 1.060 μονάδες και η Εθνική τα 16,04 ευρώ (επίσης στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας) με τον τραπεζικό όμιλο να περνά επιτυχώς και την τελευταία δοκιμασία.

Με γνώμονα τις χαμηλές τιμές της 13/7 στην αγορά εμπεδώνεται η πεποίθηση, πως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση τα περιθώρια σημαντικής διόρθωσης δεν είναι ισχυρά, κάτι που αφήνει… ελεύθερο χώρο για κινήσεις στον χώρο των «μεσαιομικρών» .

Μάλιστα χρηματιστηριακοί κύκλοι υπολόγιζαν, πως οι θερινές ανοδικές αντιδράσεις μπορεί να προσφέρονται για «γρήγορο παιχνίδι» και ενίσχυση θέσεων σε μετοχές εταιρειών μεγάλης-μεσαίας αλλά και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τον FTSE 20 εάν εξαιρεθεί ο ΟΠΑΠ, που εύγλωττα πιέζεται και υποχωρεί μέχρι και τα 16,04 ευρώ, του ΟΤΕ που παραμένει η μεγάλη μας «αστοχία» προσώρας, η Εθνική παραμένει το ισχυρό χαρτί του δείκτη.

Βεβαίως βραχυπρόθεσμα και η μετοχή της Alpha Bank, που μετά μία σημαντική-τεχνικά αναμενόμενη- διόρθωση αντέδρασε προς τα 8,5 ευρώ, η Eurobank που πιάνει και πάλι τα 8,23 ευρώ, φαίνεται πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω μόχλευση σε χαρτιά του σχετικού δείκτη.

Στο υπόλοιπο της αγοράς τα επιμέρους είναι αυτά, που κάνουν τη διαφορά (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Centric ή των Fashion Box, Hellas On Line ή ακόμη των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, Newsphone Hellas, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.) προσφέροντας ευκαιρία για βραχυπρόθεσμη απόδοση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v