Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ETE «σέρνει τον χορό» της ανόδου

Σε ημέρα για…έναν ρόλο, με πρωταγωνιστή την ΕΤΕ και χαμηλό τζίρο, διαδραματίζεται μέχρι τώρα η συνεδρίαση. Ανοδική αντίδραση «μαξιλαράκι» για τη μετοχή, εν όψει της εισαγωγής των νέων τίτλων από 31 Ιουλίου.

Με τις συναλλαγές να μην ξεπερνούν (στις 13:55) τα 63 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία περίπου 18,5 μόνο στη μετοχή της Εθνικής, η αντίδραση των βασικών δεικτών έχει περισσότερο…διαδικαστικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Ο Γενικός Δείκτης πιάνει τις 2.270 και ο FTSE 20 τις 1.170 μονάδες συνεχίζοντας-κατά τα πως φαίνεται- για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό σερί τους. Βάση η ευρύτερη περιοχή των 2.050 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τιμή-κλειδί (όπως αποδείχτηκε) τα 16 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής (*).

Ενισχύεται έτσι η εκτίμηση ανθρώπων του ΧΑ, πως η αγορά αυτή την περίοδο «παίζει» σχεδόν αποκλειστικά για την Εθνική, την διαδικασία α.μ.κ του πρώτου τη τάξει ομίλου του κλάδου και μεγαλύτερου παίκτη του χρηματιστηρίου μας.

Εν πάσει περιπτώσει στο ρυθμό της Εθνικής, ούτως ή άλλως κινείται ο Ιούλιος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο περιθώριο αντίδρασης της τιμής σε επίπεδα συμφέροντα για όσους συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πρακτικά κάποιος που συμμετείχε στην α.μ.κ αγοράζοντας δικαίωμα στα 1,08 ευρώ με βάση τους όρους της σχετικής διαδικασίας γράφει υπεραξίες από τα 16 ευρώ και πάνω (μετά και την εισαγωγή των νέων μετοχών και την τιμή, που διαμορφώνεται) .

Σε παράσταση για έναν ρόλο, που αρκεί όμως για να…τραβήξει τις υπόλοιπες τράπεζες και τον 20άρη υψηλότερα, σε μία τεχνική επιβεβαίωση όχι μόνο της Εθνικής αλλά και των Eurobnak, Alpha Bank, Marfin Popular και Πειραιώς, Κύπρου.

Τα 19,8 ευρώ πιάνει η Εθνική διευρύνοντας έτσι το περιθώριο, "μαξιλαράκι" που χρειάζεται η μετοχή εν όψει της εισαγωγής των νέων τίτλων και της πιθανής πίεσης που θα μπορούσε να ασκηθεί. Αντίδραση, που όμως "τραβά" υψηλότερα την Eurobank στα 8,38 ευρώ, την Alpha Bank στα 8,77 ευρώ, την Marfin Popular στα 2,16 ευρώ και τις Πειραιώς, Κύπρου στα 7,82 και 4,44 ευρώ αντίστοιχα.

Ενδεικτικό του κλίματος, που συντηρείται στο ΧΑ είναι η υπερσυγκέντρωση του τζίρου, αφού σε μόλις δύο τίτλους (Εθνική, ΟΠΑΠ) έχει πραγματοποιηθεί το ήμισυ των συναλλαγών.

Για τον ΟΠΑΠ η αντίδραση του 0,89 % στα 17 ευρώ με συναλλαγές περίπου 14 εκατ. ευρώ(μετά μάλιστα την σημαντική πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων) δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαιτέρως πειστική.

Ο ΟΤΕ με την εκ νέου υποχώρηση του στα 10,55 ευρώ συνεχίζει να προβληματίζει (και να απογοητεύει, όσους πόνταραν στο ενδεχόμενο αντίδρασης) ενώ ενθαρρυντική θεωρείται η κίνηση του Τιτάνα στα 19,25 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 5,88 ευρώ, του Ελλάκτορα στα 5,82 ευρώ, της Motor Oil στα 7,95 ευρώ.

Όμως περισσότερο ενθαρρυντικό θεωρούμε-μέσα σε περιβάλλον συναλλακτικής άπνοιας- την συντήρηση της σχέσης ανοδικών-καθοδικών σταθερά στο 4 προς 1 με 40 και πλέον μετοχές να έχουν απόδοση μεγαλύτερη του 4%.

Στην…κορυφή με 20% η Σέλμαν με 0,48 ευρώ αλλά και Κυριακίδης με 0,55, οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες με 0,22 ευρώ που ενισχύονται κατά 10% , πριν από λίγο.

Πάντως η συναλλακτική δραστηριότητα εάν εξαιρεθούν τα 590 χιλιάδες ευρώ στην κοινή μετοχή της Μηχανικής (και λίγα…ψιλά στην προνομιούχο) παραμένει «βαλτωμένη». Γεγονός, που ωστόσο δεν εμποδίζει την αντίδραση της Τεχνικής Ολυμπιακής (0,44 ευρώ), Hellas On Line (1,86 ευρώ), Nexans (4,19 ευρώ), Χατζηιωάννου (0,49 ευρώ) και ακόμη λίγων από αυτή την κατηγορία.

Για τη συνέχεια «όλα τα λεφτά» εκτιμάται πως θα παραμείνουν (…κυριολεκτικά ) στη μετοχή της Εθνικής, καθώς ο Ομιλος δίνει τον δικό του αγώνα ημιαντοχής αυτό το μήνα με κερδισμένους (μέχρι στιγμής) όσους πόνταραν πάνω του. Κυρίως ξένοι αλλά και αρκετοί ισχυροί εγχώριοι επενδυτικού κύκλοι.


(*) Λεπτομερής αναφορά για την διαδικασία α.μ.κ της Εθνικής, την άσκηση δικαιώματος, την έγκριση από το ΧΑ και την εισαγωγή των νέων μετοχών στο…ταμπλώ γίνεται με αναζήτηση στο σύμβολο ΕΤΕ, στο euro2day.gr

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v