ΧΑ: Διπλή αφορμή για "άτσαλη" διόρθωση

Οι διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street και η είδηση για την αύξηση "μαμούθ" της Alapis έδωσαν αφορμή για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στη Σοφοκλέους. Στο χαμηλό ημέρας 11 από τις 20 μετοχές του FTSE 20 στις δημοπρασίες.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον πρόσκαιρα, κάνουν κακό στην ψυχολογία της Αγοράς.

Αυτό επιβεβαίωσε και η σημερινή συνεδρίαση με την κατ΄ αρχήν φήμη και αργότερα είδηση (όπως μετέδωσε το euro2day.gr) για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Alapis (-16,19%).

Η αφορμή για σχετικά επιθετικές ρευστοποιήσεις είχε δοθεί και αρκετοί τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες απώλειες, όμως οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν κατά πόσο είχαν δίκιο οι σημερινοί επιθετικοί πωλητές.

Μάλιστα ο Δείκτης έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2400 μονάδων και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με την Σοφοκλέους να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ οι ρευστοποιήσεις μετά τις 15.30 έφεραν και σημαντική αύξηση του τζίρου που μέχρι εκείνη την ώρα εκινείτο με ήπιους ρυθμούς, ανάλογους με την εποχή.

Δύσκολη η εικόνα και στους τίτλους του FTSE, καθώς οι 11 από τους 20, μέσω των δημοπρασιών, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας. Πιο συγκεκριμένα στην χαμηλότερη ημερήσια διακύμανση έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Αγροτική, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, MPB, MIG.

Χειρότερα τα πράγματα σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου τα χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά έσπευσαν σε κατοχύρωση κερδών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 2,2.

Θα επιμένουν να στηρίζουν τις θέσεις τους οι αγοραστές (έστω και με αυξομειώσεις του τζίρου) και βέβαια “short” και “δανεισμένοι” καλούνται να επιλύσουν “δυσεπίλυτους γρίφους”, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι. Άλλωστε και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το momentum της Αγοράς.

Ασφαλώς το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό τον μίνι αιφνιδιασμό έπαιξε ο τίτλος της Εθνικής και η επιστροφή της φημολογίας για πιθανές ανακατατάξεις στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ αντίθετα θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι “βοήθειες” από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους ήταν ελάχιστες και σαφώς κατώτερες του αναμενομένου.

Η Οικονομία και τα Χρηματιστήρια είναι ψυχολογία, δηλώνει μετ΄ επιτάσεως ένας από τους παλαιότερους επαγγελματίες της Αγοράς και επισημαίνει ότι και η από πολλούς αναμενόμενη σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης που θα “ζεστάνει” ένα σημαντικό κομμάτι της Αγοράς θα έλθει όταν βελτιωθεί σημαντικά η ψυχολογία των καταναλωτών που στην παρούσα φάση βρίσκεται κοντά στο ναδίρ.

Εν τω μεταξύ αργά αλλά σταθερά το ταμπλό δείχνει διεύρυνση του ενδιαφέροντος προς μετοχές που θεωρητικά “δικαιούνται” καλύτερης αποτίμησης. Έτσι τίτλοι που μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν στην συναλλακτική απαξίωση, σταδιακά ανεβάζουν όγκους και αποτιμήσεις. Περιττό βέβαια να αναφερθεί ότι οι κινήσεις αυτές βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά κινούνται σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και διορθώνουν αρκετές κραυγαλέες στρεβλώσεις της Αγοράς, όμως εμπεριέχουν και σημαντικούς κινδύνους εγκλωβισμών όταν οι μετοχές αυτές επιστρέψουν σε συναλλακτικό υποσιτισμό.

Μετοχές που για μεγάλο διάστημα έμεναν στο περιθώριο διεκδικούν καλύτερες επιδόσεις και αυτό διατηρεί το σχετικό ενδιαφέρον σε συνεδριάσεις που τα blue chips παρουσιάζουν συμπτώματα κόπωσης. Υπάρχουν ακόμα τίτλοι που “χρωστούν” ανοδική κίνηση, που κινούνται χαμηλότερα και από την ονομαστική τους αξία χωρίς τα θεμελιώδη των εταιρειών να παρουσιάζουν τόσο “τραγική” εικόνα, όμως σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς χρειάζεται προσοχή, αυξημένα αντανακλαστικά και άκρως επιλεκτικές κινήσεις.

Η Αγορά εξακολουθεί να είναι με ανοδικό σήμα με τις μεγάλες αντιστάσεις να βρίσκονται αρκετά ψηλότερα, άσχετα με την βραχυπρόθεσμη πορεία της, λέει η Solidus Sec. “Stop loss” “long” έχουμε στις 1207 και 2.345 μονάδες για FTSE και Γενικό Δείκτη αντίστοιχα. Στηρίξεις για τον 20αρη οι 1155 και 1135 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη οι 2260 και 2210 μονάδες. Αντιστάσεις οι 1275, 1311 και 2430 , 2550, 2625 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ η ατζέντα των ειδήσεων εμπεριέχει για αύριο αποτελέσματα β΄ τριμήνου από ΟΤΕ και Coca-Cola και από το εξωτερικό επιτόκια από Αγγλία και Ευρωζώνη, επιδόματα ανεργίας από ΗΠΑ και αποτελέσματα β΄ τριμήνου, μεταξύ άλλων και από Unilever, Deutsche Telekom, Delhaize, Zurich Financial, Veolia Environment, Commerzbank.

Η μεταβλητότητα και τα ενδοσυνεδριακά γυρίσματα στο πρόσημο του Γενικού Δείκτη αναμένεται να ενισχύσουν το ενδιαφέρον για βραχυπρόθεσμες κινήσεις, τονίζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η σταθεροποίηση της Αγοράς σε επίπεδο Γενικού Δείκτη θα δώσει την δυνατότητα διόρθωσης κάποιων στρεβλώσεων οι οποίες παρατηρούνται σε ομοειδείς εταιρείες ή σε εταιρείες που απέχουν αδικαιολόγητα από την λογιστική τους, ή και την ονομαστική τους αξία. Η διάχυση της ανόδου σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις θα δώσει επίσης την δυνατότητα αλλαγής σκυτάλης στους πρωταγωνιστές των αποδόσεων καθώς σταδιακά παρατηρείται μικρή μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια καλύτερη αποτίμηση.

Βέβαια ίσως χρειάζεται υποσημείωσης ότι μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές έδειξαν διαθέσεις για υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα, όμως και πάλι το Χ.Α. φαίνεται ότι θα διατηρήσει την πρώτη θέση στον πίνακα των ημερήσιων ποσοστιαίων απωλειών.

Επίσης ας επισημανθεί ότι από το σύνολο των μετοχών του 20αρη μόνο πέντε και συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Εθνική και MIG έκλεισαν με αγοραστές.

Με αξιοσημείωτα κέρδη οι ΟΤΕ (+1,21%) και Τράπεζα Πειραιώς (+1,24%), απλά θετική μεταβολή για τον Μυτιληναίο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΠΑΠ και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για MIG (-5,14%), Motor Oil (-3,07%), ΔΕΗ (-3,94%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-3,69%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Εθνική, Τιτάνα, Βιοχάλκο, Eurobank, Coca-Cola, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Αγροτική, Κύπρου, Alpha Bank και αρνητικό τελικό πρόσημο για την Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 2443,86 μονάδες, από εκεί και πέρα κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με κάτω όριο τις 2424 μονάδες, όμως μετά τις 15.30 οι πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2389,34 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 2390,24 με απώλειες 1,8%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος προς το τέλος έφθασε τα 190 εκατ.

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 21 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 16,19%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές που κατόρθωσαν να διακρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών του και οι Μπουτάρης, Σάνυο, Αθηνά, εβζ, Shelman, Reds, MLS, Fashion Box κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (11500 Eurobank, 11100 Alpha Bank, 5400 ΔΕΗ, 16200 MPB, 14400 MIG, 7200 ΟΤΕ, 11700 Εθνική, 6600 Πειραιώς, 11400 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Βank (1098), Εθνική (2202), Πειραιώς (2001), ΔΕΗ (126), MPB (2760), MIG (1734), Ταχ. Ταμιευτήριο (597), Eurobank (608), Μυτιληναίος (283), ΟΤΕ (1012), Κύπρου (494), ΓΕΚ (994), Intralot (281), Ιντρακόμ (186), Coca-Cola (150), Τιτάν (134), Αγροτική (287), Σιδενόρ (107), Motor Oil (202), ΕΧΑΕ (172).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην συνεδρίαση της 5/8/2008 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alapis 800000 τεμ.

Επίσης το κυριότερο κλείσιμο θέσεων ανοιχτής πώλησης σε: Eurobank 90000 τεμ., Εθνική 30000 τεμ. και Πειραιώς 100000 τεμ.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 4η Αυγούστου 2009 μετά από συναλλαγή για κλείσιμο ανοικτής θέσης 100.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.19% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 625.000 μετοχές της εκδότριας.

Επίσης η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 4η Αυγούστου 2009 μετά από συναλλαγή για κλείσιμο ανοικτής θέσης 250.000 μετοχών, η ανοικτή θέση που κατείχε σε μετοχές της εκδότριας ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ μειώθηκε σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.11% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 590.000 μετοχές της εκδότριας.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v