ΧΑ: Εθνική και ΔΕΗ κόντρα σε ΟΤΕ-Eurobank

ΟΤΕ και Eurobank επιδρούν ανασταλτικά στην προσπάθεια αντίδρασης του 20άρη. Αναμονή μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση με υπεραπόδοση από Εθνική, Alpha Bank, Marfin Popular αλλά και Μυτιληναίο, ΔΕΗ, 3Ε. Στο -12,5% η Alapis.

Ξαναπήραν μπροστά οι τράπεζες, προσεγγίζει και πάλι τα 21 ευρώ η Εθνική Τράπεζα με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να επανακάμπτουν προς τα…προχθεσινά επίπεδα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με «χάσμα» (χθεσινό κλείσιμο στις 2.390 αρχική τιμή σήμερα από τις 2.403 μονάδες) gap που θα πρέπει να έχουμε στα υπόψη μας.

Το θετικό είναι, πως δεν χρειάστηκε καν να επιβεβαιωθεί το περιθώριο υποχώρησης προς τις 2.350 μονάδες αν και η συνέχεια προοιωνίζεται αμφίρροπη. Το πιθανότερο είναι, πως ο πήχης -η ζώνη στήριξης δηλαδή- ανεβαίνει από τις 2.350 προς τις 2.370-2.380 μονάδες, που θεωρείται επαρκές για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ανάλογα για τον FTSE 20 η στήριξη παραμένει λίγο χαμηλότερα των 1.240 μονάδων με τον δείκτη να αντιδρά, πριν από λίγο, κατά 1,1% υψηλότερα προς τις 1.257 μονάδες. Προφανώς και η «διπλή κορυφή» παραμένει αντίσταση, που θα δούμε εάν και πως θα διασπασθεί πειστικά όσο πλησιάζουμε προς τις 10-15 Αυγούστου.

Μέχρι τότε όμως το ενδιαφέρον αρχίζει να επικεντρώνεται και πάλι στο «κυνήγι» της βραχυπρόθεσμης κίνησης-απόδοσης παρά το ότι οι συναλλαγές (μετά βίας πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ) θεωρούνται μέτριες.

Είναι μάλιστα μετρημένες και οι μετοχές εταιρειών της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης όπου πραγματοποιούνται τζίροι μεγαλύτεροι των 20-30 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 3 προς 1 είναι καλή (σε σχέση και με τη χθεσινή συνεδρίαση).

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 20,9 ευρώ, με…επιθετικό τζίρο (στα 1,1 εκατ. ευρώ) η ΔΕΗ στα 15,58 ευρώ, ανοδική κίνηση της Marfin Popular Bank προς τα 2,6 ευρώ, η Alpha Bank στα 10,06 ευρώ και μικρή θετική απόκλιση για Eurobank (9,72),Τράπεζα Πειραιώς (9,00), ΤΤ (5,26), με πολλές συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση η Γενική Τράπεζα (0,99 ευρώ) καθώς το μάζεμα από συγκεκριμένους κωδικούς συνεχίζεται αδιάλειπτα, ενώ και η Αγροτική «πατά» τα 1,7 ευρώ.
Ευνοημένος από τα αποτελέσματα 6μηνου ο Μυτιληναίος αντιδρά κατά 2,27 %στα 6,31 ευρώ, ενώ σε ανοδική φορά επανέρχονται Τιτάν, ΕΧΑΕ, Intralot, Κύπρου, MIG, Coca Cola 3E, ΟΠΑΠ.
Από το υπόλοιπο… ταμπλώ απώλειες 12,5% μετρά η μετοχή της Alapis στα 0,77 ευρώ (δες σχετικό θέμα για προϋποθέσεις-όρους α.μ.κ), πιέζεται ή μετοχή της Eurobank (μείον 1,6% στα 9,55 ευρώ), ενώ ο ΟΤΕ διορθώνει προς τα 10,5 ευρώ.
Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία κλίμα και διάθεση παραμένουν υποτονικά με λίγες εξαιρέσεις να χρήσουν αναφοράς. Για παράδειγμα η αντίδραση του Παρνασσού στα 2,58 ευρώ, της ΚρεΚα στα 1,26 ευρώ, της MLS στα 1,80 ευρώ και ελάχιστων ακόμη.
Πάντως η εικόνα στα μεσαιό-μικρά θεωρείται φυσιολογική από τη στιγμή που η βραχυπρόθεσμη τάση (σήμερα-αύριο) δεν έχει αποσαφηνισθεί επαρκώς.
Η σημαντική υποχώρηση του ΟΤΕ, η αδυναμία της Eurobank βαρύνουν τον FTSE 20 φαίνεται πως μέχρι τώρα επιδρούν ανασταλτικά στο ενδεχόμενο μίας άμεσης κίνησης και πάλι προς την περιοχή των 1.271 μονάδων.
Περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα ο 20άρης δείχνει περισσότερο πως… συσσωρεύει δυνάμεις, αφομοιώνει την τελευταία άνοδο παρά ότι «ετοιμάζεται» για υπέρβαση της «διπλής κορυφής». Περισσότερο σε συντήρηση δυνάμεων, του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 2.370-2.380 και του FTSE 20 σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.240 μονάδες παραπέμπει μέχρι τώρα η συνεδρίαση παρά σε κάτι περισσότερο.
Για αυτό αναμονή, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί περισσότερο η βραχυπρόθεσμη φορά βασικών δεικτών, μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v