Μικρή στάση πριν τις 1.271 μονάδες για FT 20;

Ζητούμενη η διασφάλιση των 2.330 μονάδων και η απορρόφηση των όποιων διαθέσεων ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμων θέσεων. Μία εβδομάδα πριν τις ανακοινώσεις για Q2 οι παίκτες λαβαίνουν θέσεις σε μετοχές-κλειδιά.

Διάθεση εναντίον αμερικανικής διόρθωσης. Με σαφώς θετικότερο κλίμα, θα ξεκινούσε η εβδομάδα, εάν δεν είχαν "τρομάξει" την Παρασκευή την Wall τα "στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης".

Αυτό γιατί, μία εβδομάδα πριν την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών δεύτερου τριμήνου από τις ελληνικές τράπεζες είχαν διαμορφωθεί ενθαρρυντικές συνθήκες μόχλευσης με τον Γενικό Δείκτη στις 2.341 και τον FTSE20 στις 1.224,7 μονάδες.

Με την Εθνική Τράπεζα να έχει "αέρα" στα 21,25 (υψηλό 14/8 τα 21,26 ευρώ) ελάχιστα χαμηλότερα της "διπλής κορυφής" (21,30-21,31 ευρώ στις 4-5/8) αρκετές τοποθετήσεις διορατικών βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων και τα θετικά νέα από την Κωνσταντινούπολη και την Finansbank. Στο τελευταίο, εκτενέστερη αναφορά είχε γίνει στο σχόλιο της 14ης Αυγούστου.

Πρακτικά, στη σημερινή-αυριανή συνεδρίαση δεν αποκλείεται ορισμένοι να μπουν στον πειρασμό να ρευστοποιήσουν-κατοχυρώσουν θέσεις σε μετοχές του 20άρη οδηγώντας σε νέα δοκιμασία τον δείκτη προς τις 1.205-1.215 μονάδες.

Μέχρι πριν από λίγο, λόγω των περιορισμένων εντολών και της μειωμένης κίνησης στα γραφεία των ΑΧΕ, που παρακολουθούμε δεν μπορούσε να εξαχθεί επαρκής "εικόνα" για την ενδεχόμενη αρχική αντίδραση των βασικών δεικτών, μετοχών.

Ετσι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον τα πρώτα 30-45΄της συνεδρίασης για να διαμορφώσουμε άποψη για τη συνέχεια, αν και η Εθνική δεν φαίνεται να "κινδυνεύει" να υποχωρήσει χαμηλότερα των 20,8 ευρώ.

Εν πάσει περιπτώσει ακόμη και λίγο χαμηλότερα εάν διαμορφωθούν ΓΔ και FTSE20 σήμερα-αύριο εκτιμούμε πως το "παιχνίδι της προξόφλησης" δεν έχει ολοκληρωθεί, η προσπάθεια προσέγγισης των υψηλών της αγοράς δεν έχει εγκαταλειφθεί και πως μία δεύτερη… ευκαιρία μπορεί να δοθεί στην περίπτωση που αντιδράσει η Wall.

Ορισμένο αμερικανοί αναλυτές θεωρούν ενθαρρυντικό το ότι ο S&P500 παρά την κατά 0,85% διόρθωση του στις 14/8 δεν έκλεισε τελικά, χαμηλότερα των 1.000 μονάδων (θεωρούν τις 990 μονάδες σημείο-κλειδί για αυτή τη φάση).

Στην περίπτωση μίας "διορθωτικής αφορμής" περιμένουμε την αγορά λίγο χαμηλότερα, συνεκτιμώντας πως στο διήμερο 13-14 πραγματοποιήθηκαν υψηλές (για την εποχή) συναλλαγές και στοχευμένοι τζίροι σε επιμέρους μετοχές.

Σε αυτές εστιάζουμε και από την διακύμανση τους θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των ισχυρών παικτών. Πέραν των τραπεζών και 2-4 μετοχών του 20άρη σηματωροί για αυτή την περίοδο θεωρούνται ο Φουρλής (στα 9,97 ευρώ με εβδομαδιαία απόδοση 7,5%), Τηλέτυπος (στα 4,89 ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (μετά την τελευταία αντίδραση της), Τράπεζα Αττικής (στα 2,67 ευρώ), Autohellas (στα 1,72 ευρώ) κ.α. με σχετικά αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v