ΧΑ:Στις αντοχές των τραπεζών το ανοδικό στοίχημα

Κοντά στην ΄΄διπλή κορυφή΄΄ των 1.271 ο FT 20. Θα κινηθεί υψηλότερα ο 20άρης ή μήπως θα…ζαλιστεί κοιτάζοντας χαμηλότερα; Κλειδί πάντα η Εθνική και το παιχνίδι προεξόφλησης των μεγεθών β΄ τριμήνου των τραπεζών.

Μία ΄΄ανάσα΄΄ από τις 2.400 μονάδες η Σοφοκλέους και εάν δεχτούμε την εκτίμηση διορατικών παικτών…τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Η μέχρι και χθες, άντε στα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης, αντίδραση της Εθνικής, λίγων επιλεγμένων μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, του FΤ 20, που έφεραν και τον Γενικό Δείκτη έως τις 2.400 μονάδες δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι περισσότερο από την φυσιολογική ροή μίας αγοράς, που κινείται τασικά και με δέλεαρ ένα στοίχημα προεξόφλησης.

Το ότι οι βασικοί δείκτες διόρθωσαν, δεν ΄΄έχασαν΄΄ σημαντικές στηρίξεις όταν υποχωρούσε η Wall ήταν αναμφισβήτητα ενθαρρυντική ένδειξη. Το ότι η όποια προσφορά απορροφήθηκε και διαχειρίστηκε από τα λίγο ως πολύ γνωστά μας ΄΄ισχυρά χέρια΄΄ αποτελεί άλλη μία ένδειξη.

Όμως ο FΤ 20 αντέδρασε προς την περιοχή της ΄΄διπλής κορυφής΄΄ και τις 1.271 μονάδες σχεδόν…νομοτελειακά, το ότι στηρίχθηκε και πάλι στην ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών καταντά…ρουτίνα.

Το ότι αυτή η εξέλιξη στηρίχθηκε κυρίως σε τραπεζικές πλάτες αποτυπώνεται στον κλαδικό δείκτη, που χθες έκλεισε στις 3.059 με υψηλό ημέρας τις 3.077 μονάδες.

Είχαμε αναφερθεί σε πρώιμο χρόνο, πως ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 3.100 μονάδων- δηλαδή με την Εθνική να οδεύει προς τα 24 ευρώ- θα είμασταν υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε την επενδυτική τακτική μας.

Και τώρα…που οι βασικοί δείκτες προσεγγίζουν τις ΄΄κορυφές΄΄ τους, τώρα που το μεγαλύτερο μέρος του στοιχήματος προεξόφλησης έχει παιχτεί τι μένει για τη συνέχεια. Οι τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου, την επόμενη εβδομάδα και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ΄΄ανώτερα των προβλέψεων που είχαν κάνει αρκετοί αναλυτές΄΄.

Αντε έτσι να στηριχθεί ακόμη μία κίνηση με αιχμή τις τράπεζες. Κατά την εκτίμηση μας τα καίρια ερωτήματα για τις τράπεζες και το που πράγματι πηγαίνει η ελληνική οικονομία με όλο και πιο ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ΄θα πρέπει να απασχολούν τον καθένα μας από το κλείσιμο κιόλας της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Όλα αυτά στα υπόψη, καθώς σήμερα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την χθεσινή…αύρα της αγοράς, την δυναμική των τραπεζών. Θα ΄΄τραβηχτεί΄΄ ο ΓΔ και ο FΤ 20 υψηλότερα προκειμένου να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες θέσεις σε ακόμη καλύτερες τιμές, καλό θα ήταν.

Θα πρέπει ωστόσο να παρακολουθούμε ενδελεχώς την διακύμανση της Εθνικής Τράπεζας στην περίπτωση που αντιδράσει υψηλότερα των 22 ευρώ, των άλλων τραπεζών που πιθανόν θα κινηθούν για την καταγραφή νέων υψηλών, των 2-4 blue chips που είναι στα χέρια των ισχυρών παικτών.

Η συνεδρίαση χρειάζεται προσοχή, ειδικά εάν επιχειρηθεί να…κοροιδέψει είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε μικρή αντίδραση κατά 0,22% , μετά και το χθεσινό ΄΄κλείσιμο΄΄ στην Wall. Ξανά πάνω από τις 1.000 ο S&P 500 που όσο παραμένει πάνω από τις 970-980 μονάδες κρατά ΄΄εντός παιδιάς΄΄ και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v