Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστράτευση ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ στο ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατοχύρωσης υπεραξιών με απώλειες για Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς. Εσωσαν τον ΓΔ στις 2.540 μονάδες με επιστράτευση ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Συνεχής υπεραπόδοση για Motor Oil.

Μάχη δόθηκε για να σωθεί και σήμερα η παρτίδα, τελευταία συνεδρίαση μίας εκ προοιμίου "πονηρής εβδομάδας".

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.540 (-0,16%) μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε μεταξύ 2.538-2.569 μονάδων, δηλαδή σχετικά στενό εύρος. Αντίστοιχα ο FTSE 20 διαμορφώθηκε στις 1.343 (-0,83%) με κορυφή τις 1.365 και πυθμένα τις 1.336 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς προκύπτουν αμφίσημες ενδείξεις, καθώς η εβδομάδα περιλαμβάνει και σχηματισμούς ΄΄διπλής κορυφής΄΄ και σχηματισμό ΄΄αναστροφής τάσης΄΄ όλα αυτά με σημαντικότατη κατοχύρωση υψηλότατων υπεραξιών.

Ενδείξεις, που κλίνουν περισσότερο προς το σενάριο μίας λελογισμένης διόρθωσης. Μάλιστα η αδυναμία της Εθνικής να ΄΄δέσει΄΄ τα 23,9 ευρώ φαίνεται πως προβλημάτισε αρκετούς, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις μέχρι τα 23,32 ευρώ.

Σήμερα το παιχνίδι ήταν αναμενόμενο πως θα παιχτεί στην Εθνική Τράπεζα και τις μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι είχαν καταστήσει εμφανή την πρόθεση τους να κατοχυρώσουν υπεραξίες από Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς Δεν είναι τυχαίο, πως τα Συμβόλαια και των τριών τραπεζικών μετοχών ΄΄παίζονταν΄΄ πτωτικά από διορατικούς παίκτες των Παραγώγων. Εν τέλει και για τις τρεις σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες, που έφτασαν μέχρι το 6% και τα χαμηλά των 10,25 ευρώ για την Eurobank.

Λογικό και επόμενο να "επιστρατευθούν" οι "κρατικές" δυνάμεις με την ΔΕΗ να διαμορφώνεται στα 16,81 (1,76%) ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 17,28(6,01%) ευρώ και τη μετοχή του ΟΤΕ στα 11,13 ευρώ (4,03%). Και οι τρεις με αυξημένες συναλλαγές, που αθροιστικά ξεπέρασαν το 20-25% των συνολικών. Υψηλότερες καταγράφηκαν και σήμερα για τη μετοχή της Εθνικής (50,5 εκατ. ευρώ).

Πλέον οι παίκτες αναζητούν τους… άσους για έναν πιθανό επόμενο γύρο των αγορών.

Το σενάριο προεξόφλησης των καλύτερων τραπεζικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου ΄΄παίχτηκε ΄΄ με σημαντικές αποδόσεις. Το ενδεχόμενο της διάθεσης πακέτων ιδίων μετοχών από τράπεζες (κυρίως Alpha Bank, Eurobank) επίσης με θεματικά ομολογουμένως αποτελέσματα.

Ολοκληρώνεται έτσι ένας κύκλος επιθετικής ανόδου, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 2.378 μονάδων στις Αυγούστου για να φτάσει μέχρι την κορυφή των 2.578 μονάδων στη συνεδρίαση της 27 ης Αυγούστου. Απόδοση περίπου 8,5% η υψηλότερη για φέτος και μία από τις καλύτερες της 7ετίας από τότε δηλαδή, που ξεκίνησε ο προηγούμενος κύκλος (Μάρτιος 2003) μέχρι τον πυθμένα που σημειώθηκε αρχές Μαρτίου του 2009.

Ανοδικός κύκλος, που κατά μείζονα λόγο στηρίχθηκε στην υπεραντίδραση των τραπεζών και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς ο FTSE 20 ενισχύθηκε από τις 1.225 έως τις 1.374 μονάδες, δηλαδή 12% μέσα σε ένα μήνα.

Βέβαια τώρα οι αναλυτές σημειώνουν, πως το ΧΑ θα χρειαστεί "νέα καύσιμα" προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 2.600-2.650 μονάδων, ενδεχόμενο που από τεχνικής πλευράς μένει πάντα ανοιχτό.

Ωστόσο, μετά από την τελευταία ανοδική αντίδραση ζητούμενη είναι, κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, η διασφάλιση των πρώτων στηρίξεων διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες συνεδριάσεις στην ευρύτερη περιοχή των 2.450 μονάδων. Πρόκειται για τις χαμηλότερες τιμές, που σημειώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας και μέχρι τον επόμενο κύκλο αποτελούν ισχυρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη.

Σήμερα πάντως θετικά ανταποκρίθηκαν αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και λιγότερες της μεσαίας. Οι εισροές κεφαλαίων και η μόχλευση συνεχίστηκε σε τίτλους των Frigoglass, ΕΧΑΕ, Φουρλή, Intralot, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μετκα, ΕΥΑΘ (που πραγματοποιήθηκαν και αυξημένες συναλλαγές), ΣΙΔΕΝΟΡ (που πάλεψε τα 5 ευρώ) .

Ενδιαφέρον παρουσίασε η αντίδραση της ΑΕΓΕΚ (από τη στιγμή, που η νέα εταιρεία υπό τον Γιάννη Μαρούλη δικαιούται πλέον να βγει και τυπικά από την Κατηγορία Επιτήρησης) των Σωληνουργείων Κορίνθου αλλά και των Εμπορικής (συνεχίζουν να μαζεύουν οι γάλλοι, που ελέγχουν εμφανώς το 82,5%) Χατζηιωάννου κ.α. .

---Όπως σχολιάζει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Τεχνικά ο Γενικός ?είκτης έδωσε διαδοχικά νέα υψηλά είτε στο κλείσιµο είτε ενδοσυνεδριακά και προσέγγισε επικίνδυνα την βασική ζώνη αντίστασης των 2.580 µονάδων.

Το επίπεδο αυτό έως τις 2.620 µονάδες θεωρείται αρκετά σκληρό για να σπάσει χωρίς να προηγηθεί κάποιος σχηµατισµός ή κάποια µικρή αποφόρτιση της ανόδου. Η κλίση της ανόδου είναι σχεδόν κάθετη φαινόµενο το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα συµβατό µε µεσοχρόνιες κινήσεις και ως εκ τούτου οι πιθανότητες κάποιας τοπικής διόρθωσης είναι πολύ αυξηµένες για την συνέχεια.

Ανάλογα φαινόµενα παρατηρούνται και στα διαγράµµατα των κυριότερων τραπεζών οι οποίες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για το κοµµάτι της ανόδου από τις 2.270 µονάδες. Η φύση αυτής της διόρθωσης θα εξαρτηθεί από την ένταση των συναλλαγών και την συµπεριφορά των πωλητών στην περιοχή των δίδυµων κορυφών (2.430 – 2.440).

Το δυνητικό περιθώριο υποχώρησης αν και παραµένει σχετικά περιορισµένο (~5%) εκτιµούµε ότι αφορά µια σχετικά ασφαλή πρώτη εκτίµηση ακόµα και αν η αγορά συνεχίσει την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα τιµών.

Μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει επί του παρόντος το σενάριο συνέχισης της ανόδου χωρίς διόρθωση αφού πλέον οι ταλαντωτές και οι δείκτες ισχύος έχουν µπει σε υπερτιµηµένες ζώνες τιµών.

Εφιστούµε πλέον την προσοχή καθώς το ανοδικό momentum εύκολα µπορεί να παρασύρει σε κυνήγι αποδόσεων χωρίς προυποθέσεις. Η ολοκλήρωση των αποτελεσµάτων εξαµήνου έδειξε ότι οι εισηγµένες επιβράδυναν το ρυθµό µείωσης των κερδών τους χωρίς όµως η εικόνα αυτή να έχει οµοιόµορφη κατανοµή.

Οι επιµέρους διαφοροποιήσεις παραµένουν πολύ έντονες, το οποίο διαχειριστικά συνεπάγεται αναδιαρθρώσεις και σφιχτή εστίαση σε περιορισµένο αριθµό τίτλων. Το ράλι αποκατάστασης µε το χαρακτήρα της διόρθωσης των στρεβλώσεων και των σφοδρών υποτιµήσεων µπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τελειώσει.

Από εδώ και πέρα τον πρώτο λόγο θα έχουν όσοι θα εµφανίσουν αναπτυξιακά µεγέθη στους
ισολογισµούς τους".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.540,40 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 2,44%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ενισχυθούν στο 42,20%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 2,29%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 2,12%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 2,41% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Πετρελαίου & Αερίου με άνοδο 7,40%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας ενισχύθηκαν κατά 4,76% ενώ σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης, ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (4,61%).

Αντίθετα, με απώλειες έκλεισαν την εβδομάδα ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-5,65%), των Χημικών (-3,49%) και των Πρώτων Υλών (-2,94%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (ΠΟ) ( 31,39%), Εμπορικός Δεσμός (27,27%), Frigoglass (24%), Εμπορική Τράπεζα ( 22,09%), Κεπένου Μύλοι (17,36%), Motor Oil (17,15%), Ατλάντικ (14,68%), Alpha Bank (13,96%), Βωβός (13,33%) και Envitec (12,57%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Interfish (-28,57%), Φιερατέξ (-26,32%), Ελφίκο (-22,22%), Βιοκαρπέτ (-17,09%), Σπύρου Αγρ. Οικ.(-16,28%), Ναυτεμπορική ( -14,43%), Dionic (-14,29%), Κέκροψ (-14%) Αθηνά (-13,68%) και Κλως/για Ναυπάκτου (-13,33%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v