Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εως τα 24€ η ΕΤΕ, στηρίξεις από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ

Στα επίπεδα των 24 ευρώ η Εθνική, ενώ οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ αντισταθμίζουν τις απώλειες που γράφουν Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Marfin Popular Bank. Ανοίγει κάπως το…παιχνίδι σε επιλεγμένες μετοχές του μεσαίου χώρου.

Στις 2.565 μονάδες αντιδρά ο Γενικός Δείκτης κατά 0,51% ενισχύεται ο FTSE 20 στις 1.361 μονάδες.

Η ρευστοποίηση-κατοχύρωση θέσεων σε τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται, όπως επίσης η αντίδραση-στήριξη των «μη τραπεζικών» δυνάμεων του 20άρη με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του 20άρη σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ετσι παρά τις απώλειες, που συνεχίζουν να γράφουν οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς παραμένουν ενεργοί οι αγοραστές στον ΟΠΑΠ μέχρι τα 10,74 ευρώ (2,7%), τον ΟΤΕ μέχρι τα 10,99 (2,7%) και τη ΔΕΗ έως τα 16,80 (1,7%).

Εάν σε αυτές τις δυνάμεις προστεθεί και η Εθνική Τράπεζα, που «παλεύει» τα 23,9 ευρώ έχουμε μία επαρκή εικόνα της αγοράς. Και της τακτικής, που κατά την εκτίμηση μας, ακολουθούν οι ισχυροί επενδυτικοί-επιχειρηματικοί κύκλοι, που έχουν επιβάλλει τους δικούς τους όρους στο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Σε μία συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών (120 εκατ. ευρώ) που όμως συγκριτικά παραμένουν λιγότερες από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Με αρκετές μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να αντιδρούν ανοδικά.

Ενδεικτική η διακύμανση, με καλούς τζίρους, της στα 16,24 ευρώ, του Φουρλή στα 10,60 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 6,13 ευρώ, της Motor Oil στα 9,23 ευρώ, των Ελληνικών Πετρελαίων στα 7,52 ευρώ, της Αγροτικής Τράπεζας στα 1,69 ευρώ, της ΓΕΚ Τέρνα στα 6,30 ευρώ.

Για την πλειονότητα των περιπτώσεων από τη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση (Folli-Follie, Alapis, Frigoglass, Βωβός, Γενική κ.α.) η αντίδραση συνοδεύεται από «μεστούς τζίρους» επαρκείς κατά την εκτίμηση μας για να στηρίξουν την βραχυμεσοπρόθεσμη τάση σε αυτή την φάση της αγοράς.

Από την ίδια σκοπιά είναι ενθαρρυντικό, που ένα μέρος του Συστήματος «έχει ανοίξει» το παιχνίδι και προς άλλες εισηγμένες, που είτε πληρούν οικονομικές είτε επιχειρηματικές προδιαγραφές μπορούν να ανταποκριθούν ανοδικά.

Πιστεύουμε, πως αυτή η συγκρατημένη-μέχρι τώρα- διάχυση ρευστότητας και μόχλευσης προς μία δεύτερη ομάδα 15-20 μετοχών του μεσαίου χώρου μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά της ανοδικής αντίδρασης. Και της προσπάθειας να προσεγγισθεί η περιοχή των 1.400 μονάδων για τον FTSE 20 και των 2.600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v