Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά την αντίδραση, η ώρα του απολογισμού

Μετά τα δύο συνεχόμενα παιχνίδια προεξόφλησης, που ώθησαν υψηλότερα τράπεζες, FTSE20 και ΧΑ έρχεται η ώρα του απολογισμού. Κινήσεις τακτικής από τους βραχυπρόθεσμους θα καθορίσουν τα περιθώρια της διακύμανσης.

Στο ρυθμό των αποτελεσμάτων κινείται το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να έχουν περιθώριο μικρής διόρθωσης. Η τάση παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από την διακύμανση των ξένων αγορών, ωστόσο οι τελευταίες συνεδριάσεις είχαν αρκετό "ελληνικό χρώμα" και χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωνε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας μετά την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών, και των προσπαθειών προεξόφλησης των πιθανών εξελίξεων στον κλάδο έρχεται η ώρα της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων και του απολογισμού.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.540 και τον FTSE20 στις 1.343 μονάδες όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν ανοιχτά για την βραχυπρόθεσμη πορεία των δεικτών. Αυτό γιατί στην αγορά αποτιμώνται ήδη τα μεγέθη των τραπεζών, η σύνθεση και τα ποιοτικά στοιχεία, που μπορεί να διαφοροποιούν τη μία από την άλλη δεδομένου ότι μεγάλο μέγεθος αποδίδεται στα χρηματοοικονομικά, την αξιοποίηση της επιτοκιακής διαφοράς και ενίοτε λιγότερο των καθαρά τραπεζικών-λειτουργικών εργασιών.

Πρακτικά αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει και ορισμένους ακόμη παίκτες στην αναδιάταξη των δυνάμεων τους, τη ρευστοποίηση θέσεων τους, διάθεση που ήταν εμφανής από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το στοίχημα της διάχυσης, μας εξηγούσε χρηματιστηριακή πηγή, μπορεί να περιμένει για λίγες συνεδριάσεις ή εν πάσει περιπτώσει μπορεί να αφορά αρχικά μεμονωμένες περιπτώσεις εισηγμένων με ομολογουμένως θεαματική βελτίωση των μεγεθών τους.

Θα πρέπει όμως κατ΄αρχήν να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις για τον FTSE20 και τον τραπεζικό δείκτη, καθώς στις 28/8 παρατηρήθηκε σημαντική κατοχύρωση θέσεων για παράδειγμα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η μετοχή από τα υψηλά των 24,17 διαμορφώθηκε τελικά σε κλείσιμο στα 23,32 ευρώ με συναλλαγές 2,1 εκατ. τεμαχίων.

Ανάλογες διαθέσεις παρατηρήθηκαν και για άλλες μετοχές του κλάδου, στοιχείο που υποχρεώνει τους βραχυπρόθεσμους να αναθεωρήσουν για 2-3 μέρες την στάση τους. Στάση, που εν μέρει αποτυπώνεται στην υπεραπόδοση μετοχών του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ αλλά και της καλούμενης….δεύτερης ταχύτητας του 20άρη και ορισμένων από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναμένουμε από την αρχή της συνεδρίασης την εν δυνάμει στάση, όσων ξεκίνησαν να κατοχυρώνουν "τραπεζικές θέσεις" από το διήμερο 27-28 Αυγούστου να φανεί η έκταση αυτών των πωλήσεων. Το κυριότερο εάν μπορεί να βγουν αγοραστές από λίγο χαμηλότερες τιμές σε τράπεζες στη διάρκεια της συνεδρίασης ή αύριο, το πολύ μεθαύριο και εάν υπάρχουν δυνάμεις να συντηρηθεί η αντίδραση των "μη τραπεζικών τίτλων".

Συνεδρίαση διερεύνησης των προθέσεων των ισχυρών παικτών με ερώτημα την ερμηνεία της σύνθεσης των αποτελεσμάτων κυρίως των τραπεζών και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v