ΧΑ: Τα "κρατικόχαρτα" στο επίκεντρο

ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ στο προσκήνιο λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Σηματωρός της διάθεσης-τακτικής αρκετών ξένων η Εθνική αλλά και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα σήμερα, που διορθώνουν και τα ξένα χρηματιστήρια.

Σε προεκλογική διελκυστίνδα βρίσκεται η… Σοφοκλέους με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει χάσει ακόμη μία ανοδική αφορμή των ξένων.

Το γεγονός, της υστέρησης του ΧΑ έναντι διεθνών αγορών στην καταγραφή "νέας υψηλής τιμής έτους" δείχνει να προβληματίζει αρκετούς παίκτες, οι οποίοι βέβαια δεν παραγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της Αθήνας ειδικά αυτή την περίοδο.

Ωστόσο βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονταν μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής σε διαδικασία προσέγγισης των κορυφών και συγκεκριμένα ο FTSE 20 των 1.375 μονάδων δηλαδή του "υψηλού" της 27 ης Αυγούστου.

Στο 3ήμερο 9-11 Σεπτεμβρίου ο 20άρης "έπιασε" τρεις φορές τιμές στο εύρος των 1.320-1.324 μονάδων, που δεδομένης της τρέχουσας φοράς των ξένων χρηματιστηρίων θα πρέπει να θεωρηθεί τοπική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Το ερώτημα, που απασχολεί ορισμένους διορατικούς αναλυτές συνίσταται στην ισχύ αυτής της περιοχής, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής διολίσθησης προς τις 1.300 μονάδες πριν εκδηλωθεί η επόμενη κίνηση.

Ενδεικτική η περίπτωση του αναλυτή Δημήτρη Γονιδάκη, ο οποίος δίνει πολλές πιθανότητες να μην έχει ολοκληρωθεί η αντίδραση του σχηματισμού, που ξεκινούσε έξη μήνες πριν από χαμηλότατα επίπεδα.

Ωστόσο θα πρέπει εάν διορθώσουν σήμερα-αύριο τα ξένα χρηματιστήρια να ακολουθήσει το ελληνικό με τον FTSE 20 να "κοιτάζει" προς την περιοχή των 1.300 μονάδων.

Επιμένουμε πως πολλά θα εξαρτηθούν από την τακτική, που θα ακολουθήσουν συγκεκριμένοι ξένοι παίκτες, που έχουν ρίξει σημαντικά κεφάλαια σε τραπεζικές μετοχές αλλά και στοιχήματα του…20άρη.

Η βραχυπρόθεσμη τακτική τους σχετίζεται με την εκτίμηση που έχουν για τους "δύο μονομάχους", τις επαφές που έχουν κάνει με τις δύο πλευρές και τα εχέγγυα που έχουν λάβει από τα δύο κόμματα εξουσίας.

Εκ των πραγμάτων ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αποτελούν σηματωρούς αυτής της περιόδου, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση εκτιμάται, ότι καθορίζει τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους.

Προγράμματα αγορών-πωλήσεων σε αυτές τις τρεις μετοχές εκτιμάται πως αποτυπώνουν την διάθεση και την πρόθεση των ξένων για την πειστικότητα των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, κυρίως όμως των επαφών που έχουν γίνει και των διαβεβαιώσεων που έχουν δοθεί εκατέρωθεν.

Η διεθνής συγκυρία διευκολύνει την βραχυ μεσοπρόθεσμη κίνηση των αγορών που ξεκίνησε από τα χαμηλά προ 6μηνου, ο S&P 500 έφτασε μέχρι τις 1.048 μονάδες την Παρασκευή (υψηλό 52 εβδομάδων οι 1.265 μονάδες) συντηρώντας την προοπτική μίας επόμενης ανοδικής αντίδρασης με στόχο την υπέρβαση των 1.100 μονάδων, ο αμερικανός πρόεδρος μιλά σήμερα για την χρηματοπιστωτική κρίση και στις ξένες αγορές διαμορφώνεται τάση μικρής διόρθωσης.

Εάν σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ δεν υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.364,8 μονάδων (χαμηλό στις 3/9 επίπεδο απ΄όπου ξεκίνησε η αντίδραση προς τις 2.548,7 στις 10/9) τότε το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ. Και σύμφωνα με αυτό η μετοχή-ατμομηχανή της αγοράς η Εθνική Τράπεζα μπορεί μετά από μία ελεγχόμενη διόρθωση μέχρι τα 21,5-21,7 ευρώ να δώσει την αντίδραση υψηλότερα των 23,9 ευρώ.

Για αυτό η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη λόγω της διεθνούς συγκυρίας αλλά και λόγω της υποδοχής (θετικής ή αρνητικής) που μπορεί να έχει στο ΧΑ η παρουσίαση των οικονομικών θέσεων του ενός κόμματος και ο αντίλογος του άλλου.

Σε μετοχές όπως ΟΤΕ (κυρίως στον Οργανισμό) αλλά και ΔΕΗ (προφανώς επηρεάζεται από το ενδεχόμενο…παγώματος των τιμολογίων για ένα έτος εάν και εφ΄όσον δρομολογηθεί κάτι τέτοιο) αλλά και ΟΠΑΠ (επηρεάζεται τα μέγιστα από το ενδεχόμενο μη φορολόγησης ή όχι των κερδών) εκτιμάται, πως θα αποτυπωθεί από σήμερα η διάθεση ορισμένων ισχυρών ξένων.

Κατά συνέπεια μεγάλο μέρος του παιχνιδιού εκτιμάται, πως θα δοθεί και θα αποτυπωθεί σε αυτή την τετράδα μετοχών (Εθνική Τράπεζα, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ ) με τους υπόλοιπους να επηρεάζονται ανάλογα στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v