Με τη "δεύτερη ταχύτητα" του FT20 πάει το ΧΑ

Τα ίχνη “κοπώσεως” στις τράπεζες και η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στους μικρούς δίνουν τη σκυτάλη στα μη τραπεζικά blue chips. Πρωταγωνιστής ο ΟΠΑΠ μετά τη χρονική μετάθεση της  απόφασης για τη φορολόγηση κερδών.

Παρά το γεγονός ότι στις διεθνείς Αγορές διατηρούνται θετικά κλίμα και διαθέσεις, τα κυριότερα χαρακτηριστικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Σοφοκλέους ήταν τα ίχνη “κοπώσεως” στον Τραπεζικό κλάδο και η επιστροφή της επιφυλακτικότητας στην μικρή κεφαλαιοποίηση.

Έτσι έμειναν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE, ορισμένες από τις οποίες “ανέλαβαν” να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Όλα αυτά σε μία συνεδρίαση επενδυτικής άπνοιας και ασφαλώς μειωμένου αγοραστικού ενθουσιασμού. Έτσι τα πάντα για την βραχυπρόθεσμη τάση δείχνουν ανοιχτά, κάτι που ενισχύεται και από το επερχόμενο triple witching την επόμενη Παρασκευή.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης το κλείσιμο του ΟΠΑΠ (+5,17%) στα υψηλά ημέρας μετά την είδηση ότι η απόφαση για την φορολογία των κερδών μετατίθεται για μετά τις εκλογές, ενώ ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών επέστρεψε στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας τέταρτο τον ΟΤΕ.

Η εβδομάδα που έληξε άφησε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 4,2%, αυξάνοντας τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +41,46%.

Στην διαφορετικότητα του φετινού Σεπτέμβρη στέκονται όσοι παραμένουν στην αισιόδοξοι πλευρά και τονίζουν ότι σε έναν μήνα παραδοσιακά αρνητικό, τα χρηματιστήρια όχι μόνο δεν έχουν δείξει διαθέσεις διόρθωσης αλλά συνεχίζουν να διατηρούν την πλαγιοανοδική τους τάση.

Πάντως και οι πλέον αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι αν και τα μακροοικονομικά μεγέθη συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, από εδώ και πέρα το story των εισηγμένων θα γίνει ο σημαντικότερος οδηγός των αποδόσεων των μετοχών, καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός θα δώσει την θέση του στην προσεκτικότερη “ανίχνευση” θεμελιωδών και προοπτικών των εταιρειών.

Αντίθετα οι απαισιόδοξοι παραμένουν εστιασμένοι στην αυξανόμενη ανεργία και υποστηρίζουν ότι οι Αγορές δείχνουν υπεραισιόδοξες, όταν δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα βουτιά στην αγορά κατοικιών στην Αμερική και όταν δεν διαφαίνεται καμία διάθεση αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που θα μπορούσε να ξαναβάλει μπροστά την “μηχανή” της πραγματικής οικονομίας.

Σταθεροποιητικές τάσεις και διάθεση εξομάλυνσης των αρνητικών διακυμάνσεων περιμένει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης και επισημαίνει την σχετική αποφόρτιση της ανοδικής δυναμικής. Η ΑΧΕ συστήνει συντηρητική τακτική καθώς ο χρόνος που υπολείπεται για τις εκλογές είναι ακόμα αρκετός και οι ισορροπίες που ενδεχομένως να είχαν κάποιο θετικό αντίκτυπο στην Αγορά δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει. Οι όποιες τοποθετήσεις θα πρέπει να έχουν σαφή προσδιορισμό του ρίσκου και εγρήγορση αυξημένη, λόγω των διαδοχικών υψηλών επιπέδων που έχει καταγράψει η Αγορά.

Το θετικό πρόσημο καλά κρατεί λέει ο Απ. Μάνθος από το τμήμα ανάλυσης της Fortius Finance έστω και αν ο Τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει ενδείξεις κοπώσεως. Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα κληθούν να υπερκεράσουν τις αντιστάσεις στα 23,00 και 9,70 ευρώ αντίστοιχα αν θέλουν να δώσουν σήμα για κίνηση σε ψηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα σύμφωνα με την ΑΧΕ η εικόνα παραμένει καλή στα διεθνή χρηματιστήρια. Έτσι ο DAX αν πετύχει δύο κλεισίματα υψηλότερα των 5628 μονάδων δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 6000 μονάδων. Επίσης μείζονος σημασίας κρίνεται η περιοχή των 1057 μονάδων για τον S&P 500. Ανοδική διαφυγή βάζει σαν μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1218 μονάδες τονίζει ο αναλυτής της Fortius.

Consolidation εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων “βλέπει” ο Αντώνης Χριστοφίδης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ATE Sec. διαπιστώνει διακριτικό “profit taking” στον Τραπεζικό κλάδο και μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε πιο συντηρητικές επιλογές αμυντικού χαρακτήρα. Παρά ταύτα το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό και προεξοφλεί στο μέγιστο δυνατό την εκκίνηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Αδυναμία στην Αγορά λόγω κόπωσης του Τραπεζικού κλάδου διαπιστώνει ο Στρ. Πολυχρονέας από το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec. Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα δύσκολα το Χ.Α. θα δώσει άμεσα κίνηση προς νέα υψηλά, όμως δεν αποκλείεται να αναλάβουν “πρωτοβουλίες” άλλοι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Λίγοι οι τίτλοι με αξιοσημείωτα κέρδη (πλην του ΟΠΑΠ που αναφέρθηκε παραπάνω) και συγκεκριμένα οι Motor Oil (+2,5%), Alpha Bank (+1,3%), Ελλάκτωρ (+1,7%), Μυτιληναίος (+1,23%).

Απλά θετικό πρόσημο για Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Intralot.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΤΕ (-2,52%), Τιτάνα (-1,01%) και MIG (-2,46%), ενώ με αρνητική μεταβολή έκλεισαν οι Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και “είδε” σχετικά γρήγορα το υψηλό ημέρας των 2534,87 μονάδων (10.58), ενώ τελικά έκλεισε στις 2527,11 μονάδες με κέρδη 0,66% και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που ξεκίνησε με τεχνικό πρόβλημα όσον αφορά την μετάδοση των στοιχείων της συνεδρίασης και το οποίο αποκαταστάθηκε στις 10.48.

Λίγο πριν το τέλος οι τίτλοι με θετικό πρόσημο (108) υπερκέρασαν αυτούς με αρνητικό (96), ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 10,13%, οι περισσότεροι όχι με “πειστικές” συναλλαγές.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Βωβός, Έλτον, Κυριακούλης, Αεροπορία Αιγαίου, Intrakat, Alapis, Alco, Kleeman, Jumbo κ.λ.π.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (148400 Πειραιώς, 5300 Εθνική, 6300 Eurobank, 156000 Coca-Cola, 25000 Intralot, 11600 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2706), Alpha Bank (594), ΟΤΕ (2233), Ταχ. Ταμιευτήριο (438), ΟΠΑΠ (1363), MPB (526), Ιντρακόμ (623), Eurobank (282), Πειραιώς (1543), ΓΕΚ (692), ΔΕΗ (161), MIG (902), Ελλάκτωρ (413), Intralot (733), Κύπρου (531), Motor Oil (106), Ελ. Πετρέλαια (279), Μυτιληναίος (450), ΕΧΑΕ (151), Μέτκα (184).

Ας σημειωθούν τα 25026 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Σεπτεμβρίου που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και στην συνεδρίαση της 11/9 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 64373 τεμ. και Alapis 895028 τεμ.

Αντίθετα το κυριότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank 137673 τεμ., Alapis 9454 τεμ., MPB 50813 τεμ., ΟΠΑΠ 8939 τεμ και Πειραιώς 182000 τεμ.

Σύμφωνα με την Απόφαση Νο 1/509/15.05.2009 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η TT International, γνωστοποιεί την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση επί των μετοχών της εταιρείας EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ: Ημερομηνία γνωστοποίησης: 10 Σεπτεμβρίου 2009. Ονομασία Εκδότριας: EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ. Αριθμός μετοχών (Long Position): 500.000 μετοχές. Αριθμός μετοχών (Short Position): 607.260 μετοχές. Συνολικός Αριθμός Μετοχών (Καθαρή Θέση): 107.260 μετοχές. Ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου (Καθαρή Θέση): 0,02%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v