Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στις 2.700 το ΧΑ, σε νέα κορυφή οι τράπεζες

Με τις τράπεζες σε «νέα υψηλά», η Σοφοκλέους φτάνει μία…ανάσα από την κορυφή των 2.700 μονάδων. Λελογισμένη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών με το παιχνίδι προεξόφλησης του αποτελέσματος της 4/10 να συνεχίζεται αμείωτο.

Σε απόσταση οκτώ…βημάτων από τις 2.700 μονάδες διαμορφώνονταν πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, καθώς στο ΧΑ εξελίσσεται ένα προδιαγεγραμμένο «παιχνίδι προεξόφλησης» του αποτελέσματος της Κυριακής.

Αντίδραση, που φέρνει τον FTSE 20 στις 1.435 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη κοντά στις 3.600 μονάδες προς πλήρη επιβεβαίωση όσων παικτών και παραγόντων της αγοράς είχαν ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ανοδική κίνηση, που…χρηματοδοτείται κυρίως από ξένα κεφάλαια, ρευστότητα ορισμένων εγχώριων ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων και βέβαια των απαραίτητων σε ανάλογες περιπτώσεις «κερδοσκοπικών κεφαλαίων».

Το αποτέλεσμα της μόχλευσης ικανοποιητικότατο, καθώς η απόδοση των τραπεζών πλησιάζει πλέον το 12% (!) μέσα σε διάστημα επτά-οκτώ ημερών, με την Εθνική Τράπεζα στη θέση του οδηγού από τα νέα υψηλά των 25 ευρώ, καθώς με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές ωθεί υψηλότερα τον κλάδο, τον 20άρη και εν γένει την αγορά.

Πλέον η αποτίμηση του ομίλου ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ υπερβαίνει και πάλι τα 100 δισ. ευρώ. Μεταβολή θεαματική από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου, εάν αναλογιστεί κάποιος τις τιμές…εκκίνησης και τον λόγο κεφαλαιοποίησης ως ποσοστό στο ΑΕΠ.

Η προσπάθεια για «κατάκτηση» και της κορυφής των 2.700 μονάδων προσλαμβάνει χαρακτήρα «ενδιαφέροντος στοιχήματος», καθώς ο 20άρης πλησιάζει όλο και περισσότερο τις 1.450 μονάδες, που από μερίδα αναλυτών θεωρείται κρίσιμη περιοχή.

Ακόμη όμως έχουμε…δρόμο περίπου 1% (από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών) και μένει να διαπιστωθεί η διάθεση κυρίως των βραχυπρόθεσμων, οι οποίοι γράφουν διψήφιες υπεραξίες σε χρόνο dt.

Στα 17,76 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που από χθες πήρε…ανάσες μετά την επισημοποίηση της υπογραφής της συμφωνίας με τους πράκτορες, στα 12,7 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς που συνεχίζει σε νέα υψηλά, ενώ ισχυρή παραμένει η τάση για Eurobank στα 10,75 ευρώ, για Alpha Bank στα 12,80 ευρώ, για Marfin Popular Bank στα 3,08 ευρώ.

Από κοντά σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων του…Συστήματος με τον Ελλάκτορα στα 6,16 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 8,83 ευρώ, τη ΜΟΗ στα 11,51 ευρώ, την ΓΕΚΤέρνα στα 6,52 ευρώ κ.α.

Κοντά ή μέσα σε σχηματισμούς "διαδοχικών κορυφών" τόσο ο 20άρης, ο Δείκτης των Τραπεζών όσο και επι μέρους μετοχές-σηματωροί αφήνουν πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων σε μια φάση της αγοράς, που οι κινήσεις των παικτών έχουν προσλάβει έντονη ταχύτητα. Προφανώς αυξάνοντας και το βαθμό επικινδυνότητας κινήσεων, που γίνονται ενδοσυνεδριακά.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών από το αρχικό 3 προς 1 διαμορφώθηκε στο περίπου 2 προς 1, καθώς από τις 11.00 και μετά επιχειρήθηκε η κατοχύρωση μερικών θέσεων κυρίως.

Η πορεία της γερμανικής αγοράς (μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία) επηρεάζει ήδη την τάση του DAX. Ενδιαφέρον θα αρχίσουν να παρουσιάζουν οι κινήσεις των παικτών και μετά τις 14.00-14.30 δηλαδή όσο θα πλησιάζουμε στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ (15.30 ώρα Ελλάδας) και των πρώτων πειστικών στοιχείων από τα Συμβόλαια της Wall.

Μέχρι τότε μία τακτική συντήρησης δυνάμεων και λελογισμένης κατοχύρωσης υπεραξιών εκτιμάται, πως θα ακολουθείται από αρκετούς παίκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v