Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Δύο και σήμερα...

Η υπεραπόδοση των τραπεζών (10,5% σε 7 ημέρες) αποτελεί δέλεαρ για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Κρίσιμη ημέρα ΗΠΑ και Γερμανία, με το ΧΑ να κινείται με κυριότερο καύσιμο την προεξόφληση του αποτελέσματος της Κυριακής.

Δύο και σήμερα μέχρι την αναμέτρηση της Κυριακής με το ΧΑ να εξακολουθεί να κινείται στη λογική της προεξόφλησης και των όποιων πιθανών μετά-εξελίξεων.

Ελέω αυτής της παραμέτρου βασικοί δείκτες, μετοχές υπεραποδίδουν αυτή την περίοδο έναντι της πλειονότητας των ξένων, κίνηση φέρνει τον FTSE 20 και τις τράπεζες σε "νέα υψηλά", έστω με καθυστέρηση σε σχέση με άλλα διεθνή χρηματιστήρια. Ετεροχρονισμός, που ενδέχεται να έχει μικρή συνέχεια για λίγες συνεδριάσεις μετά την 4/10 εάν και εφ΄όσον το αποτέλεσμα ευνοεί συνέχιση του…παιχνιδιού.

Προσώρας κρατάμε το σχετικά καλό "κλείσιμο" του 20άρη στις 1.421 έναντι της κορυφής των 1.430 μονάδων, με λογική και αναμενόμενη τη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Πρόκειται κυρίως για τραπεζικές θέσεις, που εκτιμάται ότι άρχισαν να ρευστοποιούνται από το επίπεδο των 3.571 με τον κλαδικό δείκτη να διαμορφώνεται τελικά στις 3.554 μονάδες παρουσιάζοντας απόδοση περίπου 10,5% σε διάστημα επτά ημερών. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Όμως ακριβώς αυτή η υψηλή απόδοση σε συνδυασμό με την διάθεση για κατοχύρωση και άλλων θέσεων σε Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank αλλά και Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Marfin Popular Bank ενδέχεται να δημιουργήσει πιέσεις σε κάποια διαστήματα της συνεδρίασης.

Θα πρέπει παράλληλα να συνεκτιμάται, πως γύρω στις 11.00 θα ανακοινωθούν στοιχεία για την ανεργία στην Γερμανία και στις 15.30 το αμερικανικό ΑΕΠ, που αναμφισβήτητα θα επηρεάσουν την τάση σε Φραγκφούρτη και Wall. Εκτίμηση, που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να καταστήσει προσεκτικότερους ειδικά τους βραχυπρόθεσμους παίκτες και σε εγρήγορση το υπόλοιπο της αγοράς .

Για αυτό από τεχνικής πλευράς οι 1.430 μονάδες θα πρέπει να θεωρηθούν- μέχρι νεοτέρας- αντίσταση για τον FTSE 20 και οι 1.406 (χθεσινό χαμηλό) στήριξη. Περίπου το ίδιο ισχύει για τις 2.650 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, που καλό θα ήταν να "κρατηθούν" σε "κλείσιμο".

Αναλογικά για τη μετοχή της Εθνικής τα 23,94 ευρώ (όλως…συμπτωματικώς χαμηλό ημέρας χθες) θα πρέπει να μην χαθούν σε κάθε περίπτωση προκειμένου να μένει ενεργό το σενάριο της προσέγγισης της περιοχής των 1.450 μονάδων για τον FTSE 20 μέχρι τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v