“Πράσινη ανάπτυξη” στο ταμπλό του ΧΑ (!)

"Πανηγυρικά" ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με το SC 80 να καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια θετική μεταβολή για το 2009. Κέρδη για Γενική (25%), ΑΤΕ (18,59%), ΤΤ (10,31%). Στα €26,2 η ETE.

Με “πανηγυρική” συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και με τη βοήθεια του διεθνούς κλίματος ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2800 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 3/10/2008.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν εισροές από ξένα funds, χαρτοφυλάκια “αποταμιευτικού χρήματος” και σχετικά αργών αντανακλαστικών και κινητικότητα από κωδικούς λιανικής.

Στο προσκήνιο μετοχές “μικρότερων” Τραπεζών που βρίσκονται στο επίκεντρο σεναρίων για κινήσεις αναδιάταξης του Τραπεζικού κλάδου, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική διεύρυνση του ενδιαφέροντος και σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Αυτό το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το +3,79% του FTSEM και το +4,58% του FTSES αλλά και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 4,2 προς 1.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό +4,58% του FTSES είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια θετική μεταβολή για το τρέχον έτος, μετά το +6,60% της συνεδρίασης της 5ης Μαϊου.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου τονίζουν τον συνδυασμό του θετικού διεθνούς κλίματος όπου οι Αγορές ισορροπούν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, ή καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα και βέβαια αυτό οδηγεί σε νέα υψηλά έτους και το Χ.Α.

Ασφαλώς τα σενάρια για Αγροτική Τράπεζα (+18,59%) και ΤΤ (+10,31%) παρέμειναν “πρώτο τραπέζι πίστα” αν και οι γνωρίζοντες τον κλάδο υποστηρίζουν ότι τα σενάρια αυτά μπορεί να δείχνουν δόκιμα, αλλά είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμα και σε κάθε περίπτωση δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης.

Άρα η κινητικότητα σε μέρος του ταμπλό οφείλεται περισσότερο σε φήμες και προσδοκίες και λιγότερο σε πραγματικά γεγονότα, σύμφωνα με την άποψη όσων παραμένουν επιδεικτικά συγκρατημένοι.

Αυτή τη στιγμή ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κατά το αισιόδοξο σενάριο στην αφετηρία που μπορεί να τον οδηγήσει στην περιοχή των 3.000 μονάδων, και δύσκολα θα βγει από αυτό το κανάλι αν δεν προκύψει σοβαρός λόγος, υποστηρίζει η αισιόδοξη σχολή σκέψης. Άλλωστε οι υπέρμαχοι των μετοχών συνεχίζουν να ποντάρουν στις εισροές ξένων κεφαλαίων, υπενθυμίζοντας την εξαιρετικά ψύχραιμη στάση που κράτησαν τα ξένα χαρτοφυλάκια σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Πρόκειται για ένα μετεκλογικό ράλι που βασίζεται ως επί το πλείστον σε εγχώριους παράγοντες όπως οι επικείμενες αλλαγές στις διοικήσεις κάποιων ΔΕΚΟ, αλλά κυρίως στα σενάρια περί εξελίξεων στις Τράπεζες που έχουν ακόμη κρατική εξάρτηση, επισημαίνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, και τονίζουν ότι η εξάρτηση από τις διεθνείς Αγορές θα παραμείνει υψηλή.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα χρηματιστηριακά ταμπλό, οι επενδυτές αγνοούν τις επιφυλάξεις και προτάσσουν τη μεγάλη ρευστότητα και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών που αναμένεται.

Από το ταμπλό του 20αρη μόνος “κόκκινος” τίτλος αυτός της Intralot (-0,20%, μετά την είδηση ότι δεν κατέθεσε προσφορά για το Ιταλικό ξυστό).

Από την άλλη (και εκτός ΑΤΕ και ΤΤ), τα μεγαλύτερα κέρδη για Τράπεζα Κύπρου (+8,32%), Βιοχάλκο (+5,37%), Εθνική Τράπεζα (+3,97%), MPB (+5,41%) και MIG (4,04%).

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν, Coca-Cola , Motor Oil, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2832,27 μονάδες (16.51) και έκλεισε στις 2830,78 μονάδες με κέρδη 2,82%, ενώ ο τζίρος ιδιαίτερα ικανοποιητικός έφθασε τα 351 εκατ. από τα οποία τα 8,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 190 ανοδικές μετοχές έναντι 45 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 25%.

Ημερήσιοι πρωταγωνιστές για “όλα τα γούστα” και μεταξύ αυτών και οι Γενική Τράπεζα, Σάνυο, ΣΙΔΜΑ, Τράπεζα Αττικής, ΟΛΠ, Ελ. Καλώδια, ΑΓΡΑΣ, Άλφα Γκρίσιν, εβζ, Χαλκόρ, ΤτΕ, Κυριακίδης, Spider, Proton Bank, Alapis, Προοδευτική κ.λ.π.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Στην πλευρά των “ταύρων” και η JP Morgan που ανάμεσα στις Τραπεζικές επιλογές της σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο συγκαταλέγει την Εθνική Τράπεζα. Ο οίκος επισημαίνει ότι η μετοχή της ΕΤΕ είναι ελκυστική με βάση την αναλογία τιμής/λογιστική αξία. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και οι HSBC, UCI, BBVA και DnBNor.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το δεύτερο ελκυστικότερο στην Ευρώπη, καθώς διαπραγματεύεται σε P/E 11,4 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου.

Διαφοροποιημένος επί το θετικότερο είναι ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς τονίζει ότι η διαφαινόμενη διάχυση της ανόδου οδηγεί σε μερική αναθεώρηση του σεναρίου διόρθωσης, καθ’ ότι το “παράθυρο ευκαιρίας” των πωλητών είχε πολύ περιορισμένο εύρος διόρθωσης.

Όπως τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε με ικανοποιητικούς τζίρους τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους, αλλά και την συσσώρευση στην ζώνη των 2.590 - 2.700 μονάδων.

Η περιοχή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το τελευταίο “οχυρό” των πωλητών πριν τις 3.000 μονάδες καθώς διαγραμματικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος σταθμός που να δημιουργεί κάποιο επίπεδο αντίστασης. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν τα περισσότερα Τραπεζικά διαγράμματα τα οποία δείχνουν περίπου το ίδιο ανοδικό περιθώριο (~10%) μέχρι την πρώτη τους αντίσταση.

Πλέον η Αγορά έχει σαν στόχο τις 3.000 μονάδες, την διπλάσια δηλαδή αποτίμηση από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου, εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίμα στις ξένες Αγορές, έστω και αν χρειάζεται πολύ αυστηρή στόχευση τίτλων που αφορούν κυρίως μετοχές που λόγω των θεμελιωδών τους αξίζουν καλύτερα επίπεδα αποτίμησης.

Οι Αγορές “εξόρισαν” το αρνητικό στοιχείο της εποχικότητας, σύμφωνα με τον κ. Διονύση Λευτάκη. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι ο Σεπτέμβριος “έγραψε την ιστορία ανάποδα” , ενώ ο Οκτώβριος έχει τους “καταλύτες” (λόγω αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) να στείλει τα χρηματιστήρια σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα.

Έτσι αν ο Οκτώβριος αποδειχθεί θετικός για τις Αγορές, αυτό θα τονώσει την θετική ψυχολογία και οποιεσδήποτε διορθώσεις ακολουθήσουν στο επόμενο τρίμηνο μόνο σαν ευκαιρίες τοποθετήσεων θα εκλαμβάνονται από την επενδυτική κοινότητα. Αυτό κατ΄ επέκταση θα ισχύσει και στο Χ.Α. υπό την προϋπόθεση ότι η νέα Κυβέρνηση θα διατηρήσει το σοβαρό προφίλ της.

“Ανοσία” στις αρνητικές ειδήσεις εντοπίζει ο Δημήτρης Τζάνας που ζητά από την Αγορά συνέχεια και συνέπεια. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank τονίζει ότι οι επενδυτές “αγοράζουν προσδοκίες” από την νέα Κυβέρνηση, επισημαίνει την επιστροφή “κωδικών λιανικής” και βλέπει πλέον σαν ιδιαίτερα εφικτό στόχο το ψυχολογικό όριο των 3000 μονάδων.

Τα αποτελέσματα της Philips στο εξωτερικό και οι φήμες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εσωτερικό στέλνουν ψηλότερα τις αποτιμήσεις σύμφωνα με τον Στρατή Πολυχρονέα. Ο αναλυτής της Solidus Sec. θεωρεί ότι τον πρώτο λόγο θα διατηρήσει το διεθνές κλίμα, επισημαίνοντας ότι αύριο παίρνουν την σκυτάλη στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου οι Johnson & Johnson και Intel.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (16400 Eurobank, 1487000 Alpha Bank, 152700 Αγροτική, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 10000 ΟΠΑΠ, 10000 Εθνική, 35500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1284), Alpha Bank (999), ΟΤΕ (1440), Ταχ. Ταμιευτήριο (2241), MPB (1432), Ιντρακόμ (2664), Eurobank (1191), Πειραιώς (646), ΔΕΗ (2908), MIG (2805), Intralot (1181), Αγροτική (4927), Μυτιληναίος (398), Ελλάκτωρ (329), ΟΠΑΠ (746), ΕΧΑΕ (431), ΓΕΚ (208), Μέτκα (186), Κύπρου (1500).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 17,00 ευρώ και τα 320 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 16,50 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/10 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 26500 τεμ, Εθνική 26431 τεμ., Eurobank 54363 τεμ., Αγροτική 50936 τεμ., Κύπρου 70000 τεμ.

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v