Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους οι τράπεζες

Ξαναβρίσκει τις ισορροπίες του ο τραπεζικός κλάδος, με την Alpha Bank να αντιδρά ανοδικά, την UBS να αναθεωρεί τις τιμές-στόχους και τις πρώτες στηρίξεις να επιβεβαιώνονται τόσο για τον τραπεζικό δείκτη όσο και για FΤ20.

Συντονισμένη δείχνει η, μέχρι τώρα, προσπάθεια μηχανισμών του Συστήματος να ελεγχθεί η κατάσταση και στο ΧΑ.

Κάτι η αρχικά σημαντική υποχώρηση της Alpha Bank με τη μετέπειτα εμφάνιση αγοραστών σε χαμηλότερες τιμές, λίγο η έκθεση της UBS για τις ελληνικές τράπεζες (με προτιμητέα την Eurobank), η θέση της Πειραιώς (δια στόματος κ. Μάνου) σε συνδυασμό με τον αέρα της "ψήφου εμπιστοσύνης" που έλαβε χθες η κυβέρνηση και σε αναμονή των όσων θα ειπωθούν στο Λουξεμβούργου συντίθεται ένας μεστός οικονομικός ιστός, που κρατά τους αγοραστές μέσα στο παιχνίδι.

Η αντίδραση βεβαίως έρχεται και πάλι από τις τράπεζες, τον κλάδο, που…οδήγησε σε διόρθωση τον Ftse20 και τον κλαδικό δείκτη με αιχμή πάντα την Εθνική Τράπεζα αλλά και βοήθειες από Alpha Bank (13,50), Eurobank (12,08) αλλά και Marfin Popular (3,37), Τράπεζα Κύπρου (6,00), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,2 ευρώ).

Η βελτίωση της θέσης των τραπεζών από τα αρχικά χαμηλά διαχέεται στο μεγαλύτερο μέρος του 20άρη και πολλών εισηγμένων από τον χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (στα 15,23 η ΔΕΗ, στα 12,38 ευρώ ο ΟΤΕ). Στα 6,2 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 4,95 η Ιντραλότ, στα 6,42 ο Ελλάκτωρ.

Ικανοποιητική η σχέση ανοδικών-καθοδικών με αρκετά "χαρτιά" από το υπόλοιπο του…ταμπλώ είτε να κρατούν την διαμορφωμένα ανοδική τάση, είτε να προσελκύουν ρευστότητα, ενδιαφέρον.

Στα 2,16 ευρώ η μετοχή της Σωληνουργεία Κορίνθου, στα 0,74 της Vell Group, στα 0,93 του Κυριακίδη. Με σχετικά καλές συναλλαγές η Μηχανική αντιδρά στα 1,69, η FG Europe στα 1,48, το Νεώριο στα 0,85, η MLS στα 2,11, ο ΔΟΛ στα 2,96, η Druckfarben στα 0,71 ευρώ.

Στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης θεωρούνται η αρχική ελεγχόμενη προσφορά με…ανάλογη απορρόφηση από αγοραστές, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν από χαμηλότερα επίπεδα ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη προς τις 1.535 μονάδες για τον 20άρη, οδηγώντας στην επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων κυρίως για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη.

Στοιχεία, που οδηγούν εδώ και περίπου μία ώρα σε…ανάσες ένα μέρος του ΧΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v