Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντέχουν οι στηρίξεις σε τράπεζες, FT 20

Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες στηρίξεις για τράπεζες και Ftse20. Με κέρδη άνω του 3% η Alpha Bank, αντιδρούν Eurobank, ΔΕΗ αλλά και όμιλος Marfin, 3Ε και δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρήσιμη ενδέχεται να φανεί η αρχική προσπάθεια αντίδρασης των βασικών δεικτών. Με τον Γενικό Δείκτη να περνά αρχικά τις 2.850 και τις τράπεζες (πλην AlphaBank) να "βάζουν πλάτη" για την Alpha και ο 20άρης κράτησε την πρώτη στήριξη πάνω από τις 1.510 μονάδες.

Βέβαια σταδιακά οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι φέροντας τον ΓΔ στις 2.825 και τον Ftse20 προς τις 1.510 μονάδες ωστόσο είχε κερδηθεί το καθοριστικό πρώτο 30-45 λέπτο, με ότι μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προσφορά, ουρά και της Παρασκευής, υπήρχε από την αρχή μέχρι και πριν από λίγο στη μετοχή της Alpha Bank που διόρθωνε μέχρι 2% στα 12,8-12,7 ευρώ. Η Εθνική αν και αρχικά "άνοιξε" υψηλότερα, φτάνοντας σταδιακά έως τα 27,22 ευρώ πιέστηκε χαμηλότερα παρασύροντας τις υπόλοιπες και περιορίζοντας την ισχυρή-αρχικά- αντίδραση της Eurobank.

Ειναι ενδεικτικό πως η τιμή της μετοχής "γύρισε" από το υψηλό των 12,05 χαμηλότερα προς τα 11,9 ευρώ με μάλλον μέτριες συναλλαγές. Από το πρώτο…δείγμα γραφής φαίνεται πως οι πωλητές κινούνται λελογισμένα, προσώρας δεν παρουσιάζεται το…χάλι της Παρασκευής, αν και ουσιαστικά η διάθεση τους θα πρέπει να αναμένεται αργότερα, μετά τις 14.00-14.30.

Μέχρι τότε ότι καλύτερο κερδίζεται για τους βασικούς δείκτες, μετοχές, κέρδος είναι για το υπόλοιπο της αγοράς δεδομένης της διορθωτικής διάθεσης και της κλίσης που έχει ο τραπεζικός κλάδος. Στις 3.830-3.850 μπορεί να "παίζει" ο Δ.ΤΡ εναλλασσόμενος από το συν στο μείον, κρατώντας όμως τις πρώτες στηρίξεις για αυτόν και τον 20άρη.

Στα 15,14 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ (2,2%) στα 12,37 ο ΟΤΕ ( με 0,9%) στα 17,95 ο ΟΠΑΠ (0,5%) δίνουν στηρίξεις στον Ftse20 απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος από την πίεση που δέχεται ο δείκτης, λόγω τραπεζών.

Αλλωστε το ζητούμενο εξ ΄ αρχής -δηλαδή από το διήμερο 14-15/10 που φάνηκαν οι πρώτες ενδείξεις, διαθέσεις κατοχύρωσης υπεραξιών στις τράπεζες- ήταν η ανάπτυξη αντίρροπων δυνάμεων για τον 20άρη και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Χαμηλότερα, λόγω προμερίσματος (0,15/μτχ) η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, αλλά με την Coca Cola 3E, Μυτιληναίο, Marfin Popular, Motor Oil, Intralot να κρατούν υψηλότερα.

Βοήθειες πολύτιμες, όσο συντηρείται η τάση για τον 20άρη και δεν διασπώνται καθοδικά οι 1.490-1.480 μονάδες, κάτι που θα αποτελούσε ισχυρή ένδειξη αποχώρησης για αυτή τη φάση.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό, πως προσώρας αντιδρούν εισηγμένες που για τον ένα ή τον άλλο λόγο βρίσκονται στο επίκεντρο (χαρακτηριστική η περίπτωση των ΟΛΠ και ΟΛΘ), Δομική Κρήτης, Μηχανική, Γενική Τράπεζα, ΔΟΛ και ακόμη ορισμένες με ανοδική φορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v