Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υψοφοβικοί εναντίον... ανοδικών

"Σειρήνες" για διόρθωση και προσδοκίες για ακόμη έναν- ίσως τελευταίο- ανοδικό κύκλο κυριαρχούν στο ΧΑ. Κλειδί οι τράπεζες. Δεν έχει τελειώσει το ενδεχόμενο αντίδρασης των μικρότερων, όσο ο 80άρης κρατά τις 495.

Σε ιδιότυπο περιβάλλον συνεχίζουν να κινούνται οι αγορές. Εμφανείς από τη μία οι "σχηματισμοί κορυφής" και η διάθεση για μεγαλύτερη κατοχύρωση υψηλότατων υπεραξιών αλλά συνάμα η τάση για ακόμη ένα ανοδικό κύμα.

Αυτό, που οι διορατικοί αναλυτές έχουν περιγράψει εδώ και πολύ καιρό και αποκαλούν "τελευταίο υποκύμα" της μεγάλης ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε, για το ΧΑ, από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου και τις 1.457 μονάδες.

Διάθεση για μεγαλύτερη κατοχύρωση κερδών, όπως φάνηκε χθες με ενδεικτικότερη περίπτωση το "γύρισμα" της Εθνικής Τράπεζας από τα 28,25 έως τα 26,95 ευρώ, υποχώρηση που παρέσυρε τις υπόλοιπες του κλάδου, τον FΤSE 20, την αγορά συνολικότερα.

Φάνηκε επίσης πόσο ευάλωτη είναι η αγορά-κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες- όσον αφορά φήμες, αναφορές και κινήσεις που αφορούν άμεσα το καθεστώς των τραπεζικών ομίλων και εν προκειμένω χθες ζητημάτων που άπτονται της καθαρής κερδοφορίας τους.

Αποδείχτηκε περίτρανα, πως μετά από ένα ισχυρό και ταχύ ράλι-με οδηγό τις τράπεζες- το "φόρτωμα" των ξένων και πάλι με μετοχές του κλάδου αρκεί μία απλή… θρυαλλίδα φήμες για να γίνει το μαγαζί άνω-κάτω. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι νέοι διαχειριστές της εξουσίας.

Όμως η άτακτη οπισθοχώρηση των τραπεζών, του 20άρη χθες έδωσε ένα χαμηλό στις 1.530 μονάδες, που κατά την εκτίμηση μας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ισχυρή στήριξη για τη συνέχεια.

Αναφερόμαστε πάντα στο ενδεχόμενο της τελευταίας κίνησης σε βάθος 2-3 εβδομάδων, που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει τις οριστικές κορυφές, διεθνώς. Προσώρας ούτε οι ξένες αγορές ούτε η εγχώρια δίνουν σήμα αποχώρησης και εξόδου. Αυτό φάνηκε χθες από το κλείσιμο του S&P 500 στις 1.096 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στον στόχο των 1.100, που είχε τεθεί από διορατικούς αμερικανούς αναλυτές εδώ και… μήνες.

Ενδεικτικότερη η περίπτωση του Jamie Dimon (JP Morgan) ο οποίος ίσως πρώτος είχε αναφερθεί (Bloomberg) για το μεγαλειώδες ανέβασμα των αγορών, με οδηγό την Wall βλέποντας από τα τέλη Μαρτίου (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας στις 23 /3) τις 1.050-1.100 μονάδες για τον 500άρη.

Ο ίδιος και η JP Morgan (σ.σ. ο μεγαλύτερος παίκτης-θεματοφύλακας των αγορών παραγώγων, διεθνώς) δεν δίνουν-επί της ουσίας- ακόμη σήμα αποχώρησης. Προειδοποιήσεις για τα ψηλά, μπορεί να γίνονται αλλά…

Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό θεωρούμε την χθεσινή διόρθωση ως ακόμη μία ταλάντωση μίας αγοράς που καλείται να ισορροπήσει σε νέα υψηλά, να αφομοιώσει την προσφορά, να δοκιμάσει τις αντοχές της προκειμένου να φανεί εάν… μας παίρνει για ακόμη μία ανοδική διαδρομή.

Κατά συνέπεια θεωρούμε οδηγό την στήριξη των 1.530 εάν αποδειχτεί τελικά ισχυρή και ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας γερής αντίδρασης των μικρότερων όσο ο FTSES παραμένει σε τροχιά πάνω από τις 490-495 μονάδες. Σημειωτέον πως χθες έκανε χαμηλό στις 508,8 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v