Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στην κορυφή

Η κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων στις τράπεζες, κυρίως την ΕΤΕ (-2,1%) συνεχίζεται με μέτρο. Λίγο χαμηλότερα ισορροπούν βασικοί δείκτες, μετοχές με τις… αντίρροπες δυνάμεις για την εξισορρόπηση του FTSE 20 να «προετοιμάζονται».

Ασκήσεις ισορροπίας στα ψηλά των 2.890-2.900 μονάδων, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η επόμενη κίνηση των αγορών.

Κινήσεις αφομοίωσης των νέων κορυφών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου αρκετοί συνεχίζουν να παίρνουν τα κέρδη τους και ορισμένοι να επανατοποθετούν ρευστότητα στο σύστημα.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα των 2.890 μονάδων, όσο ο FTSE 20 παραμένει λίγο χαμηλότερα στις 1.550 μονάδες. Με απώλειες μέχρι 0,5-0,6% για την αγορά, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει προς τα 27,6 ευρώ, ενώ στήριξη επιχειρείται μέσω Eurobank στα 11,94 ευρώ και Alpha Bank στα 14,1 ευρώ.

Παράλληλα θα λέγαμε, πως προετοιμάζονται…. εφεδρείες όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση του 20άρη και μπροστά στο ενδεχόμενο να συνεχιστεί λίγο η ταλαιπωρία των τραπεζών. Για παράδειγμα η ΔΕΗ κυμαίνεται στα 15,4 ευρώ, η μετοχή κρατά τα 12,2 ευρώ, ενώ αδύναμος εμφανίζεται στα 18,12 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

Για τον FTSE 20 υπάρχει περιθώριο διολίσθησης, εάν δεχτούμε πως ο χθεσινός πυθμένας στις 1.530 μονάδες, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και στήριξης μέχρις ότου διαγραφεί η επόμενη τάση των δεικτών. Όλα αυτά με την υπενθύμιση-για πολλοστή φορά- πως οι αγορές διεθνώς είτε βρίσκονται σε διαδικασία σχηματισμού κορυφών είτε έχουν σχηματίσει ήδη αυτές τις υψηλές τιμές οδηγώντας προς ολοκλήρωση τον 7μηνο (και πλέον) ανοδικό κύκλο.

Τεχνικές ενδείξεις, που είναι λογικό να κρατούν επιφυλακτικούς αρκετούς παίκτες και δη τους βραχυπρόθεσμους ενώ στατικοί εμφανίζονται και ορισμένοι ισχυροί επιχειρηματικοί-επενδυτικοί κύκλοι. Τουλάχιστον η μέχρι τώρα τακτική τους σε μετοχές-επιλογές τους προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνει.

Το ενδιαφέρον είναι, πως σήμερα δεν επιχειρήθηκε να «κορυφώσει» ο Γενικός Δείκτης ή ο 20άρης, να γίνει τοπικό υψηλό αλλά οι πωλητές ανέλαβαν σχεδόν με την αρχή της συνεδρίασης …δράση, περνώντας το δικό τους μήνυμα στην αγορά.

Ωστόσο και οι αγοραστές δεν κάθονται με…σταυρωμένα χέρια, ενισχύοντας τις θέσεις τους είτε σε τραπεζικές μετοχές είτε σε χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από την Αγροτική, όπου υπερισχύουν γύρω στα 2,2 ευρώ, την Aspis στα 1,16 ευρώ μέχρι την Μηχανική, την Frigoglass, Lavipharm ή την Sprider, Kleemann, την Ιντρακόμ, την Eurodrip κ.α. οι αγοραστές έχουν-μέχρι στιγμής- τον πρώτο λόγο.

Με τον FTSES 80 να ισορροπεί στο εύρος των 510-515 μονάδων και τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 2.885-2.895 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v