ΧΑ: Εθνική και... Wall δείχνουν τον δρόμο

Στο επίκεντρο τα κέρδη της Εθνικής τη στιγμή που η Wall «γράφει» υψηλά 2009 και…δείχνει υψηλότερα στις αγορές. Ζητούμενη η επιβεβαίωση της στήριξης των 1.249 μονάδων για τον FTSE 20.

Ούτε κρύο ούτε ζέστη από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, που προφανώς χρήζουν ενδελεχούς ανάγνωσης. Οριακά χαμηλότερα από αυτά, που περίμεναν οι αναλυτές με την εισφορά κερδών από την Finansbank να διαμορφώνεται στα 332 εκατ. ευρώ. Στα υπ όψιν οι…παράπλευρες πηγές εσόδων και υπεραξιών για τον όμιλο της Εθνικής, με τη μετοχή στα 22,7 ευρώ και άμεση στήριξη στο χθεσινό χαμηλό των 21,84 ευρώ.

Το ευτύχημα για το ΧΑ είναι πως οι ξένες αγορές, με οδηγό την Wall , οδηγούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες «πιάνουν» κορυφές έτους λίγο πριν βγει ο προτελευταίος μήνας της χρονιάς.

Εχει σημασία αυτή η κίνηση τους, καθώς το ΧΑ μετρά μέχρι τώρα επτά ανοδικές και εννέα καθοδικές συνεδριάσεις τον Νοέμβριο, με τον FTSE 20 να έχει ξεκινήσει από σαφώς υψηλότερα (1.391 μονάδες) να έχει διαγράψει τρεις κορυφές (1.458-1.473-1.451) στο τριήμερο 6-10/11 και να υπολείπεται ενός ανοδικού κύκλου των ξένων χρηματιστηρίων.

Εάν αυτή τη φορά υπάρξει συγχρονισμός και εάν οι χαμηλές τιμές των 1.245-1.250 μονάδων για τον FTSE 20 αποδειχθούν στηρίξεις τότε θα μπορούσαμε να προσβλέπουμε σε…δώρο εορτών.

Να δούμε ωστόσο, καθώς οι πρώτες τριβές και γκρίνιες για την οικονομική πολιτική ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνητικές αναταράξεις να προκαλούν μεγαλύτερη αμηχανία στους επιτελείς. Αυτό σε μία φάση των αγορών, που τα επιτοκιακά περιθώρια επιμένουν υψηλά (υψηλότερα των 170 μ.β) με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

Ωστόσο η τεχνική προσέγγιση δείχνει (σε μεγάλο βαθμό) πως αυτή η ανοδική αφορμή των ξένων χρηματιστηρίων θα επιχειρηθεί να μην πάει χαμένη.

Κάποιες πρώτες αγορές insiders σε τράπεζες (λ.χ Τράπεζα Πειραιώς), ολοκλήρωση εταιρικών διαδικασιών (π.χ Alpha Bank) αλλά και οι θέσεις συγκεκριμένων παικτών σε μετοχές εισηγμένων όπως ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, J&P Αβαξ, ορισμένων θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο αλλά και σε επιμέρους του μικρομεσαίου χώρου συντείνουν προς το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης.

Να κατοχυρωθούν πρώτα οι τελευταίες στηρίξεις μέχρι και την κομβική συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου και βλέπουμε. Με ανοιχτό το ποντάρισμα μίας ανοδικής αντίδρασης στις πρώτες μία-δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v