"Ηταν στραβό το κλήμα, το΄φαγε και ο γάιδαρος"

Ο σκεπτικισμός για τα νέα μέτρα, η αρνητική εικόνα των αγορών και ο αιφνίδιος δανεισμός του δημοσίου έδωσαν κίνητρα ρευστοποιήσεων. Πτώση 3,5% για τράπεζες, σχεδόν 5% για ΕTE, ΠΕΙΡ. Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων.

Παραμένουν περιβάλλον αβεβαιότητας και εύθραυστη ψυχολογία

Ο σκεπτικισμός από τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και η σχετικά αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, έδωσαν τα απαιτούμενα κίνητρα στον Δείκτη να κινηθεί μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο.

Από τις μετοχές του FTSE με θετικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+2%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική Τράπεζα (-4,87%), Τράπεζα Πειραιώς (-4,83%) και Eurobank (-4,76%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Τιτάνα, Κύπρου και Motor Oil. Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Intralot, Alpha Bank, ΟΤΕ, MIG και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2161,99 μονάδες (16.09) και τελικά έκλεισε στις 2169,98 μονάδες με απώλειες 2,12%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 238 εκατ. από τα οποία τα 70,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (λόγω “πακέτου” Εμπορικής, από ΙΚΑ σε Credit Agricole)

Κακή η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 134 πτωτικών και 20 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 10%.

Στους λίγους θετικά διακριθέντες θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Μέτκα, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Centric, Frigoglass.

Από εκεί και πέρα οι φήμες για πιθανή υποβάθμιση της οικονομίας και από την Moody΄s και βέβαια η φημολογία που έκανε τον γύρο των dealing rooms των ΑΧΕ για έκτακτη έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, απλά έστειλαν τον Δείκτη σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με τον Τραπεζικό κλάδο να ηγείται της πτωτικής κίνησης, σε μία συνεδρίαση με μάλλον σταθερή την καθαρή αξία συναλλαγών.

Βέβαια σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η σημερινή έκθεση της Natixis, που με την σειρά της προχώρησε σε μείωση των τιμών – στόχων για τις Ελληνικές Τράπεζες.

Τέλος ο δείκτης μεταποίησης Empire που διαμορφώθηκε στο 2,55 τον Δεκέμβριο από 23,51 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι συγκλίνουσες προβλέψεις αναφέρονταν σε ήπια βελτίωση του δείκτη στο 24, ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” των αρνητικών ειδήσεων.

Ξεκινώντας από τα νέα μέτρα και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, στις πρώτες εκτιμήσεις τους διεθνείς οίκοι εκφράζουν την άποψη ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα θεωρούν ανεπαρκή για την επίτευξη δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Ασφαλώς και διίστανται οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου με τους αισιόδοξους να υποστηρίζουν πως ότι είδαμε τις προηγούμενες μέρες στις Αγορές ομολόγων, το οποίο επηρεάζει την Αγορά μετοχών, είναι αναστρέψιμο. Ότι βλέπουμε μπορεί να είναι ευκαιρία για επανεπένδυση, αλλά θα συνδέεται με διάθεση ανάληψης υψηλότερων κινδύνων από ότι ως τώρα συνηθίζονταν. Ενώ το ανέβασμα των περιθωρίων και η πτώση των Χρηματιστηρίων ήταν γρήγορη και απότομη, η αντιστροφή αυτού του κλίματος θα είναι πιο δύσκολη και αργή υπόθεση.

Αντίθετα οι περισσότερο συγκρατημένοι υποστηρίζουν ότι όλα δείχνουν να κρέμονται από μία κλωστή, αφού εκείνο που προέχει πάνω απ' όλα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις Αγορές και τους δανειστές μας.

Στην ουσία, έχουμε να διαχειριστούμε ένα “παιχνίδι εντυπώσεων”, προκειμένου οι ξένοι εταίροι μας να παύσουν να δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι η νέα Ισλανδία, το νέο “χρεοκοπημένο μαύρο πρόβατο”, στο οποίο κάνουν παρέα όλοι μόνο για ψυχολογικούς λόγους (!)

Ασφαλώς ο πρώτος λόγος θα παραμείνει στα ξένα χαρτοφυλάκια που καλούνται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να δείξουν αν θα συνεχίσουν να μειώνουν θέσεις στην εγχώρια Αγορά ή θα ακολουθήσουν τουλάχιστον ουδέτερη στάση παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πως αν και οι χθεσινές εξαγγελίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, υπάρχει το ρίσκο που έχει να κάνει με την εκτέλεση των προτεινόμενων μέτρων, ενώ οι Αγορές ασκούν πίεση για πιο ακραία και χειροπιαστά μέτρα.

Όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες δημιουργούν ένα ρευστό σκηνικό, τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου αναμένεται ότι θα είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών να προβούν σε τοποθετήσεις και ο έντονα βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των κινήσεων.

Τεχνικά τα επίπεδα των 2050 μονάδων αποτελούν το κατώτατο όριο προτού η Αγορά εισέλθει σε μόνιμη αρνητική τάση (bear market). Σε αντίθετη περίπτωση, παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2267 – 2277.

Σταθερή και η πρώτη εξάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως οι αποτιμήσεις έχουν χαμηλώσει πολύ και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική 10,4 δισ, Coca-Cola 5,99 δισ, ΟΠΑΠ 5,15 δισ, ΟΤΕ 4,95 δισ, Alpha Bank 5,27 δισ, Eurobank 4,09 δισ.

Η νέα αύξηση του spread που έφθασε τις 257 μονάδες πιθανόν να σημαίνει επικείμενη υποβάθμιση και από την Moody΄s εκτιμά ο Στρ. Πολυχρονέας. Ο αναλυτής της Solidus Sec. υποστηρίζει ότι οι ξένοι δεν επικροτούν τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές αναταραχές και θέλουν άμεσες λύσεις τύπου Ιρλανδίας.

Σε περίπτωση που συνεχίσει η αναρρίχηση του spread ο Δείκτης θα πάει να δοκιμάσει την ζώνη 2020 – 2000, ενώ σε περίπτωση που η Αγορά Ομολόγων ομαλοποιηθεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση, μέχρι το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου, με κίνηση του Δείκτη προς τις 2270 – 2300 μονάδες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ, στηρίξεις οι 2.070, 2.020 για Γενικό Δείκτη και οι 1.040 και 1.000 για FTSE. Ο S&P 500 βρίσκεται σε ένα “trading range” όπου η διάσπαση των 1070 θα μας δώσει πτωτικό σήμα και η διάσπαση των 1087,5 με κλείσιμο “stop loss” “long”. Παρά ταύτα πιθανά θεωρούνται τα νέα υψηλά λόγω εορτών. Πολύ σημαντικά τα νέα της ερχόμενης εβδομάδας με τις νέες οικοδομικές άδειες , την βιομηχανική παραγωγή και τον πληθωρισμό.

Αιωρείται η φήμη για πιθανή έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας ύψους 1,5 δισ. και αυτή έφερε επιπλέον πιέσεις στην Αγορά, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank υποστηρίζει ότι τα μέτρα έφεραν σκεπτικισμό στην Αγορά, καθώς στους ξένους θύμισαν μεγαλόστομους στόχους προηγούμενων Κυβερνήσεων που δεν επετεύχθησαν ποτέ. Ο κ. Τζάνας υποστηρίζει ότι οι ξένοι οίκοι θα μπορούσαν να αναφερθούν σε ανυπαρξία δεδομένων που θα μπορούσαν να εγγυηθούν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα πραγματοποιηθούν και πολύ περισσότερο θα επιτύχουν και συστήνει αποχή μέχρι νεοτέρας, καθώς, όπως λέει, "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τιμές δεν θα πάνε παρακάτω".

Δεν έδωσε κάποιο θετικό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση, κατά τον Απ. Μάνθο. Ο αναλυτής της Fortius Finance επισημαίνει ότι κατά τις συνεχιζόμενες “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών τις εντυπώσεις σήμερα κέρδισαν οι “αρκούδες”, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ψυχολογία της Αγοράς.

Τεχνικά, ο αναλυτής της Fortius επικεντρώνει την προσοχή του στον Τραπεζικό Δείκτη που όπως τονίζει συνεχίζει να κινείται πέριξ του απλού ΚΜΟ των 233 ημερών (2554 μονάδες).

Αποφασιστική καθοδική διάσπαση θα ωθήσει τον εν λόγω δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 2500 μονάδων όπου εκεί θα “παιχτούν” πολλά. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2500 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς την επόμενη στήριξη των 2285 μονάδων (!), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Τραπεζοβαρή Αγορά όπως η Σοφοκλέους. Για να αλλάξει κάτι επί το θετικότερον ζητούνται τρία κλεισίματα του δείκτη υψηλότερα των 2675 μονάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση δημιουργούνται προϋποθέσεις κίνησης προς τις 3085 μονάδες.

Πολλά βεβαίως θα κριθούν και από την “συμπεριφορά” του τίτλου της Εθνικής που πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει την στήριξη των 16,80 ευρώ, αν δεν θέλει να υποχωρήσει προς τα 16,50 και 16,00 ευρώ.

Ακόμα πιο ενδελεχής η ανάλυση του κ. Μάνθου για τον τίτλο της Alpha Bank. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius η καθοδική διάσπαση του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού τάσης στα 10,30 ευρώ ώθησε τη μετοχή της Alpha Bank προς την ισχυρή ζώνη στήριξης των 8,08 με 7,40 ευρώ, διανύοντας ουσιαστικά πτωτικά τα 4/5 του μήκους του εν λόγω καναλιού (το κανάλι ολοκληρώνεται στα 6,90 ευρώ).

Διαγραμματικά η βραχυχρόνια αυτή έντονη καθοδική κίνηση της μετοχής έχει ξεκινήσει από τη κορυφή, στα 12.68€, δημιουργώντας στη πορεία της το πτωτικό κανάλι με γωνία κλίσης 286?. Πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του καναλιού στα 8,58€ με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα επιφέρει βίαιη ανοδική αντίδραση, που θα έχει ως στόχο το προστιθέμενο μήκος του καναλιού (+1,8€) φέρνοντας τη τιμή στα 10,38€.

Περιοχή, όπου περιλαμβάνει διαγραμματικά και το “χείλος” της τρίμηνης διασπασθέντας “ανάποδης κούπας με χερούλι” (26/08 με 19/11). Η αυξημένη τώρα εισροή κεφαλαίων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις (μέχρι χθες) στη περιοχή των 7,78€ (17,9 εκατ. τεμάχια) σε συνδυασμό με τις ενδείξεις αρκετών βραχυχρόνιων τεχνικών δεικτών μας προϊδεάζουν θετικά για τη μετέπειτα πορεία της μετοχής της Alpha Bank.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Επέστρεψε το αρνητικό πρόσημο, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων που βοήθησαν να διατηρηθούν σε αξιοπρόσεκτο επίπεδο οι συναλλαγές.

Στην θεωρητική τους τιμή τα Σ.Μ.Ε. του πρώτου μήνα (Δεκέμβριος), με αξιοπρόσεκτες υποτιμήσεις ο δεύτερος μήνας (Μάρτιος).

Μικτές κινήσεις και ρολαρίσματα θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 26401, τιμή εκκαθάρισης 1105,09) κινήθηκαν μεταξύ 1099 και 1128 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (100000 Πειραιώς, 57200 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2851), Alpha Bank (8074), ΟΤΕ (2794), MPB (2977), Eurobank (880), Πειραιώς (2365), ΔΕΗ (759), MIG (2641), Κύπρου (813), Ιντρακόμ (2524), ΟΠΑΠ (610), Αγροτική (1676), Ταχ. Ταμιευτήριο (1475), Coca-Cola (631), Intralot (1316), Μυτιληναίος (1524), ΕΧΑΕ (230), ΓΕΚ (354), Βιοχάλκο (328), Motor Oil (194), Ελ. Πετρέλαια (196), Μέτκα (463), Ελλάκτωρ (1168), Σιδενόρ (128).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Πειραιώς 99975 τεμ., Alpha Bank 128075 τεμ., Jumbo 9000 τεμ., MPB 6000 τεμ., Αγροτική 10000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 6000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Coca-Cola 11000 τεμ., Eurobank 13027 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 7000 τεμ.

Ας σημειωθεί ότι 19727 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (7286320 τεμ.), Εθνική (6423962 τεμ.), Eurobank (9330507 τεμ.), Κύπρου (5610176 τεμ.), Jumbo (6071540 τεμ.), Πειραιώς (6308692 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v