Η ολοκλήρωση της διόρθωσης… βγάζει σε αντίδραση

Προς τις 1.059 μονάδες του FTSE 20 θέτει μερίδα αναλυτών το περιθώριο ολοκλήρωσης της διόρθωσης. Μίας καθοδικής κίνησης, που υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίδραση μέρος της αγοράς. Κλειδί οι τράπεζες.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με νέες συνέπειες να αποτυπώνονται στην ελληνική αγορά. Ενδεικτική περίπτωση ο…αιφνίδιος δανεισμός 2 δις. ευρώ με «αλμυρό κόστος» όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day σε μία συγκυρία, που διεθνώς η FED δίνει τον τόνο στα ξένα χρηματιστήρια.

Όμως παρά το χαμηλό βαρομετρικό, όπως εύγλωττα αναφέρει και ο Θανάσης Σταυρόπουλος «ήταν στραβό το κλήμα…» οι βασικοί δείκτες μπορεί να «ταλαιπωρούνται» πλαγιοκαθοδικά ωστόσο η τεχνικότητα τους δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη.

Ο αναλυτής Δημήτρης Γονιδάκης παρατηρεί, πως «ο 20άρης παρέμεινε και χθες στο εύρος σχηματισμού των 1.059 έως 1.171 μονάδων». Αφήνεται πρακτικά μία μικρή…χαραμάδα στο ενδεχόμενο της αντίδρασης ακόμη και εάν οι περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν για το αντίθετο.

Πρόβλημα παραμένει ο τραπεζικός κλάδος με την Εθνική Τράπεζα να πρέπει να «υπερασπιστεί» σημαντικές στηρίξεις λίγο χαμηλότερα των 17 ευρώ. Αλλά και Eurobank - Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς - Τράπεζα Κύπρου που «ανταγωνίζονται» πλέον ανοιχτά για την τελική κατάταξη τους στον πίνακα κεφαλαιοποίησης υποχωρούν κοντά σε πολύ σημαντικές στηρίξεις.

Με τον 20άρη στις 1.106 μονάδες η αγορά έχει θεωρητικά περιθώριο να συνεχίσει την διόρθωση της μέχρι τις 1.059 μονάδες χωρίς να αναιρείται το σενάριο μίας καθαρά τεχνικής αντίδρασης. Σενάριο, που απ΄ότι φαίνεται κρατά ενεργά ορισμένα βραχυπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία τις τελευταίες συνεδριάσεις «συσσωρεύονται» σε συγκεκριμένες μετοχές του FTSE 20 και εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Συνεδριάσεις για να αλλάξει άρδην το κλίμα, προς την κατεύθυνση της ανοδικής αντίδρασης, υπάρχουν και περισσεύουν κατά την εκτίμηση ορισμένων ειδικών της αγοράς.

Εάν ο καθοδικός κύκλος επιβεβαιωθεί άμεσα «δοκιμάζοντας» στηρίξεις και επιβεβαιώνοντας τες τότε θα αξίζει η είσοδος μας στην αγορά. Σε αυτή την περίπτωση οι 1.171 μονάδες αποκτούν την σπουδαιότητα που είχαν τα υψηλά των 1.509 μονάδων σχεδόν δύο μήνες πριν (στις 15 Οκτωβρίου).

Εχοντας διορθώσει σχεδόν 27-28% ο FTSE 20 είναι πλέον πολύ κοντά στο να…δώσει μία γερή αντίδραση. Όχι βέβαια επειδή θα έχει βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά ομολόγων ή οι εκτιμήσεις των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεταβληθεί καθοριστικά αλλά γιατί ρευστότητα συγκεκριμένων κύκλων και επενδεδυμένες θέσεις ισχυρών παικτών αναζητούν ανοδική διαφυγή.

Το σχεδόν βέβαιο είναι, πως η αντίδραση αυτή θα προέλθει από τον τραπεζικό κλάδο, που έχει τη μεγαλύτερη διόρθωση το τελευταίο δίμηνο και που για διάφορους λόγους παραμένει εμφαντικά στο προσκήνιο.

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή την περίοδο τίθεται από την κυβέρνηση και θέμα επιπλέον υπεραμοιβών μεγαλοστελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων, με την Ελενα Λάσκαρη να αποτυπώνει άλλη μία πτυχή του προβλήματος. Όπως μία άλλη πτυχή της ίδιας παθογένειας θα πρέπει να θεωρηθούν τα όσα συνέβησαν στην περίπτωση του ΟΛΠ . Δεν είναι δα και λίγο, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση σε μία τόσο ιδιαίτερη περίοδο να πληρώνονται 80 (!) εκατ. ευρώ για την εθελούσια έξοδο εργαζομένων του φορέα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v