Νέο "ροκάνισμα" με ισχνό τζίρο στη Σοφοκλέους

Ούτε ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 87 συνεδριάσεων), ούτε η θετική εικόνα των διεθνών αγορών απέτρεψαν την παθογένεια και την αρνητική αυτονόμηση στην Σοφοκλέους. Σε χαμηλό 68 μηνών ο ΟΠΑΠ!

“Spread- άρουν” οι πωλητές

Ούτε ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 87 συνεδριάσεων), ούτε η θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, ούτε το θετικό ξεκίνημα της Wall Street, απέτρεψαν την παθογένεια και την αρνητική αυτονόμηση στην Σοφοκλέους.

Οι πωλητές είχαν “άλλοθι” την νέα άνοδο του spread που έφθασε έως τις 279 μονάδες και την πιθανολογούμενη υποβάθμιση από την Moody΄s, ενώ την ίδια ώρα οι αγοραστές δήλωσαν επιδεικτικά απόντες.

Όμως η αρνητική έκπληξη της ημέρας δεν ήλθε από τον μόνιμα, τον τελευταίο καιρό, βαλλόμενο Τραπεζικό κλάδο, αλλά από την μετοχή του ΟΠΑΠ (-6,20%) που εν μέσω αξιοπρόσεκτων συναλλαγών υποχώρησε σε χαμηλά 68 μηνών (!)

Επίσης κακή, τεχνικά και η εικόνα της Εθνικής που έκλεισε χαμηλότερα από τα 17,00 ευρώ (χαμηλά 5μηνου) και αν δεν αντιδράσει άμεσα θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 16,50 και 16,00 ευρώ.

Το 87% του τζίρου σε τίτλους του FTSE, το 45% της μικτής αξίας συναλλαγών σε Εθνική και ΟΠΑΠ.

Στο ταμπλό του 20αρη, ελάχιστοι οι διασωθέντες με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι Αγροτική Τράπεζα(+1,59% και κίνηση μόνιμα στο “πράσινο”) και Alpha Bank (+0,62%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου και Coca-Cola.

Αντίθετα εκτός του ΟΠΑΠ, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-4,16%), Eurobank (-3,54%) και MPB (-3,91%). Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Τιτάνα, Εθνική και Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Κύπρου, Πειραιώς, Intralot, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και μάλιστα άνοιξε στο υψηλό ημέρας των 2178,26 μονάδων, όμως μετά τις 12.00 οι διακυμάνσεις έλαβαν τέλος, ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2114,21 μονάδες (16.56) και τελικά έκλεισε στις 2118,6 μονάδες με απώλειες 2,3%, ενώ ο πενιχρός τζίρος έφθασε τα 114 εκατ. από τα οποία τα 3,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 142 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 15,79%.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ενώ η κεφαλαιοποίηση της Eurobank υποχώρησε χαμηλότερα των 4 δισ ευρώ. Έτσι σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η πρώτη εξάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (10,26 δισ), Coca-Cola (5,78 δισ), ΟΤΕ (5,07 δισ), ΟΠΑΠ (4,54 δισ), Alpha Bank (4,33 δισ), Eurobank (3,96 δισ)

Οι ανησυχίες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και η “υπόγεια αντιπαράθεση” μεταξύ Κυβέρνησης-Τραπεζών, φαίνεται να ανατροφοδοτούν το αρνητικό κλίμα, υποστηρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι όλο και περισσότερο εδραιώνεται η αρνητική εικόνα στο Χ.Α. που αδυνατεί πλέον να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Ασφαλώς η σημερινή κακή εικόνα ήταν περισσότερο αποτέλεσμα παντελούς απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος και λιγότερο ασφυκτικής πίεσης από τους εν δυνάμει πωλητές, ενώ ο πολύ χαμηλός τζίρος μπορεί να αφήνει υπόνοιες εύκολα “χειραγωγήσιμης” Αγοράς, από την άλλη όμως δίνει σαφείς ενδείξεις αποστασιοποίησης από το Χ.Α. ισχυρών χαρτοφυλακίων που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι κι αλλιώς παραδοσιακά είθισται αυτές τις ημέρες να περιορίζονται επενδυτικό ενδιαφέρον και συναλλακτική δραστηριότητα, όμως αυτό το εξαιρετικά εύκολο “κρέμασμα” της Αγοράς σε συνδυασμό με την απόλυτη απουσία “αμυντικών μηχανισμών”, πρέπει αν μη τι άλλο να προβληματίσει.

Στην Αγορά υπάρχει κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας και ανησυχίας, οπότε η όποια διαθέσιμη ρευστότητα δύσκολα διοχετεύεται στην Σοφοκλέους, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές και τονίζουν ότι η διαμόρφωση του spread σε υψηλά επίπεδα στην Αγορά ομολόγων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την εικόνα της Ελληνικής οικονομίας η οποία ασφαλώς αντανακλάται και στη πτωτική πορεία της Αγοράς το τελευταίο διάστημα και η οποία προεξοφλεί την επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας.

Σημαντικό ρόλο για την μελλοντική πορεία της Αγοράς, πέραν των προαναφερθέντων, θα παίξουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Εισηγμένες και ιδιαίτερα οι Τράπεζες για τη χρήση του 2009, όπως επίσης και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η κερδοφορία τους από τη στιγμή που θα απολεσθεί η δυνατότητά τους να αντλούν φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ομόλογα.

Στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Ο αναλυτής της Fortius Finance αναφέρει ότι διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης δεν είχε κάτι να προσφέρει την εβδομάδα που πέρασε, καθώς πραγματοποίησε σταθεροποιητική ταλάντωση μεταξύ των 2153 και των 2222 μονάδων υποδηλώνοντας συνεχώς την αδυναμία του να διαφύγει ανοδικά πάνω από τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 2225 μονάδων.

Μάλιστα η παρατεινόμενη αυτή ανοδική δυσπραγία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το Δείκτη προς το “μαξιλάρι” στήριξης των 2094 - 2071 - 2050 μονάδων, όπου και θα κριθεί κατά μεγάλο ποσοστό η περαιτέρω μεσοπρόθεσμη πορεία του. Έντονη ανατροπή στο υπάρχον σκηνικό θα δημιουργηθεί μόνο εάν ο δείκτης “γεμίσει” ανοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών το ισχυρό καθοδικό candlestick της 8ης Δεκεμβρίου (2331 - 2176 ), κίνηση η οποία θα τον οδηγήσει προς το μέσο των “Quadrant Lines” της πρόσφατης καθοδικής κίνησης που οριοθετείται στις 2300 μονάδες.

Τέλος αρνητικοί παραμένουν ως προς το βραχυπρόθεσμο πεδίο οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες παρά την έντονη “oversold” κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα".

Όσον αφορά τον FTSE ο κ. Μάνθος επισημαίνει ότι ο εν λόγω δείκτης απομακρύνεται επικίνδυνα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1129 μονάδων και αν συνεχίσει έτσι θα βάλει σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.

Εξαιρετικά “προβληματική” κρίνεται και η τεχνική εικόνα του ΟΠΑΠ που έχασε την στήριξη των 15,20 ευρώ και αν χάσει και αυτή των 14,60 ευρώ, βάζει σε “υποψηφιότητα δοκιμασίας” την στήριξη των 13,50 ευρώ, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στην ζώνη 11,00 – 10,50 ευρώ.

Μακάρι η επικείμενη αξιολόγηση της Moody’s να είχε δημοσιευθεί ήδη (η οποία σημειωτέον αξιολογεί την ελληνική οικονομία με Α1, όταν έχει ως κατώτερες βαθμίδες τις Α2 και Α3, πριν την Baa1) προκειμένου η Ελληνική Κυβέρνηση να μην χρειάζεται πλέον να αντικρούει αρνητικά δημοσιεύματα σε καθημερινή βάση, αλλά να μπορέσει να παρουσιάσει και να προωθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που επεξεργάζεται, προκειμένου και εμπράκτως να αποδείξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ότι η Ελλάδα ούτε θα πτωχεύσει, αλλά ούτε και θα προσφύγει στο ΔΝΤ, υποστηρίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο αναλυτής της Solidus Sec. επισημαίνει ότι εν μέσω εορταστικής ραστώνης υπολειτουργούν συναλλακτικά οι διεθνείς Αγορές και αυτό έχει αντίκτυπο και στις συναλλαγές που διαπράττονται και στο Χ.Α., ενώ δεν αποκλείει μέσα στον Ιανουάριο το spread να περάσει τις 300 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα, ο τίτλος του ΟΠΑΠ αφήνει τον μεγαλύτερο τεχνικό προβληματισμό από το σύνολο των μετοχών του 20αρη, καθώς απέχει εντυπωσιακά από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών που εντοπίζεται στα 24,28 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτική συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, με άκρως υποτονικές συναλλαγές. Τα συμβόλαια του FTSE με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4776, τιμή εκκαθάρισης 1074,5) κινήθηκαν μεταξύ 1071,5 και 1104,75 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (10000 ΟΤΕ, 43200 Πειραιώς, 27800 Κύπρου, 57800 MIG, 6000 Frigoglass), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1089), Alpha Bank (950), ΟΤΕ (100), MPB (237), Eurobank (507), Πειραιώς (482), ΔΕΗ (170), MIG (115), ΟΠΑΠ (1285), Αγροτική (1191), Ταχ. Ταμιευτήριο (251), ΓΕΚ (208).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΔΕΗ 12853 τεμ.

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Alpha Bank (5013820 τεμ.), Εθνική (6146362 τεμ.), Eurobank (8859257 τεμ.), Κύπρου (5433776 τεμ.), Jumbo (6175482 τεμ.), Πειραιώς (7242962 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v