Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τη φόρα της… αδράνειας

Για τις 9 στις 10 μετοχές η μεθαυριανή αργία έχει ξεκινήσει από σήμερα. Με τζίρο κεντρικού περιπτέρου το ΧΑ λειτουργεί με την φορά της… αδράνειας. Μεμονωμένα πακέτα και γυρίσματα κρατούν ενεργούς τους λιγοστούς παίκτες.

Για αρνητική επίδοση συναλλαγών «πηγαίνει» η συνεδρίαση. Με μόλις 7,5 εκατ. ευρώ (στις 11.05) από τα οποία σχεδόν τα μισά είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής και της Alapis η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς ΔΕΝ… περιποιεί τιμή ακόμη και για ένα κατ΄ ευφημισμό «αναπτυγμένο χρηματιστήριο».

Οι βασικοί δείκτες κινούνται με τη…λογική της αδράνειας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ παραμένει εκτός παιδιάς. Προφανώς η καλοκαιρία των ημερών κρατά σε διακοπές παίκτες και ενεργούς παράγοντες της αγοράς.

Με υψηλό ημέρας ακριβώς στις 2.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται (;) σε ένα στενό εύρος 12-14 μονάδων, ενώ μικρότερη είναι η διακύμανση για τον FTSE 20, που παραμένει κοντά στις 1.125 μονάδες.

Λίγο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 18,06 ευρώ (με χαμηλό ημέρας στα 18,03 ευρώ) και διακύμανση 1,4% κάτι οι αυξημένες συναλλαγές στην Alapis (3,2 εκατ. τεμάχια),ο υψηλός τζίρος και η απόδοση 6,7% της Proton Bank (για προφανείς λόγους), η διάθεση αναμονής στον ΟΠΑΠ (15,42 ευρώ) είναι ελάχιστα που κρατούν ενεργή την αγορά.

Από τον 20άρη άξιες αναφορές συναλλαγές πραγματοποιούνταν στα Ελληνικά Πετρέλαια (7,81 ευρώ), Μυτιληναίο (4,96 ευρώ), Motor Oil (10,30 ευρώ). Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση η μετοχή της Μετκα διαμορφώνεται στα 9,42 ευρώ, των ΕΧΑΕ στα 7,25 ευρώ, της Jumbo στα 8,60 ευρώ.

Μετά από 40 λεπτά συνεδρίασης σε περίπου 85 μετοχές είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές-πράξεις με 38 τίτλους να κινούνται ανοδικά.

Με αξία συναλλαγών να ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ χρήζουν αναφοράς η προνομιούχος της Μηχανικής στα 0,94 ευρώ, της Lavipharm στα 0,92 ευρώ, των Ευρωσυμβούλων στα 2,92 ευρώ, της Γενικής στα 0,73 ευρώ.

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων και ακόμη ελάχιστων περιπτώσεων στο ΧΑ δίνεται η εικόνα αγοράς που η…αργία έχει έρθει νωρίτερα από αυτήν της Παρασκευής. Α! και της αυριανής ημιαργίας, οπότε φανταζόμεθα το μόνο αξιοπερίεργο θα είναι τα συνήθη «γυρίσματα θέσεων» και τα «πακέτα διαμόρφωσης υπεραξιών-καλύτερης αποτίμησης» της τελευταίας στιγμής. Εστω και αυτά…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v