Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά την άμυνα, η επίθεση…

Η πρώτη επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς με τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει το "όριο" των 2.300 μονάδων. Στις 1.190 ο 20άρης με αιχμή τις τράπεζες και ισχυρή την Alpha Bank (1%). Κέρδη για ΜIG (4,39%), MYΤΙΛ (2,65%),

Ψύχραιμα και με αρκετές οργανωμένες άμυνες «κρατά» μέχρι τώρα η αγορά. Οι βασικοί δείκτες μετά την αρχική αναμενόμενη υποχώρηση τους αντέδρασαν σταδιακά υψηλότερα μαζεύοντας τις απώλειες τους σε σημαντικό βαθμό.

Ετσι ο Γενικός Δείκτης από τις 2.260 μονάδες βρέθηκε μετά από 50 συνεδρίασης σχεδόν στα ίσα των 2.277 μονάδων, ενώ κάτι ανάλογο σημειώθηκε και για τον FTSE 20, που κυμαίνεται στις 1.175 μονάδες.

Μάλιστα το «γύρισμα» των βασικών δεικτών στο…πράσινο γύρω στις 11:20 περιόρισε τις πωλήσεις, ενίσχυσε την πλευρά των βραχυπρόθεσμων αγοραστών οι οποίοι σταδιακά ώθησαν λ.χ την Εθνική Τράπεζα στα 19,1-19,2 ευρώ (-0,8%).

Από την άλλη ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular, Coca Cola Hellenic 3Ε και άλλες δυνάμεις του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αντέδρασαν υψηλότερα εξισορροπώντας σε μεγάλο βαθμό την αρχική πίεση σε αυτή την κατηγορία εισηγμένων.

Αναμφίβολα η συνδρομή του ΟΠΑΠ θα πρέπει να θεωρηθεί καθοριστική για την βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE 20, καθώς η μετοχή του Οργανισμού έπιανε τα 15,4-15,5 ευρώ . Ακολούθησε μετά από σχεδόν μία ώρα συνεδρίασης η μετοχή της Alpha Bank στα 8,88 ευρώ, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονταν η τάση της Κύπρου προς τα 5,2-5,3 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών ακόμη και στην δύσκολη αρχή της συνεδρίασης μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, καθώς μετοχές σηματωροί της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης είτε δεν δέχθηκαν υπερβάλλουσα προσφορά είτε είχαν μεμονωμένους αγοραστές.

Ενδεικτική- λόγω της συγκυρίας, θεωρούμε λ.χ. την περίπτωση της Ελφίκο (για ευνόητους λόγους), της Alapis αλλά και συγκεκριμένων τίτλων αυτής της κατηγορία. 0,81 ευρώ η μετοχή της Ελφίκο, στα 0,57 ευρώ της Alapis δίνοντας έναν…χρηστικό τόνο στο παιχνίδι.

Στις 11:30 η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνονταν στο 2 προς 1 με τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.300 μονάδες και τον 20άρη κοντά στις 1.190 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v