Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιμέτωπο με τις…"απειλές" Stark το ΧΑ

Αντιμέτωπο και πάλι με τις…απειλές των ξένων το ΧΑ μετά την ισχυρή αντίδραση της Τρίτης. Σε αναζήτηση κατ΄αρχήν- στηρίξεων και διαμόρφωσης αμυνών, ενώ ισχυροί παίκτες «μαζεύουν» σε φάσεις διόρθωσης της αγοράς.

Ξανά στα δύσκολα (όχι δηλαδή, πως μας είχαν λείψει για πολύ ) με το ΧΑ να καλείται να διαχειριστεί ακόμη μία… επίθεση των ξένων. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση και μετά την δυναμική αντίδραση της Τρίτης που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 2.277 και τον FTSE 20 στις 1.173 μονάδες.

Αυτή την φορά η κίνηση των ξένων- σε μία φάση σχετικής αποκλιμάκωσης των spreads του 10ετούς ομολόγου ήρθε δια στόματος του Juergen Stark μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ .

Το ότι η «απειλή- προειδοποίηση» έγινε από τον συγκεκριμένο παράγοντα, στην ιταλική οικονομική εφημερίδα 24 Ore και…πριμοδοτήθηκε κυρίως από αγγλικά ΜΜΕ (…νισάφι πια αυτή η εμμονή τους με το Ευρώ) στην αρχή ενός μήνα που η Ελλάδα θα κληθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου δανεισμού της απλά αποτελούν ψηφίδες μίας όλο και πιο ευδιάκριτης εικόνας.

Ενδεχομένως αυτό να είναι χρήσιμο, μέσα στην γενικότερα αρνητική αντιμετώπιση της οικονομίας (δικαιολογημένα σε μέγιστο βαθμό, για να μην ξεχνιόμαστε….) καθώς δίνει στους παίκτες μεγαλύτερη ευχέρεια κατανόησης του παιχνιδιού, των συνθηκών που επικρατούν και κυρίως της προσαρμογής μας σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον.

Εχουμε λοιπόν την ετεροχρονισμένη αντίδραση στις 5/1 που αν μη τι άλλο απομάκρυναν αρκετά τον FTSE 20 από τα χαμηλά των 1.058,7 μονάδων (στις 9/12) διαμορφώνοντας μία ευρύτερη περιοχή στήριξης για την δύσκολη συνέχεια.

Από το τελευταίο χαμηλό των 1.081-1.088 μονάδων η αγορά μπορεί να «διαχειριστεί» και αυτή την ρευστή κατάσταση, μετά τα χθεσινά δεδομένα, με κύριο μέλημα των παικτών την συντήρηση δυνάμεων σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Το γεγονός, πως στη συνεδρίαση της Τρίτης ενεργοποιήθηκε τουλάχιστον ένας ισχυρός ξένος παίκτης (πολλοί αναφέρονταν στην Morgan Stanley) αποτελεί ένδειξη της τακτικής που ακολουθούν ορισμένοι γεροί παίκτες. Σε χαμηλές- κατά την εκτίμηση τους- τιμές βγαίνουν και μαζεύουν θέσεις- μεγάλο μέρος των οποίων μπορεί να ρευστοποιούν στις επόμενες αντιδράσεις. Ωστόσο ένα ικανό μερίδιο το διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους και από αυτή την άποψη είμαστε περίεργοι να δούμε τα ποσοστά συμμετοχής των ξένων στο τέλος Ιανουαρίου.

Στην αρχή της συνεδρίασης λογικά θα πρέπει να αναζητηθούν στηρίξεις και άμυνες λ.χ υψηλότερα των 17,8-18,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και όχι χαμηλότερα των 2.640 μονάδων (πλήθος τοπικών χαμηλών γύρω από τις 2.630-2.640 στις 29/12-5/1) για τον τραπεζικό κλάδο.

Εάν επαληθευθεί τεχνικά αυτή η προσέγγιση ενδέχεται στη συνέχεια οι εν δυνάμει αγοραστές να βγουν λίγο υψηλότερα συνεκτιμώντας πως για να μεταβληθεί η τάση της Εθνικής η μετοχή θα πρέπει να υπερβεί πειστικά τα 20,5 ευρώ (τουλάχιστον).

Προσώρας χρήζουν προσοχής τα νώτα μας, καθώς στην προχθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε αξιόλογη δραστηριότητα στα μεσαιό-μικρά ενώ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις από τον όμιλο Λαυρεντιάδη «πήρε μπροστά» ένα μέρος της καλούμενης περιφέρειας.

Από αυτή την άποψη βραχυπρόθεσμα θεωρούμε σημαντική την περιοχή στήριξης πέριξ των 1.060 μονάδων για τον 20άρη, ενώ συνεκτιμάμε την προσέγγιση Ζαφείρη Σταθόπουλου-Ιεροκλή Καπογιάννη (που ποντάρει το…έξυπνο χρήμα το 2010) και βραχυ-μεσοπρόθεσμα την προειδοποίηση των FT.Com «περιμένοντας την…αρκούδα».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v