Ζόρικα... τα πράγματα στη Σοφοκλέους

Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις για τη Σοφοκλέους, που πλησιάζει επικίνδυνα την "γραμμή άμυνας" στις 2.114 μ., καθοδική διάσπαση της οποίας ίσως εντείνει τις πωλήσεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Απώλειες "μετρά" από την αρχή του χρόνου το ΧΑ, μετά και το αρνητικό κατά 2,32% της Παρασκευής.

Χάνοντας τις 2.180-2.150 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον προς τις 2.114 μονάδες, περιοχή που από μερίδα αναλυτών θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Εάν στις επόμενες συνεδριάσεις δεν αντιδράσει η αγορά, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης, κάτι που εκτιμάται πως θα ενεργοποιούσε προγράμματα πωλήσεων από διαχειριστές βραχυπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

Στην γραμμή τάσης (από τα χαμηλά 6-9 Μαρτίου μέχρι σήμερα) ο Γενικός Δείκτης έχει βρει στήριξη πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, στην περιοχή των 2.150 μονάδων. Κατά την εκτίμηση των αναλυτών, με τις 2.114 μονάδες, αποτελούν τις τελευταίες γραμμές άμυνας του ΧΑ.

Την ίδια περίοδο βροχή πέφτουν τα στοιχήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη για το εάν θα καταφέρει τελικά η Ελλάδα να πάρει μέσα Φεβρουαρίου το κοινοτικό "πράσινο φως" για το Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης.

Ανάλογες είναι οι κινήσεις, που γίνονται ή προγραμματίζονται και από παίκτες του ΧΑ. Αρκετοί είναι αυτοί, που ενισχύουν τις θέσεις "πώλησης" τους στην αγορά Παραγώγων προσβλέποντας σε υποχώρηση του Ftse20 ενδεχομένως χαμηλότερα και των 1.000 μονάδων.

Πολλοί είναι όμως αυτοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι η χώρα μας θα πάρει την έγκριση χωρίς να χρειαστεί να δεσμευτεί για επιπλέον μέτρα κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά το χρηματιστήριο.

Όμως το πρόβλημα έγκειται στην Εθνική, που μόνο τις τελευταίες συνεδριάσεις υποχώρησε στα 16,71 από τα 20,8 ευρώ παρασύροντας χαμηλότερα τόσο τον Γενικό Δείκτη όσο τον FT20. Χαμηλότερα των 16,6 ευρώ η τεχνική εικόνα της Εθνικής "κινδυνεύει" να χαλάσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυξημένες και οι συναλλαγές (πωλήσεις) χωρίς να υπάρχει ανάλογη ζήτηση για τη μετοχή που υποχώρησε στα χαμηλά 50 ημερών δημιουργώντας επιφυλάξεις στην αγορά. Φήμες φέρνουν την Εκκλησία της Ελλάδος να είναι ο βασικότερος πωλητής, στην προσπάθεια της να αντλήσει ρευστότητα.

Σημειωτέον η ΕτΕ συμμετέχει με περίπου 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πίεσε για την διανομή μερίσματος. Η μετοχή της Εθνικής διόρθωσε 19% από τα υψηλά 7ημέρου, περίπου όσο και η Alpha Bank, ενώ για την Πειραιώς σημειώθηκε νέα χαμηλή τιμή στα 7,46 ευρώ.

Παράλληλα η φημολογία, που αναπτύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μετοχοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έφερε στο προσκήνιο επίδοξους ενδιαφερόμενους για στρατηγική συνεργασία και τράπεζες, που έχουν μικρότερη ανάγκη για συνεργασία. Ισχυρά πλεονεκτήματα του ΤΤ η υγιής κεφαλαιακή βάση, η σχέση καταθέσεων-δανείων που θα ενίσχυαν όποια τράπεζα κατάφερνε να εξασφαλίσει πρόσβαση στα στοιχεία ενεργητικού.

Σύμφωνα με την φημολογία των ημερών Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εξελίξεις, αν και επίσημα οι δύο όμιλοι δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες.

Η παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης μπορεί να έφερε στο προσκήνιο την προοπτική μετοχοποιήσεων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Δεδομένης δε της επενδυτικής…άπνοιας ένα μέρος της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μετακυλήθηκε σε μετοχές του ΟΠΑΠ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΕΥΔΑΠ κ.α. από την ίδια κατηγορία. Ωστόσο στη συνεδρίαση της Παρασκευής με την υποχώρηση της αγοράς στην περιοχή των 2.150 μονάδων αναδείχθηκε η "γύμνια" του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Κλειδί παραμένει η στάση των ξένων, που μέσα σε ένα μήνα, τον Δεκέμβριο ρευστοποίησαν το 30% των θέσεων που έχτιζαν όλη την χρονιά. Το 2009 μπορεί να έκλεισε με εισροές 980 εκατ. ευρώ (από το εξωτερικό) ωστόσο το ξεπούλημα του τελευταίου διμήνου παραπέμπει σε εσπευσμένη κατοχύρωση θέσεων. Κάτι είχαν…μυριστεί οι ξένοι και την… έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.

Τώρα μεταθέτουν τις όποιες κινήσεις τους σε ορίζοντα ΠΣ&Α, προς τα μέσα Φεβρουαρίου, συσχετίζουν την τακτική τους στο ΧΠΑ με τις κρίσιμες ημερομηνίες που το περίφημο αυτό Πρόγραμμα θα παίρνει είτε προέγκριση, είτε την τελική γνωμάτευση των ευρωπαίων.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν οι Κοινοτικοί θα δώσουν το "πράσινο φως" (για το οποίο εμφανίζεται αισιόδοξος ο Γ. Παπανδρέου) με ή χωρίς δεσμεύσεις για τη λήψη νέων μέτρων. Σε αυτό το ενδεχόμενο το παιχνίδι θα σκληρύνει περισσότερο με τις short θέσεις να ποντάρουν σε διόρθωση κάτω και από τις 1.000 μονάδες να φαντάζουν λογικότερο σενάριο.


---


Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Οι εισηγμένες μετοχές βρίσκεται πλέον αντιμέτωπες με ένα σημαντικό, αν όχι πρωτοφανές, discount αποτίμησης σε σχέση με τις ξένες αγορές αφού η αρνητική αυτονόμηση διανύει τον τρίτο μήνα κατά τον οποίο οι ξένοι δείκτες συνεχίζουν να κατακτούν υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Το επιχείρημα των αυξανόμενων κινδύνων των απαισιόδοξων αρχίζει να αποκτά βάση καθώς η Ελληνική αγορά χάνει το timing της ανόδου καθώς το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι σταθερά εστιασμένο στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το spread, τις δηλώσεις και την αποδοχή του Αναθεωρημένου προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεχομένως ο βαθμός απαισιοδοξίας που επικρατεί εντός και εκτός των τειχών για το σύνολο των αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο την οποιαδήποτε επένδυση σε Ελληνικές μετοχές και ομόλογα να αποτελεί και την κυριότερη ευκαιρία σε μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης που δεν θα μεταβληθεί σε θετική αλλά θα γίνει απλώς ουδέτερη.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο διατηρούμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία αφού η προεξόφληση πολλών αρνητικών νέων είναι ήδη εντός των τιμών των ομολόγων περιορίζοντας τα περιθώρια υποχώρησης.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι φορτισμένη σε ότι αφορά την εγχώρια δράση από την απόφαση της Ε.Ε. αναφορικά με το πρόγραμμα σταθερότητας ενώ σε ότι αφορά το εξωτερικό η συνέχιση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων (19/01 Citygroup, IBM, 20/01 Wells Fargo, Morgan Stanley, Bank of America, 21/1 Google, Goldman Sachs, 22/1 General Electric) θα δώσει υλικό νέων στις αγορές αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το outlook του 2010 περιέχει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρά το «σοκ» της διαδοχικής διάσπασης των κινητών μέσων όρων των 200 και 30 ημερών με μία συνεδρίαση (Τρίτη, -5%) και τα σήματα πώλησης που ενεργοποιήθηκαν διατήρησε έστω και οριακά το σήμα αγορών από τον MACD το οποίο αναιρείται σε κλείσιμο κάτω από τις 2.100 μονάδες.

Οι 2.100 μονάδες αποτελούν και την θεωρητική στήριξη της αγοράς καθώς η διάσπαση τους θα βάλει για αρκετό καιρό το σενάριο των 2.600 μονάδων στο περιθώριο αφού πιθανότατα θα εντείνει την διάθεση ρευστοποιήσεων μέχρι την επόμενη στήριξη η οποία τοποθετείται στην περιοχή των 1.870 μονάδων.

Σε εβδομαδιαίο διάγραμμα οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες, δείγμα των πολύ σφιχτών ισορροπιών που διακυβεύονται τεχνικά. Συμπερασματικά όσο διατηρούνται οι 2.100 μονάδες το σενάριο των 2.600 μονάδων παραμένει σε ισχύ και ο βαθμός των τοποθετήσεων στην αγορά αυξημένος.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε ότι όσο μια στήριξη δοκιμάζεται μειώνεται η αντοχή της και ως εκ τούτου έχουμε θέσει το εν λόγω επίπεδο ως το σημείο περικοπής ζημιών και της αύξησης της ρευστότητας μας για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μιας νέας υποχωρησης".
 
---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.144,56 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 7,86%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 9,84%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 6,66%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,86% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισε ο κλάδος των Τραπεζών, χαμηλότερα 13,11%, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες με πτώση 9,49%, της Υγείας υποχώρησε κατά 9,1% ενώ σημαντικές απώλειες εμφάνισε επίσης ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχής(9,1%). Σημειώνεται ότι κανένας κλάδος δεν έκλεισε με κέρδη.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τέξαπρετ (ΚΟ) ( 81,82%), Ελφίκο (52,58%), Βαρβαρέσος (33,33%), Interfish Ιχθ/γειες (24,14%), Φίντεξπορτ (21,62%), Λανακάμ (21,36%), Plias (20%), Kεπένου Μύλοι (16,47%), Κλωστ. Ναυπάκτου (13,89%) και Εκτέρ (13,51%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Εθνική Τράπεζα (-16,95%), Νεώριον (-16,67%), Κούμπας (-15,79%), Jumbo (-15,57%), Ζάμπα (-15,57%), Αττι-κατ (-13,95%), Κλουκίνας- Λάππας (-13,87%), Cyclon (-13,75%), Καρδασιλάρης (-13,64%), Proton Bank(-13,24%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v