Aκραίες διακυμάνσεις στη Σοφοκλέους

Εκτροχιασμός στην Wall και σενάρια διάσωσης της Ελλάδας μέσω ΕΕ δημιουργούν ασφυκτική πίεση στις αγορές ομολόγων και μετοχών. Στα ύψη η μεταβλητότητα για ακόμη μία συνεδρίαση με το ΧΑ γύρω από τις 2.000.

Ο εκτροχιασμός εχθές το βράδυ της Wall φοβίζει εξίσου με τους τριγμούς, που προκαλούν στην Ευρωζώνη οι πιέσεις στις αγορές ελληνικών, πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων.

Το ενδεχόμενο όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, μέσω του ΄΄πολέμου΄΄ που διεξάγεται σε βάρος αδύναμων αγορών της γηραιάς ηπείρου θα μπορούσε να λάβει ευρύτερες διαστάσεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση, με πρωτοφανή μεταβλητότητα και ακραίες διακυμάνσεις, οι βασικοί δείκτες όσο και αν διαβάζεται παράδοξο τα ΄΄κατάφεραν΄΄ .

Η αντίδραση του FΤ 20 από τα επίπεδα των 950-970 μονάδων θεωρείτο απαραίτητη προυπόθεση για να μην υποχωρήσει άμεσα και σε κλίμα πανικού το ΧΑ προς σημαντικά χαμηλότερες περιοχές. Ο 20άρης από τον πυθμένα των 967 μονάδων αντέδρασε- όπως αντέδρασε, έστω- για να διαμορφωθεί τελικά στις 998 μονάδες. Με τους δείκτες να εναλλάσσονται δώδεκα φορές, όπως σημείωνε και ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο του.

Ηταν εμφανές, πάντως από την ώρα που… διέρρευσε το δημοσίευμα της Le Monde πως σε κοινοτικό επίπεδο διαμορφώνονταν ένα κλίμα (απρόθυμης) διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ (σύμφωνα με τους Financial Times που δίνουν τα…ρέστα τους με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο).

Σε κεντρικό θέμα του euro2day γίνεται αναφορά για ΄΄σήμα στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ΄΄ ενώ αντικρουόμενες είναι από εχθές το βράδυ οι προσεγγίσεις, αναλύσεις και απόψεις στον εξειδικευμένο γερμανικό και γαλλικό τύπο. Ο γερμανογαλλικός άξονας είναι ο ένας πόλος, που πιέζεται από τους αγγλοαμερικάνους να αναλάβει το κόστος διάσωσης των ασθενέστερων της Ευρώπης.

Σε αυτή την φάση έχει στοχοποιηθεί η χώρα μας, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για Πορτογαλία και Ισπανία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα λέγαμε, πως το ενδεχόμενο αντίδρασης του ΧΑ θα συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες και θα εμμέναμε στον τελευταίο στόχο μας της προσέγγισης των 2.180 μονάδων.

Με αιχμή τις τράπεζες βέβαια, που κατάφεραν να ΄΄κλείσουν΄΄ στις 2.202 μονάδες με την Εθνική στα 15,25 ευρώ αλλά πολύτιμες βοήθειες από Κύπρου 4,48 ευρώ), Alpha Bank (6,48 ευρώ) και λιγότερο Αγροτική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ακόμη μετρημένες δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εάν δεν…εκτροχιάζονταν η Wall θα ποντάραμε με περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης των βασικών δεικτών του ΧΑ, από τη στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώθηκε-έστω και έτσι όπως επιτεύχθηκε- η ευρύτερη περιοχή των 950-970 μονάδων για τον Ftse20.

Παράλληλα η εκ νέου προσπάθεια υπέρβασης των 2.000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη (υψηλό στις 2.009 μονάδες) ΄σε συνδυασμό με το δεύτερο συνεχόμενο ΄΄κλείσιμο΄΄ του χαμηλότερα αυτής της ζώνης καθιστά εξαιρετικά εύθραυστη την βραχυπρόθεσμη τάση. Παρά το ότι εχθές διαμορφώθηκε τελικά στις 1985,86 δηλαδή υψηλότερα από τις 1.972,93 της Τετάρτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v