Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν από το Davos ότι η Ελλάδα, στην εσχάτη των περιπτώσεων, θα λάβει έκτακτη στήριξη, αναφέρουν οι "FT". "Δεν υπάρχει τρόπος", λέει ο Almunia, διαφωνεί ο Issing. 

Σήμα στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να επιτρέψει να διακυβεύσουν την ευρωζώνη τα διογκούμενα προβλήματα των χρεών της Αθήνας, όσο κι αν η Γερμανία και η Γαλλία διασκέδασαν τις φήμες ότι ήδη έχει μορφοποιηθεί πρόγραμμα έκτακτης διάσωσης.

"Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οι οικονομικές πολιτικές δεν είναι μόνο ζήτημα εθνικής ανησυχίας αλλά και ευρωπαϊκής ανησυχίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Jose-Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το πρώτο θέμα των "Financial Times".

Σε νεότερο δημοσίευμα, το πρακτορείο Reuters επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος δήλωσε ότι. ενώ επίσημα η "γραμμή" της Ε.Ε. είναι οι πιέσεις προς την Αθήνα για ευθυγράμμιση με τους στόχους του ΠΣΑ, υπάρχουν "ανεπίσημες συζητήσεις" για ενδεχόμενη διάσωση.  

Με βάση δημοσίευμα του Reuters, νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων κ. Joaquin Almunia στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Davos.

Όπως προσδιόρισαν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους "F.T.", η Ελλάδα στην εσχάτη των περιπτώσεων θα λάβει έκτακτη στήριξη με μια επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Κομισιόν, αλλά όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι χώρες της ευρωζώνης και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πρόθυμες να αποκαλύψουν πώς ακριβώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα, φοβούμενες ότι κάτι τέτοιο θα χαλάρωνε τις πιέσεις στην Αθήνα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Η άμεση προτεραιότητα της Αθήνας είναι να δείξει ότι είναι σοβαρή η προσπάθεια να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να βελτιώσει την εισπρακτική πολιτική, να δημοσιοποιεί αξιόπιστες στατιστικές ανακοινώσεις και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, τονίζουν αξιωματούχοι.

"Η Ελλάδα πρέπει να τα ξεμπλέξει μόνη της, αυτό είναι το ζήτημα", δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης στους "Financial Times".

Ο κ. Barroso είπε ότι "ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τη χώρα είναι να σεβαστεί η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης".

Στον ίδιο τόνο ήταν και το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού κ. Jose-Luis Rodriguez Zapatero, που δήλωσε: "Το κλαμπ του ευρώ είναι μια ισχυρή κοινότητα με δυνατούς δεσμούς και αμοιβαία υποστήριξη. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό".

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ κλιμακωνόταν η νευρικότητα για την Ελλάδα στις αγορές, οδηγώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ψηλά έως το 7,25%, δηλαδή κοντά σε αυτές της Ουγγαρίας, μιας χώρας που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και την οποία διέσωσαν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ το 2008.

*** Ανεπίσημες" συζητήσεις για διάσωση της Ελλάδας

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα είναι να συνεχίζει να πιέζει σκληρά τη χώρα για μείωση του ελλείμματος και δεν γίνονται επίσημες συνομιλίες ή προετοιμασίες από κανέναν ευρωπαϊκό θεσμό για οικονομική βοήθεια προς αυτήν, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο πρακτορείο Reuters.

Αμέσως όμως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενδεχομένως ανεπίσημα να διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το τι θα γίνει στην περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο. "Εάν υποθέσουμε πως γίνονται κάποιες συνομιλίες, αυτές έχουν ανεπίσημη μορφή και είναι μάλλον θεωρητικής φύσης", δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

"Όμως, δεν υπάρχει εντολή σε κανέναν, ούτε στο Eurogroup, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στην Κομισιόν, για επεξεργασία σχεδίου διάσωσης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι' αυτό", συνέχισε.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως "κάποιοι ηγέτες της Ε.Ε. ενδέχεται να ζητήσουν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου".


*** Παπακωνσταντίνου: Άγνοια για κοινοτική βοήθεια


Άγνοια για το ενδεχόμενο κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σήμερα Παρασκευή στο Bloomberg, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μειώσει το έλλειμμά της.

Ερωτώμενος για τις πιέσεις που δέχεται η χώρα στην αγορά ομολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η μεγάλη ζήτηση που είχε η έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ εκτίμησε πως τα spreads θα μειωθούν καθώς θα εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά στην ύπαρξη ενός σχεδίου Β, ο υπουργός τόνισε πως "δεν βοηθά να μιλάμε γι’ αυτό", υπογραμμίζοντας ότι αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στο μέτωπο των δαπανών.


*** Αλμούνια: "Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει"

Η διάσωση της Ελλάδας δεν είναι θεσμικά δυνατή και δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

Σημείωσε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένα σχέδια για την Ελλάδα, αλλά την επόμενη εβδομάδα θα προβεί στις προγραμματισμένες συστάσεις του για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια,  δεν υπάρχει σχέδιο Β για το ελληνικό χρέος, μόνο σχέδιο Α, το οποίο είναι η δημοσιονομική προσαρμογή.

O ίδιος διευκρίνισε πως οι συστάσεις της Κομισιόν για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα απέχουν πολύ από το σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα.

*** Issing: Διάσωση της Ελλάδας θα πλήξει το ευρώ


Ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποδυναμώσει το ευρώ, σύμφωνα με τον πρώην κορυφαίο οικονομολόγο της ΕΚΤ και νυν οικονομικό σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης, κ. Otmar Issing.

Σε άρθρο του στη "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο κ. Issing υπογραμμίζει ότι κάθε χώρα της ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για να διαχειριστεί τα χρέη της. "Τίποτε δεν θα έπληττε περισσότερο το ευρώ αλλά και την υπόληψη της ευρωζώνης ως νομισματικής ένωσης από την κατάρρευση μιας βασικής αρχής. Εάν πέσει το οχυρό της μη παρέμβασης, τότε όλα θα καταρρεύσουν. Η ελληνική ασθένεια θα εξαπλωθεί". Αυτό τόνισε ο κ. Issing.


*** Βρετανία: Δεν θα συμμετάσχουμε σε ελληνική διάσωση

Η διάσωση της Ελλάδας είναι καθήκον της ευρωζώνης και όχι του συνόλου της Ε.Ε., τόνισε στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας κ. Alistair Darling, όπως σημειώνουν οι "F.T.".

Ο κ. Darling ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι "η ευρωζώνη έχει τη βασική υποχρέωση για ό,τι συμβεί. Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε". Πρόσθεσε, δε, ότι "είναι προς το συμφέρον της ευρωζώνης να παράσχει όποια βοήθεια χρειάζεται".

*** Γαλλία: "Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης στην ευρωζώνη"

Μιλώντας στην τηλεόραση του CNBC, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde δήλωσε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για δημοσιονομική σταθερότητα και δεν μπορούν να διασωθούν από άλλο κράτος-μέλος.

Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί πως η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η κ. Lagarde δήλωσε ότι "η ευρωζώνη είναι μοναδική νομισματική περιοχή. Οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος-μέλος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, δεν είναι μόνο του. Είμαστε από κοινού υπεύθυνοι για το κάθε κράτος-μέλος".

"Η ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που μας κρατά ενωμένους. Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου. Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης και πρέπει να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας", τόνισε.

*** Γερμανία: "Δεν υπάρχει ανάγκη συζήτησης για διάσωση της Ελλάδας"

Δεν υπάρχει λόγος συναγερμού για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και η πώληση ομολόγων στην οποία προέβη η χώρα απέδειξε πως συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τη Γερμανία να συζητήσει πιθανά μέτρα διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας πως είναι θέμα της χώρας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

*** Κομισιόν: "Ανεδαφικά" τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

"Τελείως ανεδαφικά" χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Amelia Torres, τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ερωτηθείσα εάν η χώρα θα μπορούσε να φύγει από την περιοχή του ενιαίου νομίσματος λόγω των προβλημάτων με το χρέος της, η κ. Torres δήλωσε ότι "δεν θα αρχίσουμε να μιλάμε για πράγματα τα οποία είναι τελείως ανεδαφικά".


* Οι συνεντεύξεις του κ. Γ. Παπανδρέου στα διεθνή ΜΜΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v