Σοφοκλέους: Αγοραστές... μόνοι, ψάχνουν!

Τα θετικά σινιάλα από το Davos και η σούπερ - έκπληξη από το αμερικανικό ΑΕΠ μεταστρέφουν το κλίμα στη Σοφοκλέους και επιτρέπουν στους αγοραστές να... σηκώσουν κεφάλι. Πάνω από τα 16 ευρώ η ΕΤΕ, πάνω από τα 7 η Alpha.

Συνεδρίαση εμφανώς πιο…φυσιολογική, αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Γενικό Δείκτη σταθερά πάνω από τις 2.000 μονάδες, τον FT 20 στην περιοχή των 1.010, τις τράπεζες να αντιδρούν κατά 1,7% με τη μετοχή της Εθνικής στα 15,4-15,67 ευρώ.

Με την αξία των συναλλαγών στα 105 εκατ. ευρώ, τζίρο που παραπέμπει σε μία μάλλον πιο… χειραγωγήσιμη συνεδρίαση, από τις οποίες 50 και πλέον εκατομμύρια έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής.

Πρόκειται όμως για συνεδρίαση με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, που σχετίζονται με την αγορά Παραγώγων, τον δανεισμό μετοχών και το ποσοστό πωλήσεων δανεικών τίτλων στο σύνολο του τζίρου εισηγμένων του FΤ 20.

Είναι ενδεικτικό, πως πριν από λίγο (13.50) ο 20άρης κυμαίνονταν στις 1.010 μονάδες (υποκείμενη αγορά) με το Συμβόλαιο του (για την άμεση σειρά λήξης) λίγο χαμηλότερα στις 1.007 μονάδες. Πρακτικά η απόκλιση/discount έχει ΄΄κλείσει΄΄ την τελευταία μισή-μία ώρα, ενώ αρκετές θέσεις αρχίζουν να ΄΄ανοίγονται΄΄ προς τις 1.040 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 1.040 μονάδων για τον FT 20 επαναφέρει τον δείκτη σε φορά προς την πρώτη ισχυρή αντίσταση των 1.070-1.080 μονάδων.
Αυτό όμως σε δεύτερη φάση.

Προσώρας παρατηρούμε, πως εχθές οι ανοιχτές πωλήσεις δανεισμένων μετοχών λ.χ στην Alpha Bank ο 13,7% του συνόλου, το περίπου 15% στη μετοχή του Marfin Investment Group.

Επίσης το σύνολο των δανεισμένων μετοχών ήταν-κλείσιμο 28/1- 10,9 εκατ. τεμάχια στην Εθνική Tράπεζα (έναντι 10,3 στις 26/1), 13,6 στη μετοχή της Eurobank (από 13,3 εκατ. τμχ), περί τα 9,6 στην Alpha Bank (από 9,7 ), στην Τράπεζα Πειραιώς 9,1 (από 8,7 ) ενώ σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της 26/1 διαμορφώνονταν για Coca Cola 3E (2,1 ), MIG (3,6), ΟΠΑΠ (1,1) και ΟΤΕ (1,9).

Πρακτικά από εχθές το μεσημέρι και μετά διαπιστώνεται μία πιο σώφρων τακτική από την πλευρά των πωλητών-παικτών που ενδεχομένως να σχετίζεται με την εκτίμηση τους πως το μεγαλύτερο μέρος της…ζημιάς έχει αφομοιωθεί γύρω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Σε αυτή την περίπτωση η προσέγγιση αυτή ΄΄κολλάει΄΄ με την εκτίμηση περί ανθεκτικότητας των 950-970 μονάδων για τον FΤ 20 και ευρείας ζώνης, που μπορεί έστω και πρόσκαιρα να ΄΄κρύβει΄΄ ανοδική αντίδραση. Θα δείξει, καθώς εάν συγκρίνουμε τα τρέχοντα στοιχεία ΄΄ανοιχτών θέσεων΄΄ και ΄΄δανεισμένων μετοχών΄΄ με αυτά των χαμηλών πέρυσι τον Μάρτιο (6-9/3 με τον ΓΔ στις 1.450 μον.) διαπιστώνονται αξιοπρόσεκτες διαφοροποιήσεις.

Λόγου χάρη στον ΄΄πυθμένα΄΄ του Μαρτίου ΄09 το πλήθος των δανεισμένων μετοχών στην Εθνική Τράπεζα περιορίζονταν στα 2,7 εκατ. τεμάχια, περίπου όσο και στην Eurobank, ενώ στο 1,7 έφταναν οι δανεισμένες μετοχές της Alpha Bank.

Βέβαια στα περυσινά χαμηλά υπήρχε σχετικός περιορισμός στο short selling, οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία δεν ήταν τόσο οξυμένες ( και προβεβλημένες από τα διεθνή ΜΜΕ) ωστόσο αποτελεί ένδειξη του βαθμού αντασφάλισης ανοιχτών παικτών.

Σε αυτό το περιβάλλον η Alpha Bank με 6,17% σημειώνει τη μεγαλύτερη αντίδραση από τον κλάδο φτάνοντας τα 6,88 ευρώ. Στα 1,95 ευρώ η μετοχή του MIG, στα 6,15 της Eurobank. Η σχέση ανοδικών-καθοδικών μετοχών παραμένει σε ικανοποιητικό σημείο με 99 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v