Αποχαιρέτησε και τις 1600 μονάδες το ΧΑ!

Σε νέα χαμηλά 14 μηνών ο Γενικός Δείκτης, με τους πωλητές στις τράπεζες να επιμένουν, στέλνοντας τον κλαδικό δείκτη 4,5% χαμηλότερα. Αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά για ΟΤΕ, πτώση 6% για Πειραιώς. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το τελευταίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1600 μονάδων, αναφέρεται στην συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου 2009 (1578,63 μονάδες).

Και ενώ ο Δείκτης κινείται σε χαμηλά 14 μηνών, η εικόνα δεν είναι καλύτερη στους κυριότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι ο ΟΤΕ επί καθημερινής βάσεως καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, ο τίτλος της Alpha Bank κινείται σε αποτιμήσεις Μαρτίου 2009, η Eurobank επέστρεψε στις αρχές Απριλίου 2009 και η μετοχή της Πειραιώς σε χαμηλά 14μηνου.

Ασφαλώς και δεν είναι είδηση το γεγονός ότι το 92% του συνολικού τζίρου τα “απασχόλησε” ο 20αρης, ενώ μετά την σημερινή συνεδρίαση έδειξε να ξεκαθαρίζει η “μάχη” για την πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. υπέρ της Coca-Cola. Έτσι η πρώτη επτάδα διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,31 δισ), Εθνική (6,18 δισ), ΟΠΑΠ (4,12 δισ), ΟΤΕ (3,2 δισ), ΔΕΗ (2,9 δισ), Alpha Bank (2,49 δισ), Eurobank (2,44 δισ).

Μόνος διασωθείς τίτλος από τον “κατακόκκινο” FTSE αυτός της Intralot (+0,99%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-6,04%) και Alpha Bank (-5,28% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, αλλά και για Εθνική Ταχ. Ταμιευτήριο Eurobank, MIG που έκλεισαν και στο χαμηλό ημέρας.

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Μυτιληναίο, Αγροτική (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και Coca-Cola, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων δίνοντας σαν ενδοσυνεδριακή κορυφή τις 1642,57 μονάδες (10.48), όμως μετά τις 10.54 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1581,59 μονάδες (15.35) και έκλεισε στις 1582,22 με απώλειες 3,32%, ενώ ο τζίρος εξαιρετικά ισχνός μόλις και ξεπέρασε τα 113 εκατ. από τα οποία τα 10,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 46 ανοδικέ μετοχές έναντι 135 πτωτικών και 27 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 14,29%.

Το διεθνές κλίμα δείχνει αργά αλλά σταθερά να επιβαρύνεται και το Χ.Α. δείχνει ότι δεν μπορεί να βρει “εσωτερικούς” λόγους αισιοδοξίας.

Επιχειρηματικές κινήσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό φημολογούνται αλλά δεν φαίνονται, ο αναπτυξιακός νόμος πάει για Σεπτέμβριο (μαζί με τα χειμερινά σινεμά) και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κυοφορείται αλλά δεν αναγγέλλεται, πιθανότατα υπό τον φόβο νέων κοινωνικών αναταραχών (!).

Κυριαρχούν οι ανησυχίες για τις παρενέργειες του δημοσιονομικού προβλήματος και για το διογκούμενο απεργιακό κύμα.

Τα λίγα θετικά εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοινώνουν αυτές τις μέρες οι εισηγμένες, δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν την αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις περί τα δημοσιονομικά, την πορεία του ευρώ και τα προβλήματα δανεισμού Χωρών της Ευρωζώνης.

Οι εκθέσεις ξένων οίκων και εγχώριων ΑΧΕ παραμένουν αρνητικές για τον Τραπεζικό κλάδο και βέβαια η Αγορά δεν εννοεί ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες μετοχές εκτός των Τραπεζικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα επόμενο είναι η Αγορά να είναι πιο επιρρεπής στις αρνητικές ανακυκλούμενες ειδήσεις (και τα πλέον ευφάνταστα σενάρια δείχνουν απόλυτα λογικοφανή), ενώ αγνοεί επιδεικτικά τις λίγες θετικές.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση πολιτική βούληση και όχι ανέξοδες πολιτικές δηλώσεις που αποσκοπούν καθαρά στην δημιουργία βραχυπρόθεσμων εντυπώσεων.
Πρέπει οι Κυβερνώντες να εννοήσουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κωλυσιεργίας παραγωγής αποτελεσματικού πολιτικού έργου.

Η ύφεση που επικρατεί στην Αγορά απαιτεί την αποτελεσματικότερη δυνατή κάλυψη του αναπτυξιακού κενού από ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ώστε να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία.

Μέχρι τότε οι επαγγελματίες του χώρου συστήνουν απόλυτη επιφύλαξη, οι επενδυτές να διατηρούν ρευστότητα και να περιμένουν μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, προκειμένου να τοποθετηθούν σταδιακά σε μετοχές εταιρειών που δείχνουν αντοχή στην κρίση, ενώ ίσως πρέπει να εντάξουν στα “σχέδιά” τους το ενδεχόμενο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί προς τις 1500 μονάδες ή ακόμα και να δοκιμάσει την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1460 μονάδων.
Αυτά, διότι το πρόβλημα της κρίσης χρέους φαίνεται να επεκτείνεται και εκτός Ελλάδος και να μειώνει την “ορατότητα” των Αγορών.

Η καλή εικόνα των ισολογισμών από ομίλους με σημαντικό ειδικό βάρος (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Frigoglass, Jumbo) θα έπρεπε να αναστείλει την διάθεση πωλήσεων και σε ένα ιδανικό σενάριο να επαναφέρει το ενδιαφέρον στα θεμελιώδη των εταιρειών δημιουργώντας προϋποθέσεις μερικής αυτονόμησης στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δηλώνει απογοητευμένος ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς μείωσε σημαντικά τον αριθμό των τυχόν εναπομεινάντων “θαυμαστών” της Σοφοκλέους, που δείχνει αδύναμη να δώσει και την στοιχειώδη ανοδική διόρθωση, τουλάχιστον μέχρι το όριο των 1670 μονάδων όπου οι αγοραστές ίσως συναντούσαν αυξημένη προσφορά.

Ο αναλυτής της Πήγασος εκτιμά ότι οι μετοχές των Τραπεζών θα εξακολουθήσουν να διατηρούν τον κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης και με τόσο αδύναμο τον Τραπεζικό κλάδο αυτό δεν δείχνει θετικό για την Σοφοκλέους.

Η ψυχολογία της Αγοράς παραμένει ευμετάβλητη και επηρεαζόμενη πολύ από πλήθος εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται όχι μόνο για την βραχυπρόθεσμη αλλά ακόμα και για την ημερήσια τάση.

Η λαβωμένη αξιοπιστία της Χώρας έχει απομακρύνει τους μακροχρόνιους αγοραστές από το Χ.Α., τονίζει ο Θεόδωρος Κρίντας, με αποτέλεσμα ο μικρός όγκος πωλήσεων να δείχνει ικανός διαμόρφωσης χαμηλότερων αποτιμήσεων.

Επειδή οι περισσότεροι traders συνεχίζουν να κινούνται αναλόγως της τάσης την οποία και επιτείνουν, το γενικόερο κλίμα δείχνει να ευνοεί περισσότερο την πώληση τίτλων και λιγότερο την αγορά.

Το ενδιαφέρον παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο στον 20αρη και τα αποτελέσματα που αφορούν εταιρείες μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης αντιμετωπίζονται αδιάφορα από την Αγορά αν εμπεριέχουν θετικές εκπλήξεις, ενώ “τιμωρεί” με περαιτέρω μείωση των αποτιμήσεων αν οι εκπλήξεις είναι αρνητικές.

Η έλλειψη σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος δυσκολεύει το έργο των εν δυνάμει πωλητών και παρατείνει την δοκιμασία των αποτιμήσεων, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.

“Κρεμασμένα” διαγράμματα βλέπει γύρω του ο Απόστολος Μάνθος που δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για την περαιτέρω πορεία τη Αγοράς.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, τρία κλεισίματα χαμηλότερα από την ζώνη 1626 – 1600 θα δημιουργήσουν ανατροφοδοτούμενη πτωτική τάση και προϋποθέσεις υποχώρησης προς την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 1467 μονάδων.

Όμως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα μηνύματα μόνο θετικά δεν δείχνουν, καθώς Dow Jones και S&P 500 δείχνουν να διασπούν καθοδικά τον απλό ΚΜΟ των 200 ημέρων που για τον πρώτο ορίζεται στις 10250 μονάδες και για τον δεύτερο στις 1100 μονάδες.

Ιδιαίτερα για τον S&P 500 που αποτελεί και τον “σηματωρό” των Αγορών, ο αναλυτής της Δυναμικής επισημαίνει ότι συνεχόμενα κλεισίματα του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα από την σημαντική στήριξη των 1090 μονάδων θα κινητοποιήσουν σε ρευστοποιήσεις τα χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς την επόμενη στήριξη των 1062 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με σημαντική πτώση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,20%.

Λίγες και μικτές κινήσεις, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14121, τιμή εκκαθάρισης 751,83) κινήθηκαν μεταξύ 745,5 και 799,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (18900 Κύπρου, 10000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 19400 Ελ. Πετρέλαια, 26400 Τιτάν, 23900 Πειραιώς, 6700 Μυτιληναίος, 31500 ΟΠΑΠ, 6200 Motor Oil, 40000 Jumbo, 6000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4680), Alpha Bank (1475), Πειραιώς (1149), Eurobank (429), ΟΤΕ (1066), Κύπρου (265), MIG (354), Μυτιληναίος (1005), Ταχ. Ταμιευτήριο (239), ΟΠΑΠ (521), ΔΕΗ (394), MPB (225), Coca-Cola (116), Motor Oil (120).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (64000 τεμ.), Εθνική (200000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12628730 τεμ.), Eurobank (7194249 τεμ.), Alpha Bank (4609942 τεμ.), Πειραιώς (6930969 τεμ.), Κύπρου (4628591 τεμ.), MIG (7128058 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v