Σύνδρομο ...Ουγγαρίας και στo XA

Σε νέα χαμηλά 15 μηνών κατρακύλησε ο ΓΔ εν μέσω συντονισμένης "βουτιάς" των αγορών λόγω ...Ουγγαρίας και κατακρήμνισης του ευρώ. Ισχυρότερες απώλειες άνω του 9% για ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο. Έχασε τα 6 δισ. κεφαλαιοποίηση η ΕΤΕ.

Εντυπωσιακό το μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων φαίνεται να βάζει σε σοβαρή δοκιμασία τις αντοχές και την ψυχολογία των διεθνών Αγορών και βέβαια κάτι τέτοιο είχε πολλαπλάσιο αντίκτυπο στην ευάλωτη σε αρνητικές ειδήσεις Σοφοκλέους.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έπαιξαν οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Γαλλική Societe Generale θα αναγκαστεί να καταγράψει σημαντικές ζημιές από “άστοχες” κινήσεις στα Παράγωγα, με αποτέλεσμα η μετοχή της Τράπεζας να φθάσει σε απώλειες 7% περίπου πυροδοτώντας κύμα ρευστοποιήσεων στον Τραπεζικό κλάδο Πανευρωπαϊκά, ενώ άνοδο σημείωσαν παράλληλα τα Credit Default Swaps (CDS) επί των Γαλλικών ομολόγων, δίνοντας έδαφος επιστροφής στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας της Γαλλίας από τους Αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης

Το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά την αποκάλυψη ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση της Ουγγαρίας είχε δώσει ψευδή στοιχεία για τις δημοσιονομικές της επιδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του νέου πρωθυπουργού της χώρας Viktor Orban, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι η Ουγγρική οικονομία είναι “grave situation” και μάλιστα είπε πως δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για πτώχευση (!)

Αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε για την εξακρίβωση της κατάστασης της οικονομίας αναμένεται να παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο το πόρισμα της, δήλωσε ο κ. Szijjarto. Έπειτα, μέσα σε 72 ώρες θα ανακοινωθεί το συνολικό σχέδιο της νέας Κυβέρνησης για την οικονομία, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας δέχθηκε οικονομική βοήθεια 20 δισ ευρώ απ’ το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για να γλιτώσει την κατάρρευση κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης που ξέσπασε μετά την πτώχευση της Αμερικανικής Επενδυτικής Τράπεζας Lehman Brothers, το Σεπτέμβριο του 2008 και με νωπό ακόμα το ταξίδι του πρωθυπουργού στην εν λόγω Χώρα, οι συνειρμοί στην Σοφοκλέους ήταν άμεσοι (!)

Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε ακόμα περισσότερο τη δυσπιστία των Αγορών απέναντι στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ευρώπης και έστειλε το ευρώ σε νέα χαμηλά 4ετίας (!)

Αυτό είναι και το χειρότερο, έσπευσαν να επισημάνουν παράγοντες της Αγοράς, καθώς όσο πιο καχύποπτοι γίνονται οι επενδυτές για την αξιοπιστία μεγεθών και λύσεων που προηγουμένως θεωρούνταν απολύτως αξιόπιστα, τόσο εντείνεται η φυγή τους από μετοχές και ομόλογα κρατών της Περιφέρειας της Ευρώπης.

Όμως οι κακές ειδήσεις δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς σήμερα ήλθε και η έκθεση από την HSBC που υποβαθμίζει την Ευρώπη, εκτός της Μ. Βρετανίας, σε "underweight" από "neutral" τονίζοντας ότι διατηρείται η αβεβαιότητα στις Αγορές αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των Τραπεζών, το μέλλον του ευρώ, την κρίση κρατικού χρέους και την ανάπτυξη, συνεπώς περιορίζεται σημαντικά η διάθεση ανάληψης ρίσκου στην περιοχή.

Αλλά και τα νέα από το μέτωπο των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ δεν κατόρθωσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των Αγορών.

Οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 431.000, ενώ οι θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα κατά 41.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 536 χιλιάδες και 180 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αντιστοίχως.

H εικόνα που παρουσιάζουν οι Αγορές, παρά τις πρόσφατες ανοδικές εξάρσεις, συνεχίζει να εμφανίζει σε ισχύ την δυναμική καθοδική τάση που ξεκίνησε στις αρχές Μάη, δηλώνουν απερίφραστα οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές.

Επιστρέφοντας στο εσωτερικό και στο ταμπλό του Χ.Α., καθίσταται ευνόητο ότι ο αναιμικός όγκος συναλλαγών, αφενός παρατείνει το “μαρτύριο” των αποτιμήσεων και αφ΄ετέρου δίνει τη δυνατότητα στα ισχυρά χαρτοφυλάκια να διαμορφώσουν τάση και πρόσημο με ελάχιστες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους”, δημιουργώντας ασφυξία στα χαρτοφυλάκια με “margin”

Μάλιστα πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι ισχυρός ξένος “παίκτης” πήρε σήμερα θέση “short” στα Σ.Μ.Ε. του FTSE με 5000 συμβόλαια.

Εικόνα εγκατάλειψης στην μικρή κεφαλαιοποίηση με δεκάδες μετοχές να κλείνουν με ημερήσιες απώλειες που ξεπερνούν το 6%, καθώς στην παρούσα φάση είναι εμφανές ότι οι εγχώριοι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο να βρουν λύσεις ώστε να διατηρήσουν - διασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις τους, έχοντας αποστασιοποιηθεί από το Χρηματιστήριο.

Όμως και τα μηνύματα από την Αγορά και την πραγματική οικονομία δεν είναι καλύτερα όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αλλά και το ΙΟΒΕ

Για αλυσιδωτές επιπτώσεις που ξεκινούν από αδυναμία πληρωμών προς τους προμηθευτές και δύναται να φθάσουν μέχρι την πιθανή χρεοκοπία επιχειρήσεων, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, συνεπεία της Κυβερνητικής απόφασης για νέο “πάγωμα” στην επιστροφή του ΦΠΑ, την οποία και χαρακτηρίζει έμμεση στάση πληρωμών.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο για την επιχειρηματική κοινότητα αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο για επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου, σύμφωνα με σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2010, οι οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ, με μέσο χρόνο οφειλής μεταξύ 12 έως και 20 μήνες.

Υποχώρηση εμφανίζει το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, μετά την προσωρινή σταθεροποίησή του τον Απρίλιο, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην μηνιαία έρευνά του για την Οικονομική Συγκυρία. Οι προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης της Χώρας και των νοικοκυριών το επόμενο 12μηνο είναι σημαντικά δυσμενέστερες τον Μάιο, ενώ και οι φόβοι για όξυνση της ανεργίας εντείνονται.

Με τρεις πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα που αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 5,43% και από τον Τραπεζικό δείκτη 6,46%.

Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου για τον πρώτο στο -32,39% και για τον δεύτερο στο -44,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά 15 μηνών επιστρέφοντας σε επίπεδα α΄ δεκαημέρου Μαρτίου 2009.

Καμία διαφοροποίηση στην σειρά της πρώτης επτάδας των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής υποχώρησε χαμηλότερα των 6 δισ ευρώ, ενώ η Eurobank “παλεύει” να κρατηθεί υψηλότερα των 2 δισ ευρώ: Coca-Cola (6,63 δισ), Εθνική (5,91 δισ), ΟΠΑΠ (3,67 δισ), ΟΤΕ (3,19 δισ), ΔΕΗ (2,81 δισ), Alpha Bank (2,4 δισ), Eurobank (2,07 δισ).

Απόλυτη κυριαρχία του αρνητικού προσήμου στον 20αρη, με τις μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-9,2%), ΟΠΑΠ (-9,09%) και MIG (-8,16%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 6% οι Εθνική και Eurobank, του 5% οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και του 4% οι Ελλάκτωρ, Κύπρου, Coca-Cola, Jumbo, Alpha Bank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1472,76 μονάδες (16.38) και έκλεισε τελικά στις 1484,9 μονάδες με απώλειες 5,03%.

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, πλησίασε τα 138 εκατ. από τα οποία τα 6,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές έναντι 148 πτωτικών και 33 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 6 έως 9,68%.

Η ψυχολογία της Αγοράς παραμένει ακόμα πλειοψηφικά αρνητική και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σημαντική ανοδική αντίδραση θα ενίσχυε την προσφορά τίτλων από κερδισμένες βραχυχρόνιες θέσεις, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τεχνικά χθες δόθηκε για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες σήμα αγοράς από τον MACD το οποίο συνοδεύεται από ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές, το οποίο όμως ακυρώθηκε στην σημερινή συνεδρίαση.

Ο έντονος βαθμός υπερπώλησης των μετοχικών τίτλων και η ενσωμάτωση ακραίων σεναρίων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην Αγορά με πρώτο όριο τις 1900 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα, υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις θα είναι δύσκολο επί του παρόντος να επιφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα, όχι μόνο διότι παραμένει νεφελώδης ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης (τι κλάδους θα αφήσει, τι θα κρατήσει και γιατί), αλλά επίσης επειδή τα έσοδα είναι μάλλον συμβολικά, το πολύ 6-7 δισ, υπό τις άσχημες σημερινές συνθήκες, τονίζει ο Κώστας Βέργος.

Η πολιτεία αντί αυτού θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ύψους των Ελληνικών υποχρεώσεων 150 δισ ΕΥΡΩ, σε πρόγραμμα αξιοποίησης των Ακινήτων του Ελληνικού δημοσίου που θα διασφάλιζε 10 δισ ετησίως, και περικοπές στις “κακοδιαχειρίσεις” στα νοσοκομεία και αλλού, που θα εξοικονομούσε 5 δισ ευρώ ετησίως.

Δημιουργείται, δηλαδή, η εντύπωση ότι η κακοδιαχείριση παραμένει, και μαζί με αυτή η μιζέρια στην Ελληνική οικονομία, και ότι αυτά μπορεί να σημαίνουν για το σύνολο της οικονομίας και τμήμα των χρηματιστηριακών αξιών, υποστηρίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Κατόπιν αυτού καθίσταται εμφανές ότι άμεσα, η όποια θετική διαφοροποίηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου σε σχέση με τα Ξένα είναι ευκαιριακής περισσότερο υφής.

Στα πλαίσια αυτά εκτιμάται ότι οι χρηματιστηριακές αξίες θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα και θα υπάρχει κίνηση της Αγοράς μεταξύ 1.460 και 1.600 μονάδων Γενικού Δείκτη Χ.Α. και στη συνέχεια κίνηση ως τις 1.975 μονάδες, αν βελτιωθεί η εικόνα στα δημοσιοοικονομικά της Χώρας και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, εκτιμά ο κ. Βέργος.

Την τεχνική εικόνα του Γερμανικού δείκτη DAX, προσπαθεί να “αποκρυπτογραφήσει” ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, υψηλότερα της ζώνης των 6000 με 6050 μονάδων (gap up) έκλεισε χθες ο Γερμανικός δείκτης πραγματοποιώντας άνοδο της τάξεως του 1,23%, στις 6054.63 μονάδες, με το συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 2.78 δισ. ευρώ.

Πρωταγωνιστές της ανόδου οι τίτλοι της Infineon Technologies (4,05% στα 4,678 €), της Deutsche Lufthansa (3,61% στα 11,06€) και της MAN (2,87% στα 71€).

Στο ημερήσιο chart τιμών βλέπουμε τον δείκτη να έχει πραγματοποιήσει έντονη ανοδική αντίδραση μετά την επαφή, που είχε στις 25 Μαΐου με την ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη γραμμή στήριξης, στις 5610 μονάδες. Αντίδραση η οποία τον είχε φέρει πάνω από τη ψυχολογική αντίσταση των 6000 μονάδων δείχνοντας μάλιστα διαθέσεις ανοδικής προσέγγισης της γραμμής, που ενώνει τις προηγούμενες κορυφές, στις 6175 με 6200 μονάδες.

Πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών της εν λόγω γραμμής θα θέσει τα θεμέλια για τη μετέπειτα καταγραφή νέων υψηλών 22 μηνών, επαναφέροντας έτσι τον Γερμανικό δείκτη στα επίπεδα τιμών του καλοκαιριού του 2008 προτού δηλ. ξεκινήσει το γνωστό φθινοπωρινό “meltdown”. Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που ο δείκτης δηλώσει έντονη αδυναμία ανοδικής διαφυγής πάνω από τις 6200 μονάδες τότε θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω επιβάρυνση της ήδη περιρρέουσας αρνητικής επενδυτικής ψυχολογίας, γεγονός, όπου θα επαναφέρει τον DAX 30 προς την περιοχή στήριξης των 5628 μονάδων.

Εξαιρετικά επιφυλακτικός δηλώνει ο κ. Μάνθος για την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη του Χ.Α., αφού η μέχρι πρότινος “μακρινή” στήριξη των 1467 μονάδων, πλέον δείχνει εξαιρετικά κοντά.

Καθοδική διάσπαση της εν λόγω στήριξης, πιθανόν να κινητοποιήσει σε πωλήσεις και τα πλέον “αργά” χαρτοφυλάκια, με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 1350 και 1200 μονάδες, με την τελευταία να “ανασύρεται” από τιμές του 1994 (!!!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Σημαντικές απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενώ η μεταβλητότητα που σημειώθηκε αύξησε ιδιαίτερα τις συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη περιόρισαν τις υποτιμήσεις στο 1%.

Κατά κύριο λόγο πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15055, τιμή εκκαθάρισης 694,26) κινήθηκαν μεταξύ 688,5 και 733,75 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (146100 Κύπρου, 59100 Πειραιώς 90500 Alpha Bank, 57900 Eurobank, 43000 Coca-Cola, 7100 Jumbo, 169800 MPB, 84800 MIG, 42000 Εθνική, 37200 Τιτάν, 24000 Βιοχάλκο, 26800 Μυτιληναίος, 5400 Αγροτική, 30300 ΔΕΗ, 54700 ΟΠΑΠ, 6000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4789), Alpha Bank (1078), Πειραιώς (739), Eurobank (933), ΟΤΕ (717), Κύπρου (619), MIG (3631), ΔΕΗ (135), Coca-Cola (335), MPB (1151), Ελ. Πετρέλαια (504), Μυτιληναίος (326), Αγροτική (452), ΟΠΑΠ (529), Ταχ. Ταμιευτήριο (140), Ελλάκτωρ (104), Βιοχάλκο (147), Motor Oil (178), Intralot (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13033528 τεμ.), Eurobank (6871618 τεμ.), Alpha Bank (4296410 τεμ.), Πειραιώς (6496844 τεμ.), Κύπρου (4722578 τεμ.), MIG (6662408 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, εκ των οποίων τα 100 με τιμή εξάσκησης τα 9,00 ευρώ και τα άλλα 200 με τιμή εξάσκησης τα 9,60 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v