Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνοντας τον... πάτο του βαρελιού!

Η ουγγρική αφορμή φέρνει το ΧΑ σε νέα χαμηλά επίπεδα 10ετίας, τις τράπεζες σε ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις και τους πιο ψύχραιμους να προσβλέπουν σε γενικευμένο sell off για να ξαναδουν την αγορά. Τα στατιστικά.

Ήταν στραβό το κλήμα στο ΧΑ, από το μεσημέρι της Πέμπτης με αφορμή αρνητικές φήμες για προβλήματα ρευστότητας ομίλου για να έρθει και η…ουγγρική αφορμή την επομένη για να αποτελειώσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι μαζικές πωλήσεις ευρωπαϊκών μετοχών από Βουδαπέστη μέχρι Λισσαβόνα παρέσυραν ακόμη χαμηλότερα την Αθήνα, που ούτως ή άλλως «βούλιαζε» σε νέα χαμηλά 10ετίας.

H υποχώρηση (ενδοσυνεδριακά) των βασικών δεικτών του ΧΑ σε νέα χαμηλά αποδίδει, πέραν της δεδομένης αρνητικής ψυχολογίας, την βεβαρημένη κατάσταση και την ευπάθεια της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

Δεδομένου, ότι η Ουγγαρία ήταν η πρώτη κοινοτική χώρα που προσέφυγε στο ΔΝΤ (βέβαια με όρους…τοπικού νομίσματος με φιορίνι δηλαδή και όχι με ευρώ) ήταν λογικό να δημιουργηθούν εκ νέου αρνητικοί συνειρμοί και για την ελληνική οικονομία, την χώρα μας.

Βέβαια πιο ψύχραιμοι παράγοντες του ΧΑ, που τόσες μέρες περίμεναν κάποια αφορμή για…γενικευμένη εκποίηση και ξεπούλημα χαρτιών συνιστούν αυτοσυγκράτηση, καθώς η βιαιότητα της διόρθωσης δοκιμάζει (εξ ορισμού) και το ΧΑ, και βασικούς δείκτες του.

Εάν τα χαμηλά- τα ελάχιστα- της Παρασκευής (1.470-1.475 μονάδες) αντέξουν άμεσα τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας εξίσου βίαιης αντίδρασης, πριν την επόμενη…βουτιά. Ο…πανικός που προκλήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ίσως και να επιδράσει εκτονωτικά για τις αγορές και το ΧΑ, τουλάχιστον όσο ο DAX δεν δίνει ακόμη σήμα οριστικής αποχώρησης.

Από την άλλη στο ρυθμό της επίσκεψης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (14-18 Ιουνίου) κινούνταν το Χρηματιστήριο, που σε μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση φαίνεται να προεξοφλεί τα χειρότερα. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι πωλητές σε τράπεζες και μετοχές εταιρειών του FΤ20 επανήλθαν δριμύτεροι, με το διήμερο…ανοδικό διάλειμμα της 2-3/6, να δείχνει αδύναμο να αναστρέψει την κλίση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης διορθώνει χαμηλότερα των 1.490 μονάδων Στις 1.469,9 μονάδες (σε κλείσιμο) και τις 1.457,8 είχαν σημειωθεί οι ελάχιστες τιμές περιόδου με μερίδα αναλυτών να εκτιμά, πως το ΧΑ ενδιάμεσα θα μπορούσε να αντιδράσει λίγο πιο υψηλά. Σε νέα χαμηλά 10ετίας ο FT20 που μετά το νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις τράπεζες υποχώρησε με «βαρίδι» τις Εθνική, Eurobank και Πειραιώς προς τις 700 μονάδες.

Μέσα στον γενικότερο χαμό το μεσημέρι της Παρασκευής τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν, πως η ομάδα του ΔΝΤ θα έχει καταλήξει στις διαπιστώσεις της μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου προκειμένου να δοθεί (ή όχι) η δεύτερη δόση του δανείου στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κατά συνέπεια σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές ειδήσεις, αλλά δεν αποκλείουν την αναζωπύρωση φημών και σεναρίων για την κατάσταση στις τράπεζες, την αγορά.

Από το μεσημέρι της 3/6 κυκλοφόρησαν στα πέριξ του ΧΑ αρνητικές φήμες, που από ορισμένους σχετίστηκαν με το άνοιγμα ισχυρότατης θέσης πώλησης/short στην αγορά Παραγώγων. Ο λόγος για μεγάλη short θέση σε Συμβόλαια του FΤ20 και ΣΜΕ τραπεζικής μετοχής με την εντολή να φέρεται να έχει δοθεί από την Ελβετία

Σε μία εξαιρετικά ρηχή αγορά, όπως έχει καταντήσει το ΧΑ, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 110-120 εκατομμύρια ευρώ και τους ξένους διαχειριστές να «αδειάζουν» σταθερά θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές αρκεί μία μεγάλη short θέση και η απαραίτητη σπερμολογία για να πιεστεί έως και 5% χαμηλότερα το ΧΑ.

Το πρόβλημα του ελληνικού χρηματιστηρίου έγκειται στο ότι συνεχίζει να λειτουργεί σαν προεξοφλητικός μηχανισμός και στο γεγονός της σταθερής απαξίας για περισσότερους από πέντε μήνες.

Οι εκτιμήσεις των ξένων για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές, ενώ οι διάφοροι οίκοι παρά την προσεκτική αλλαγή στάσης της Merrill Lynch (για τις ελληνικές τράπεζες) συστήνουν στους πελάτες τους «έξοδο από την Ελλάδα». Για αυτό επικαλούνται την αλλαγή κλίματος και στα ξένα χρηματιστήρια, την συνεχιζόμενη πίεση στο ευρώ (σε νέα χαμηλά των 1,219$), τον προβληματισμό που κυριαρχεί για την κρίση χρέους για χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο.

Παρά την θεαματική…εξαΰλωση της χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών εταιρειών η πλειονότητα των ξένων εκτιμά πως στη συνέχεια θα δοθούν ακόμη καλύτερες ευκαιρίες να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά, ό,τι νομίζουν πως έχει κάποια αξία. Αυτό εξηγεί την αποστροφή τους από τραπεζικές μετοχές ακόμη και τώρα που λ.χ. η Εθνική αποτιμάται έως 76% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του φθινοπώρου του 2007.

Σε ένα τέτοιο απαξιωτικό περιβάλλον ακόμη και η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να…διασκεδάσει κάπως τις επενδυτικές εντυπώσεις με την ανακοίνωση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων χάθηκε στη…μαύρη τρύπα των επιφυλάξεων και αμφισβήτησης της ελληνικής οικονομίας.

Μία άλλη παράμετρος, που αρχίζει να επηρεάζει και τεχνικά το χρηματιστήριο σχετίζεται με τη μειούμενη απόδοση που προσφέρει και η αγορά των Παραγώγων. Δεδομένου, ότι λ.χ. για τα Συμβόλαια του FΤ20 ο συντελεστής παραμένει ο ίδιος (5 φορές) η συνεχής υποχώρηση του δείκτη μειώνει το περιθώριο απόδοσης ενός ΣΜΕ. Κατ αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται και το ΧΠΑ, που σε περιόδους υποχώρησης της αγοράς μπορεί να λειτουργήσει αντασφαλιστικά για τους «παίκτες».

Πλέον η…ουγγρική αφορμή φέρνει το ΧΑ σε νέα χαμηλά επίπεδα 10ετίας, τις τράπεζες σε ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις και τους πιο ψύχραιμους να προσβλέπουν σε ένα γενικευμένο sell off για να αρχίσουν να ξαναβλέπουν την αγορά.

Ενδεικτικά αργά το μεσημέρι της 4/6 η Εθνική υποχωρούσε στα 9,70 ευρώ με την χρηματιστηριακή αξία να περιορίζεται στα 5,9 δισ. ευρώ.


---

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ "...Η εβδομάδα κινήθηκε υπό την πίεση της έντονα αρνητικής φημολογίας για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αν και η ροή ειδήσεων δεν δικαιολογούσε μια αδύναμη ή πτωτική συμπεριφορά στην χρηματιστηριακή αγορά, η ροή αρνητικών φημών ήταν σταθερή με κύρια κατεύθυνση το εξωτερικό και συγκεκριμένους κύκλους εντός και εκτός των τειχών.

Είναι προφανές ότι τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της χώρας είναι σημαντικά και έχουν τις κατάλληλες προσβάσεις σε Μέσα που μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα και την κατάλληλη ψυχολογία στην αγορά.

Κατά την εκτίμηση μας η παρατεταμένη επιμονή στην επανάληψη γνωστών νέων ή απαισιόδοξων απόψεων οφείλεται και στο χρονικό στρεσάρισμα που αρχίζουν να δέχονται οι πωλησιακές θέσεις οι οποίες θα πρέπει να «ταϊστούν» με φρέσκο υλικό για να δώσουν νέα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η πτώση βρήκε πάτημα στις εξελίξεις στην Ουγγαρία αποκτώντας τις διαστάσεις υπερβολής που διακατέχει την συμπεριφορά των συμμετεχόντων στην Ελληνική αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έδωσε την Πέμπτη μετά από δύο μήνες το πρώτο σήμα αγοράς από τον MACD το οποίο σε συνδυασμό με τις έντονες θετικές αποκλίσεις του RSI είχε κάποιες καλές πιθανότητες συνέχισης της ανοδικής κίνησης.

Την Παρασκευή το σήμα αναιρέθηκε άμεσα και η πτωτική τάση παραμένει δεσπόζουσα χωρίς να έχει εξασθενίσει το momentum συντηρώντας την συχνότητα καταγραφής νέων χαμηλών. Στην μεγάλη εικόνα του διαγράμματος η ταχύτητα της πτώσης δεν έχει περιοριστεί αν και προοδευτικά φαίνεται να καταγράφεται μια προσπάθεια αποφόρτισης των συναλλακτικών όγκων.

Η προσέγγιση των 1.450 μονάδων εκτιμούμε ότι θα αυξήσει την νευρικότητα και τις διακυμάνσεις καθώς είναι το τελευταίο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης της αγοράς. Στην δεκαετία 2000 – 2010 τα δύο μεγάλα ανοδικά ράλι τιμών έχουν ξεκινήσει από το εν λόγω επίπεδο δίνοντας μεγάλες μεσοχρόνιες αποδόσεις και η παρουσία του Γενικού Δείκτη δεν θα περάσει απαρατήρητη από όσους αναμένουν την επιστροφή στα χαμηλά του 2008.

Παραμένουμε θετικοί για τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών καθώς ο βαθμός πίεσης που δέχεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν δικαιολογείται από τα έως τώρα γνωστά δεδομένα της αγοράς δημιουργώντας σοβαρές στρεβλώσεις αποτιμήσεων οι οποίες έχουν ισχυρούς λόγους μιας ανοδικής διόρθωσης".


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.484,90 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,43% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 32,39%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 6,24%, ο Mid 40 υποχώρησε 6,14%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 5,61% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών κατά 0,87%.

Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισε ο Χρηματοοικονομικός κλάδος με πτώση 14,5%, της Υγείας με υποχώρηση 12,36% και ο κλάδος του Πετρελαίου & Αερίου με πτώση 9,74%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κλωνατέξ (33,33%), Ντρουκφάρμπεν (32,35%), Μedicon (25,44%), Plias (20,69%), Γενική Εμπορίου (12,5%), Ελληνικαί Ιχθ/γειες(12,5%), Compucon (12,5%), Σέλμαν (11,11%), Τέξαπρετ (11,11%) και Yalco (10,53%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελφίκο (-22,22%), Hellas OnLine (-21,43%), Ατλάντικ (-20%), Τεχνική Ολυμπιακή (-18,92%), Βιοτέρ (-17,65%), Πετζετάκις (-17,5%), MIG (-16,67%), Sato (-15,79%), Altec (-15,38%) και Q&R (15,38%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v