Ρεκόρ στο Χ.Α. με ΟΠΑΠ και δημοπρασίες

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισε το ΧΑ, για πρώτη φορά εντός του 2010, έστω και με βοήθειες από τις δημοπρασίες. Κέρδη για τράπεζες, ράλι 4,6% στον ΟΠΑΠ, σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,5 ευρώ ο ΟΤΕ.

Η είδηση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των πρακτόρων, δημιούργησε αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον (δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν τους αγοραστές πιο δραστήριους) για τον τίτλο του ΟΠΑΠ και με την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών να σηκώνει το μεγαλύτερο μέρος από το βάρος του Δείκτη, επιχειρήθηκε η καταγραφή ρεκόρ στο Χ.Α., δηλαδή οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί μέσα στο 2010 και παρέπεμπε στην περίοδο 27/11-2/12/2009.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά την σημερινή ανοδική κίνηση και την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ο τίτλος του ΟΠΑΠ συνεχίζει να κινείται σε πτωτικό κανάλι και επιδιώκει ακόμα δύο κλεισίματα υψηλότερα των 11,90 ευρώ για να ελπίζει σε κίνηση προς την επόμενη αντίσταση που οριοθετείται στα 12,90 ευρώ.

Προκειμένου η μετοχή να γυρίσει την τάση σε πλαγιοανοδική, χρειάζονται συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 14,50 ευρώ.

Αντίθετη εικόνα με τον ΟΠΑΠ αυτή του ΟΤΕ που έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Σημαντικές οι “βοήθειες” και από τις τελικές δημοπρασίες (αφού μέχρι τις 16.56 ο Γενικός Δείκτης είχε γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο), οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank και κοντά σε αυτό Κύπρου και Εθνική (έδειξε και σήμερα ότι έχει συστηματικό πωλητή).

Δεν είναι λίγοι από αυτούς που παρακολούθησαν την σημερινή συνεδρίαση και αναφέρθηκαν σε “πύρρεια νίκη” των αγοραστών, με τον τζίρο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να μένει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και να είναι ο τέταρτος χαμηλότερος για το 2010.

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, που ασφαλώς ξεχωρίζει το +4,62% του ΟΠΑΠ.

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Αγροτική, Κύπρου, Eurobank, του 2% για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και MPB και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Τιτάνα (-3,23%) και MIG (-3,85%), για να ακολουθήσουν με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Coca-Cola, Jumbo.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΤΕ, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για ΔΕΗ και Μυτιληναίο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και έφθασε μέχρι τις 1501,93 μονάδες (10.50), όμως λίγο μετά τις 15.30 εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο, ο Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 1466,11 μονάδες (15.59) για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμων, στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, για να έλθει η τελική “προσπάθεια” που έκλεισε τον Δείκτη στις 1484,13 μονάδες με κέρδη 0,52%, ενώ ο τζίρος πάντα χαμηλός έφθασε τα 93 εκατ.

Καλύτερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 59 πτωτικών και 31 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 19,4%

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις έληξε αποδείχθηκε έστω και οριακά η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 0,05%, οι απώλειες του οποίου από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 32,42%.

Αντίθετα ο Τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 0,51%, ενώ οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 44,41%.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι η αργή αναρρίχηση του Δείκτη δίνει δικαίωμα εισόδου σε βραχυπρόθεσμους “παίκτες” και αποτρέπει “πειρασμούς” καταγραφής βραχυχρόνιων κερδών που θα εμφανίζονταν σίγουρα αν η ανοδική διόρθωση είχε μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα.

Με αυτούς τους τζίρους, το Χ.Α. δεν πρόκειται να αντέξει την επανεμφάνιση των πωλητών, όποτε έλθει αυτή, υποστηρίζουν οι κατά συνείδηση απαισιόδοξοι.

Η Αγορά συνεχίζει να “πάσχει” από “ποιοτικούς” αγοραστές, ανοδικό τέμπο και “ζωντάνια” που θα μπορούσε να παρασύρει μέρος των “παικτών” που παραμένουν εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα, εκτιμούν όσοι αρκούνται να παρατηρούν τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους εξ αποστάσεως.

Η αποχή των ξένων επιβεβαιώνει, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να “πλεύσει” σε υψηλότερα επίπεδα, “ιδίοις δυνάμεις”.

Οι εγχώριοι επενδυτές αν και εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές δεν έχουν τη διάθεση να βάλουν λεφτά στο Χρηματιστήριο, δηλώνοντας απογοητευμένοι από τον θεσμό, αλλά και από συμπεριφορές του πρόσφατου παρελθόντος που είχαν σαν αποτέλεσμα την ξενοκρατία του Χ.Α.

Με αυτό το τελευταίο σαν δεδομένο, η μόνη λύση δεν είναι οι συνεχείς διαψεύσεις από Κυβερνητικούς αξιωματούχους σε αρνητικά “εισαγόμενα” δημοσιεύματα που προβλέπουν χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, αλλά η συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα της Χώρας στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η στάση των ξένων επενδυτών, αφού από τους εγχώριους δεν μπορεί να ελπίζει πολλά πράγματα το Χ.Α.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα συνεχιστεί το μπαράζ των αρνητικών εκθέσεων – εκτιμήσεων, όπως σήμερα που το Bloomberg θεωρεί θέμα χρόνου την Ελληνική χρεοκοπία, ή έστω την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, ενώ η High Frequency (μέσω του αναλυτή της Carl Weinberg) προχώρησε ακόμα περισσότερο “προβλέποντας” ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα μπορούσε να λάβει χώρα πολύ σύντομα, ακόμα και μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο (!), καθώς “μία υπερχρεωμένη Χώρα δεν γίνεται πιο φερέγγυα με πρόσθετα δανεικά”, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της High Frequensy.

Όμως και οι εκθέσεις που “είδαν” σήμερα το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά την εγχώρια οικονομία, δεν φαίνεται να είναι με το μέρος των αισιόδοξων.

H πτώση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται -3% το 2010, με πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά -1,9% (από 1,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2010), με πτώση της δημόσιας κατανάλωσης κατά -10,5%, με πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά -7,5% και των αποθεμάτων κατά -42%, με αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,5% και με πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά -6,5%, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Η Morgan Stanley αναμένει τη συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας κατά 5% φέτος και κατά 3,5% το 2011. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διάσωση της Χώρας προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% το 2010 και κατά 2,6% το 2011.

Οι νέες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010 και στο 7,7% το 2011. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για το χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ έως το 2011, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι περιμένει η Αγορά. Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Morgan Stanley τοποθετούν το χρέος στο 136,7% του ΑΕΠ για φέτος και στο 150,2% του ΑΕΠ για το 2011.

Οι αναλυτές θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους ακόμα και μέσα στην τριετία όπου θεωρητικά, η Ελληνική οικονομία “προστατεύεται” από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μια αναδιάρθρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει να επιτύχει στους στόχους του προγράμματος, εάν αρνηθεί να εφαρμόσει υπερβολικά μέτρα λιτότητας ή εάν προτιμηθεί η λύση της εθελοντικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους ομολογιούχους, εξηγεί ο οίκος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των παραγόντων της Αγοράς, αναφέρουν ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις μηδενίζουν κάθε ίχνος αισιοδοξίας και ελπίδας και δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η απόπειρα ανοδικής διόρθωσης δεν εκδηλώνεται με “ποιότητα” αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι στο Χ.Α. έχει καταρρεύσει κάθε έννοια θεμελιωδών μεγεθών και κάθε γραμμή άμυνας και ο τζίρος συνεχίζει να συντηρείται από το “σκληρό” ημερήσιο trading που απλά επιτείνει την ημερήσια τάση.

Μπερδεμένη” η εικόνα και στις διεθνείς Αγορές που συνεχίζουν να κινούνται με νευρικότητα και αλλαγές προσήμων.

Έτσι και ενώ τα Χρηματιστήρια μετοχών προσπαθούν να διατηρήσουν το θετικό τους πρόσωπο, τα μηνύματα από τα Κρατικά χρέη, μάλλον αυξάνουν τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας.

Αυτή την φορά οι ανησυχίες έρχονται από την Χώρα του “ανατέλλοντος ηλίου” με τον νέο πρωθυπουργό Ναότο Καν να δηλώνει ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει στην περίπτωση που αποτύχει να “τιθασεύσει” το τεράστιο δημόσιο χρέος της. “Όταν τα οικονομικά του Κράτους βασίζονται υπερβολικά στην έκδοση ομολόγων , δεν μπορούν να είναι βιώσιμα”, τόνισε ο κ. Καν στο πλαίσιο της πρώτης ομιλίας του στη Βουλή.

Δεν θα αργήσει να έλθει και η σειρά της Αμερικής και του δολαρίου που προσπαθεί να πείσει ότι είναι “ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο” δηλώνουν οι επικαλούμενοι έκθεση που απέστειλε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών στο Κογκρέσο και σύμφωνα με την οποία το 2009, το έλλειμμα των ΗΠΑ έφτασε τα 1,4 τρισ. δολάρια. Για το 2010, οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1,5 τρισ. δολάρια, ενώ το χρέος των ΗΠΑ εκτιμάται πως θα φτάσει έως το 2015 στα 19,6 τρισ. δολάρια (!)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του George Soros, που μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη υποστήριξε ότι η κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε είναι γεγονός και η κρίση απέχει μακράν από το να θεωρείται περατωθείσα.

Σύμφωνα με τον “γκουρού” των Αγορών μόλις μπήκαμε στη β' φάση του δράματος", καθώς εντείνονται οι δημοσιονομικές ανησυχίες για την Ευρώπη και οι Κυβερνήσεις πιέζονται να μειώσουν τα ελλείμματα, κάτι που θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία ξανά στην ύφεση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θολή” “βλέπει” την βραχυπρόθεσμη εικόνα της Αγοράς ο Κώστας Βέργος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δυστυχώς, η Ευρώπη απέχει πολύ από ένα “New Deal”, που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να τυπώσει περισσότερο χρήμα και η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη με ήπια υποτίμηση του ευρώ. Αντί αυτού επανέρχονται οι αποτυχημένες, σε περιόδους ύφεσης, πολιτικές λιτότητας. Κλειδί η Γερμανία και η Γαλλία. Αν δεν υπάρξει πακέτο μέτρων λιτότητας στις δύο αυτές βασικές Χώρες, το οποίο θα οδηγούσε σε ανάσχεση της ανάπτυξης στην ΕΕ και νέα βαθιά ύφεση, οι Αγορές θα ανακάμψουν.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η τεχνική εικόνα είναι “θολή”. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η τεχνική εικόνα του ΧΑ δεν επιτρέπει εξαγωγή συμπερασμάτων πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας. Αν η συνεδρίαση κλείσει πάνω από τις 1480 μονάδες, θα περιμέναμε κίνηση της Αγοράς μεταξύ 1460 και 1600 και στη συνέχεια υψηλότερα.

Αντίθετα, αν η συνεδρίαση της Δευτέρας κλείσει κάτω από τις 1480 μονάδες, τότε η οδυνηρή διολίσθηση προς τις 1210-1200 μονάδες είναι το πιο ορατό σενάριο, εκτιμά ο κ. Βέργος.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης που εκτιμά ότι τα δεδομένα των τελευταίων συνεδριάσεων “αφήνουν χώρο” για συνέχιση της ανόδου και μια κίνηση πάνω από τις 1500 μονάδες. Η εν λόγω ζώνη εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει πεδίο αύξησης της προσφοράς καθώς αποτελεί την κυριότερη βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Δυστυχώς κατά την σημερινή συνεδρίαση οι λίγοι αγοραστές δεν κέρδισαν τις εντυπώσεις, αφού απέτυχαν να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη και κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση αν η Αγορά συνεχίσει να ανεβαίνει ομαλά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες συνέχισης της ανόδου χωρίς διόρθωση την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό αποτελεί και ένα ιδανικό σενάριο εξέλιξης της ανοδικής διόρθωσης η οποία έχει σαν πρώτο στόχο τις 1750 μονάδες. Σε αυτό το ενδεχόμενο παραμένουμε αγορασμένοι στο μέγιστο βαθμό αναμένοντας δυνατές εξάρσεις που θα προέλθουν από τον εξορθολογισμό κάποιων στρεβλώσεων σε επίπεδο αποτιμήσεων στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Η κατοχύρωση κερδών εκτιμάται ότι μπορεί να περιμένει επί του παρόντος και θεωρούμε “δίκαιη” μια απόδοση 15% -20% από τα χαμηλά των 1.380 μονάδων για να επανέλθουμε σε πιο ισορροπημένες συνθέσεις χαρτοφυλακίων, υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Κτα΄την άποψη του κ. Χατζηδάκη, η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης των τελευταίων συνεδριάσεων κρίνεται “συμπαθητική”, ενώ αν δεν επιδεινωθούν δραματικά τα δεδομένα στην Ελληνική αλλά και την παγκόσμια οικονομία δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, γι’ αυτό το λόγο θεωρείται πιθανότερος ένας εξορθολογισμός των αποτιμήσεων.
 
Δεν είναι λογικό για παράδειγμα να υπάρχουν μετοχές που διαπραγματεύονται με αξία μικρότερη από το ύψος των μετρητών που διαθέτουν στα ταμεία τους ή μετοχές θυγατρικών που έχουν μεγαλύτερη αξία από τις μετοχές των μητρικών.

Θεωρητικά υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι που να δικαιολογούν άνοδο της Αγοράς, ανεξάρτητα μάλιστα από την πορεία των ξένων Χρηματιστηρίων, εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής προσπάθειας συνέχεια, αλλά με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα συμβόλαια του 20αρη αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,60%.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10780, τιμή εκκαθάρισης 698,69) κινήθηκαν μεταξύ 687 και 707,75 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (17800 Κύπρου, 33000 Πειραιώς, 85300 MPB, 86300 MIG, 142700 Εθνική, 8500 ΔΕΗ, 5600 Μυτιληναίος, 5900 Ταχ. Ταμιευτήριο, 7000 Ελ. Πετρέλαια, 11600 ΟΠΑΠ, 20300 Βιοχάλκο, 23900 Αγροτική, 14300 Coca-Cola, 120900 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4041), Alpha Bank (1399), Πειραιώς (609), Eurobank (1226), ΟΤΕ (2382), Κύπρου (896), MIG (2085), ΔΕΗ (489), Μυτιληναίος (186), ΟΠΑΠ (262), Ταχ. Ταμιευτήριο (106), Ελλάκτωρ (1062), Ιντρακόμ (250), Αγροτική (472), Intralot (160), Motor Oil (205), Ελ. Πετρέλαια (274), Μέτκα (138).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/6, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Εποίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (13592197 τεμ.), Eurobank (7206318 τεμ.), Alpha Bank (4579802 τεμ.), Πειραιώς (6769244 τεμ.), Κύπρου (5167178 τεμ.), MIG (6846708 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 29045 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Ιουνίου, που δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις, εν όψει triple witching, στις 18/6.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v