Ισχνή αντίδραση με τράπεζες στο ΧΑ

Έως 0,6% αντιδρά το ΧΑ, καθώς η αρχική επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων ανέβασε τον πήχη προς τις 1.535 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και πέριξ των 730 τον Ftse20. Εως 1% υψηλότερα οι τράπεζες.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τον Γενικό Δείκτη γύρω από τις 1.520 και τον Ftse20 πέριξ των 725 μονάδων αμφότερους σε ελαφρά (έως -0,3%) κλίση αρχικά και ήπια αντίδραση στη συνέχεια πέρασαν τα πρώτα 30-35΄της συνεδρίασης. Λίγο μετά τις 11.00 ο ΓΔ περνούσε σε θετικό έδαφος προς τις 1.535 μονάδες αντιδρώντας κατά 0,3% με αιχμή επί μέρους τίτλους.

Όμως για πολλοστή φορά με μετριότατο τζίρο, από τη στιγμή που οι ξένοι…απέχουν και οι εγχώριοι παίκτες ακολουθούν επιλεκτικές κινήσεις. Ενδεικτική θεωρούμε την εκτίμηση της HSBC πως "… η απόδοση/ρίσκου της αγοράς θα βελτιωθεί θεαματικά από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές ενέργειες".

Μέχρι τώρα όμως η τρόικα κρατά… μικρό καλάθι κυρίως στον τομέα των εσόδων, όπου το οικονομικό επιτελείο ακολουθώντας μία "πολιτική αφαίμαξης" της ρευστότητας έχει καταφέρει να στείλει στο ναδίρ την κατανάλωση και κατά συνέπεια σε χαμηλά επίπεδα την είσπραξη εσόδων-φόρων. Προσέγγιση, που βέβαια αφορά και την αγορά σε ορίζοντα βραχυ-μεσοπρόθεσμο αλλά που ωστόσο έχει συνέπειες και άμεσα.

Κάτι, που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά με την αγορά σε σύνολο αποτίμησης "κολλημένη" σε λιγότερα από 60 δις. ευρώ και τις τράπεζες να υπόκεινται σε διπλό stress test. To επόμενο 15νθήμερο κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων, αν και οι ελληνικές τράπεζες εστιάζουν περισσότερο προς εγχώρια «τεστ κόπωσης» τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Ελεγχοι, που θα έχουν βεβαίως τα οποία θα έχουν τη σφραγίδα και της τρόικας. Ουσιαστικά τότε θα φανεί εάν και ποιες τράπεζες θα πρέπει ν' επιδιώξουν την ενδυνάμωσή τους. Οσον αφορά στα ευρωπαϊκά stress tests, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποστείλει τα περισσότερα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί.

Πρακτικά για το ΧΑ και τον τραπεζικό κλάδο διατρέχουμε μία περίοδο που σε δεύτερη φάση ολοκληρώνεται προς τα μέσα Σεπτέμβριου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Προσώρας κυρίως η Alpha Bank από τις τράπεζες αλλά και μη τραπεζικές δυνάμεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τιτάν κ.α.) αντιδρούν και στηρίζουν τον Ftse20.

Από τα 4,28 ευρώ αντιδρά σταδιακά η Eurobank, από τα 9,65 ευρώ η Εθνική, από τα 3,88 ευρώ η Πειραιώς, από τα 3,90 ευρώ η Βιοχάλκο. Η μετοχή της Marfin Investment στα 1,09 και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα 2,66 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές η τάση βασικών δεικτών μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές, καθώς τόσο η προσφορά όσο η ζήτηση είναι- μέχρι τώρα- σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενες.

Συγκριτικά καλύτερη η διακύμανση για τον Mid 40, με την J&P Αβαξ να αντιδρά έως 2,3% στα 1,34 ευρώ, την Alapis στα 2,10, τα Folli-Follie στα 17,90 με απώλειες 1,1%, αλλά τις Frigoglass και Φουρλής ενισχυμένες στα 8,68 και 6,75 ευρώ αντίστοιχα. Στα 0,52 ευρώ η μετοχή της Sprider, στα 2,33 ευρώ της Σιδενόρ κρατούν τον δείκτη στις 1.775-1.780 μονάδες.

Μετά από 45 συνεδρίασης ο πήχης για δεικτοβαρείς μετοχές ανέβαινε λίγο με τον Γενικό να περνά τις 1.535 μονάδες και τον 20άρη να κρατά σχετική απόσταση ασφάλειας από την ζώνη των 700-705 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v